Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Volá Berlín

SIERING: Co říká „Pět moudrých“, kteří radí německé vládě, jak zůstat na špici?

Mnichovská bezpečnostní konference – americká viceprezidentka Kamala Harrisová a německý kancléř Olaf Scholz foto: Reuters

„Německo je hrdá plachetnice, která je vybavena pro všechny bouře,“ řekl nedávno spolkový kancléř Scholz. Je to skutečně pravda? „Pět moudrých“ k tomu řeklo svůj názor, píše z Berlína naše dopisovatelka Danuše Siering, vydavatelka N&N Czech-German Bookmag
  14:01

Nejdříve, kdo to vlastně jsou? Rada „Pěti moudrých“ žen a mužů - všichni profesoři - je nejvyšším poradním orgánem spolkové vlády. Můžeme jim také říkat pět statečných, protože se nebojí zasněnému kancléři popsat situaci v Německu bez jakýchkoli „kdyby“ a „ale“. Popisují předpokládaný hospodářský vývoj v zemi a poukazují na způsoby, jak nežádoucím krokům předejít nebo je eliminovat.

Jejich současná analýza připomíná spíše plachetnici bez větru, než hrdého brázditele moří. Poskytují jasný pohled na zemi, která de facto přestala růst. Když v letech 1950 až 1970 rostl hrubý domácí produkt HDP v průměru o 6,4 % ročně, zažívalo Německo dobu hospodářského zázraku „Wirtschaftswunder“.

Danuše Siering

Danuše Siering žije v Berlíně a Praze. Je zakladatelkou galerie Černá labuť, projektu Go Florenc a Česko-německého Salonu. Vydává N&N Czech German Bookmag.

Danuše Siering

Od roku 2000 do roku 2020 rostl HDP v průměru pouze o 1,2 % ročně. Nebýt „Agendy 2010“ Gerharda Schrödera, zpomalení by začalo již dříve. V období, které nás čeká, Německo de facto přestane růst. Potenciální růst se v příštích deseti letech odhaduje na necelých 0,4 % ročně.

Proč?

1. Německo stárne

Demografické změny dramaticky snižují počet domácích pracovních sil. Zatímco v roce 2021 bylo v produktivním věku 50,3 milionu osob, v roce 2030 se očekává, že v tomto věku bude pouze 45,5 milionů osob. To znamená, že ekonomika přijde postupně o téměř pět milionů pracovních sil.

2. Investiční majetek a modernost klesá

Kombinace práce a kapitálu umožňuje hospodářský růst. Reprodukovatelný hrubý investiční majetek se od roku 1970 nepřetržitě snižuje. Poměr čistých a hrubých fixních aktiv, který udává stupeň modernosti kapitálové zásoby, klesl v Německu od roku 2000 přibližně o 12 %.

3. Zelený hospodářský zázrak se nekoná

Zelená transformace hospodářství vyžaduje gigantické investice. Dokonce i ve scénáři s méně ambiciózní klimatickou politikou počítá „Pět moudrých“ s reálným objemem investic do roku 2045 ve výši až 607 miliard eur, které by nahradily energeticky náročný kapitálový fond poháněný fosilními palivy.

Obrovské náklady nejsou jediným problémem. Tento proces v žádném případě nepřinese větší tvorbu hodnot, která by posílila hospodářský růst.

4. V Německu chybí vitální kultura začínajících podniků

Chytré hlavy nevidí v Německu prostředí pro startupy, které by mohlo konkurovat na mezinárodní úrovni. Ve srovnání s jinými zeměmi je německý trh rizikového kapitálu malý a nevýznamný. Profesorka Ulrike Malmendierová vysvětluje: „V současné době je na trhu více než polovina firem, které se zabývají výzkumem. Němečtí investoři investují do akcií v mezinárodním srovnání znepokojivě málo. Německo je zemí šetřílků.“

Kéž by tato slova měly ozdravný účinek nejen na Scholze, ale i jeho ministry. Třicet čtyři let po pádu zdi je konkurenceschopné politické a hospodářské sjednocení důležitější než kdykoliv jindy.

Kulturní tip: Když ještě stála zeď: Tematická řada o NDR v Goethe-Institutu