Hlavní obsah

PŘÍKLEP: Agenti škůdci českého hokeje? Slýcháme to pořád, ale hráči nás potřebují, míní Spálenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajišťuje veškerý servis elitním českým hokejistům Tomáši Hertlovi nebo Ondřeji Palátovi. Robert Spálenka, spoluzakladatel agentury Sport Invest, má na starost i další hráče z Evropy, extraligy nebo mladé talenty. Přesto i jako další agenti často slýchá, že je škůdce českého hokeje. „Ale udělejte si anketu mezi hráči a uslyšíte něco úplně jiného. Ti kluci nás potřebují a své opodstatnění v rozvoji jejich kariér máme,“ říká 55letý agent v pořadu Příklep na Sport.cz.

Příklep s agentem Robertem SpálenkouVideo: Sport.cz

 
Článek

Prezident Českého hokeje Alois Hadamczik v září prohlásil, že spousta agentů mladým hráčům doporučuje odchod do zahraničí, aniž by hokejisté věděli proč. „Nejpodstatnější v tomhle ale je kvalita juniorské extraligy, která hodně pokulhává,“ vysvětloval Spálenka, proč nemá pro talenty smysl setrvávat doma.

„Dost klubů si taky pořád myslí, že hráči jsou jejich majetek a budou o nich rozhodovat. Ale to já si vůbec nemyslím. Hráč je samostatná jednotka,“ pokračoval agent, jenž svým klientům zařizuje řadu věcí. „Zajišťujeme všechno,“ pousmál se.

„Servis je strašně široký. Máme top specializované doktory, kondiční doktory i lidi, kteří zařizují daně nebo investiční programy. Hráč by se měl soustředit jen na hokej,“ mínil Spálenka.

Hokejistům se snaží dohodit ty nejlukrativnější smlouvy, ale nejde jen o ně. „Peníze jsou vždycky důležité, ale zásadní je i rozvoj hráče. Aby byl ve správném prostředí a posouval se. Pak si ho peníze najdou,“ líčil agent. „Je důležité dlouhodobé plánování. Snažit se s hráči najít cestu, aby dosáhli svého stropu. Pro někoho je to NHL, pro někoho extraliga,“ pokračoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Agent Robert Spálenka na archivním snímku

Z více než šestadvacetileté praxe nasbíral i dost bizarní příhody. „Pamatuju si hráče, který podepsal hodně lukrativní smlouvu v Rusku. Týden poté, co tam přijel, mi volá, že chce ukončit smlouvu, protože v pronajatém bytě nemá k dispozici video,“ smál se Spálenka. „Říkal jsem mu, že mu ho klidně koupím ze svého. Byla z toho zajímavá diskuze. Nakonec si ho koupil sám,“ vzpomínal zkušený agent.

Sám dříve hrál hokej, ale na elitní úroveň se nedostal. „Byl jsem asi na té hraně, že kdybych tehdy měl agenta, třeba se dostanu do extraligy. Kdybych byl sám sobě agentem, tak hraju NHL,“ vtipkoval se smíchem. „Ale už se k tomu nechci vracet, jsem se svým životem spokojený,“ dodal Spálenka.

Hokejové sestřihy, analýzy, zajímaví hosté ve studiu Sport.cz.

Pusťte si Příklep třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama