Inovace na prvním místě: Česká firma odstartovala revoluci ve výrobě nanovláken

Společnost Elmarco, která vybojovala druhé místo v soutěži Firma roku 2023 Libereckého kraje, má inovace v genech. Zejména díky ní se stala Česká republika globální velmocí ve výrobě nanovlákenných materiálů.

O nanotechnologiích se ještě na přelomu století mluvilo zejména ve vědeckých sférách a akademickém světě. Jejich využití v průmyslové výrobě bylo v oblasti sci-fi. Češi z Liberce tehdy vstoupili na neprobádané území a dobyli ho s revoluční technologií.

Miloslav Masopust, jednatel ELMARCO

Hráči superligové Mladé Boleslavi prohráli v roce 2016 až ve finále Poháru českého florbalu s Vítkovicemi. Neúspěšný útok na pohárový hattrick i umístění v lize přesto potvrdily jejich příslušnost k tuzemské florbalové elitě. Symbolicky je tehdy oblékla firma, která také patří ve svém oboru k nejlepším. Navíc je to obor mladý a perspektivní – stejně jako florbal mezi sporty.

Zimní bundy s unikátními vlastnostmi dodala boleslavským hráčům liberecká společnost Elmarco. Florbalisté tak mohli podniku pomoci s testováním nové nanovlákenné membrány vytvořené unikátní technologií Nanospider a vyzkoušet si, jak nanovlákna zlepšují tepelnou izolaci oděvů.

Funkční oblečení se zmíněnou membránou je lehké a prodyšné, látka je přitom vodě i větru odolná a efektivně odvádí vlhkost.

Bundy s nanovlákny testovali florbalisté Mladé Boleslavi. Foto: Jan Hetver, florbalmb.cz

Světový premiant z Česka

V roce 2003 obletěla vědecký svět fascinující zpráva – profesor Oldřich Jirsák z Technické univerzity v Liberci vyvinul unikátní technologii Nanospider, umožňující průmyslovou výrobu nanovláken.

Postup výroby nanovláken elektrickým zvlákňováním (elektrospinningem) odstartoval doslova revoluci v oblasti nanotechnologií.

Po uzavření licenční smlouvy s Technickou univerzitou v Liberci získala společnost Elmarco práva k této inovativní technologii a dále se úspěšně věnovala jejímu vývoji. V současnosti je světovou špičkou ve vývoji a výrobě zařízení na výrobu nanovlákenných materiálů v průmyslovém měřítku.

Nanospider patří k nejvýznamnějším českým technickým vynálezům 21. století

„Zmíněný objev otevřel nové možnosti v oblasti materiálového inženýrství s mimořádným potenciálem změnit průmyslovou výrobu,“ upřesňuje jednatel firmy Miloslav Masopust.

První průmyslovou výrobní linku s technologií Nanospider dodali na trh v roce 2006. „V roce 2007 se stalo Elmarco jediným producentem strojů na průmyslovou výrobu nanovláken na světě. Jeho stroje získaly mezinárodní uznání a společnost se rychle stala lídrem v oboru,“ popisuje jednatel.

Vizionářství zakladatele a těžké začátky

Kromě Oldřicha Jirsáka a jeho týmu stojí za tím, že se Češi stali světovou velmocí ve výrobě nanovlákenných materiálů, ještě jedna osoba a její vizionářství – zakladatel a spolumajitel podniku Ladislav Mareš.

„Nanovláknům a jejich aplikacím velice věřil a neodradily ho ani první roky, kdy se dařilo méně. Zkrátka se nezalekl a do firmy, a především výzkumu a vývoje nanotechnologií, stále masivně investoval,“ prozrazuje Miloslav Masopust.

Foto: ELMARCO

Zakladatelé podniku si ovšem museli k vrcholu prošlapat trnitou cestu. „Nakonec se ukázalo, že to byla dobrá cesta,“ doplňuje jednatel Elmarco.

Prvních deset let od svého vzniku byla firma ve ztrátě v řádu desítek milionů, dotace od státu na dílčí rozvojové projekty jí pomohly jen částečně. Za potížemi na startu přitom mohl být i fakt, že se svou technologií předběhla dobu.

Vývoj světového vynálezu znamená v prvních letech především obří náklady. Výjimečné a inovátorské projekty jsou náročné na investice a jejich návratnost většinou nelze očekávat v krátké době.

Dnes má firma za sebou více než 250 instalací po celém světě. Stroje a materiály se značkou Elmarco se používají při výrobě široké škály produktů.

Firma a živnostník roku 2023: Na Liberecku vítězí syntetické krystaly a bedekry v omalovánkách

Desítky hektarů materiálu

A proč je dodnes Elmarco lídrem ve vývoji průmyslových řešení na výrobu nanovláken?

„Za primární konkurenční výhodu považujeme to, že našim zákazníkům dodáváme komplexní řešení pro přeměnu jejich nápadů na fungující produkty s nanovlákny. Rozumíme složitosti problému a poskytujeme jim podporu během celé cesty. Proto naše řešení zahrnuje jednak chemický vývoj a dále vývoj stroje na míru požadavkům daného zákazníka a jeho požadovaného výrobku,“ popisuje jednatel firmy.

Součástí dodaného řešení je kompletní linka na výrobu nanovláken včetně veškerých „periferií“, které jsou nutné pro konstantní produkci materiálů s určitými vlastnostmi, ale také chemická receptura.

Všechny stroje Elmarco jsou navíc založeny na stejné technologii Nanospider. „To našim zákazníkům umožňuje rychlý přechod z vývojové fáze do průmyslové výroby,“ dodává jednatel.

Foto: ELMARCO

Produktové portfolio firmy je tedy sestaveno tak, aby byli schopni nabídnout klientům zařízení pro špičkový základní výzkum, zařízení pro maloobjemovou výrobu, ale zároveň i velké průmyslové linky „umožňující výrobu stovek tisíc metrů čtverečních materiálu ročně“.

Tempora mutantur

Přesné číslo vojáků ukrytých v hoře Blaník není vojenským tajemstvím. Je jich tam nepočítaně, praví Svěrákův Veverka z Bitýšky ve hře Divadla Járy Cimrmana Blaník.

Podobně je to i s nanotechnologiemi, jejichž využití má téměř nekonečný potenciál. V jakých oborech tedy mohou nanovlákna v budoucnu najít uplatnění a kde jsou aktuálně využívány technologie a stroje Elmarco?

„Aktuálně je dominantním odvětvím vzduchová filtrace. Je to jednoznačně nejprobádanější oblast, kde máme největší zkušenost a odbornost. Jedná se o aplikace nanovláken v produktech jako je domácí klimatizace, vzduchotechnické průmyslové systémy, filtry systému sání vzduchu do motoru, kabinové filtry v automobilech, plynové turbíny a další,“ říká Masopust a zároveň potvrzuje, že je budoucí potenciál zmíněných technologií prakticky bez hranic.

Foto: ELMARCO

„Velmi věříme také aplikacím kapalinové filtrace. Zde mohou být nanovlákna použita pro efektivnější filtraci vody, nápojů, biofarmaceutických materiálů, krve, chemikálií, nafty nebo benzínu,“ doplňuje jednatel.

Zajímavé je podle Miloslava Masopusta také využití nanovláken v textilním průmyslu, zejména při výrobě funkčního oblečení: „Nanovlákna mají totiž schopnost vytvořit funkční oblečení se zcela novými vlastnostmi. Prodyšné a zároveň chránící proti vodě, ale i nebezpečným látkám, virům nebo bakteriím.“

Další významnou oblastí jsou aplikace nanovláken v energetických zdrojích. Kdo by řekl, že mají nanovlákna velký potenciál ve vývoji separátorů baterií vyžadujících vysokou bezpečnost (například v mobilních telefonech). Využívají se také v membránách palivových článků a přispívají tak k rozvoji elektromobility.

„V neposlední řadě bych zmínil zdravotnictví, především biomedicínu a farmacii. Pro zvlákňování se využívají biodegradovatelné polymery, které je možné obohatit o látky přinášející požadované účinky. Navíc lze řídit strukturu a velikost nanovláken, a toto využít třeba pro rozvoj tkáňového inženýrství, inovativních krytů ran nebo pro účinnější dopravu léčiv do těla pacientů,“ dodává zástupce firmy.

Inovace součástí firemní DNA

Elmarco má inovace ve své firemní DNA. Bez vlastního výzkumu a vývoje ani spolupráce s akademickou sférou se samozřejmě neobejde. Navíc se může pochlubit desítkami celosvětových patentů.

Naprosto zásadní je pro nás patentová ochrana. Díky ní držíme poměrně značný náskok před konkurencí. Dnes jsme držitelem více než stovky celosvětových patentů.

Podle Miloslava Masopusta se dnes musejí inovacím věnovat téměř všichni výrobci.

„Myslím, že skoro každá výrobní firma se potřebuje neustále posouvat dopředu. Musí svou nabídkou uspokojovat stále náročnější zákazníky. V našem oboru jsme tak trochu napřed a podílíme se ve spolupráci s našimi zákazníky na vývoji aplikací, které spatří světlo světa až za mnoho let,“ glosuje jednatel.

Elmarco navíc nabízí svým klientům pomoc s výzkumem v počáteční fázi vývoje produktu/integrace nanovláken (Standard Sampling Agreement) a případně také Dohodu o společném vývoji (Joint Development Agreement), která zajišťuje společný koncepční vývoj konkrétního produktu.

Rodinná firma PPS Engineering našla protiúder na cenový dumping: Inovace

„Spolupracujeme také s univerzitami. Nejblíže je nám logicky Technická univerzita v Liberci a spolupráce s týmy z TUL si velmi vážíme,“ sděluje Masopust.

A firma si váží také různých ocenění. V minulosti se stali například Inovátory roku či držiteli Ceny za vynikající design a manažerský počin.

Letos pak uspěli v soutěže Firma roku Libereckého kraje. „Toto ocenění je pro nás povzbuzením do další práce a ujištění, že to, jak děláme věci u nás, je správné. Bylo mi ctí poslechnout si inspirativní příběhy podnikavých lidí v regionu,“ doplňuje zástupce Elmarco.

Obchodní aktivity realizujeme přes lokální obchodní zástupce. Strategické partnery máme v Japonsku, Číně, USA a Itálii. Další lokální distributory máme prakticky po celém světě.

Krize jako příležitost

Pandemie covid-19 se stala pro většina zástupců byznysu černou můrou, někteří ale dokázali využít krizi ve svůj prospěch.

Pomohla i liberecké firmě, jíž v prvním covidovém roce narostly tržby o 80 procent, a to především díky zvýšené poptávce po ochranných pomůckách. Zvýšil se také prodej průmyslových linek, a to nejen v tuzemsku.

Obrat v roce 2020 narostl na 355 milionů korun, loni vyšplhal až na 418 milionů a zisk před zdaněním byl v roce 2022 zhruba 140 milionů.

„Covidová krize nám pomohla v jedné zásadní věci. Veřejnost vzala na milost nanovlákna, přestala se jich bát. Naším zájmem je podporovat průmyslovou výrobu nanovláken tak, aby se z nich stal masově vyráběný artikl. V době covidové i běžný člověk pochopil, že rouška s nanovlákennou vrstvou je funkčnější než rouška bez ní,“ usmívá se jednatel.

Následující energetická krize zase Elmarco podle Masopusta posunula v průběžném vývoji jejich zařízení směrem k větší udržitelnosti: „I naši zákazníci začali více přemýšlet o energetické náročnosti výroby svých finálních produktů.“

Curriculum vitae Elmarco v datech

2006 – Firma dodala na trh první průmyslovou výrobní linku založenou na technologii Nanospider™ (na trhu zvlákňovacích strojů působí od roku 2004)
2008 – Elmarco zakládá výzkumné a vývojové centrum, které se stalo základem pro další inovace a vylepšení technologie Nanospider. Zaměřuje se na výzkum nových aplikací a rozšíření portfolia produktů.
2010 – Podnik představuje novou generaci technologie Nanospider nazvanou LINEA. Ta poskytuje větší přesnost, flexibilitu a výkon při výrobě nanovláken.
2012 – Firma úspěšně vyvinula a implementovala vlastní systém precizní klimatizace, který byl klíčový pro dosažení optimálních podmínek pro výrobu nanovláken. V témže roce je instalováno 100 strojů po celém světě
2016 – Počet instalovaných strojů se zdvojnásobil. Elmarco tak potvrzuje vedoucí pozici na trhu.
2020 – Elmarco zdvojnásobilo svou výrobní plochu. Rozšíření umožnilo společnosti zvýšit výrobní kapacitu.
2022 – Firma představuje novou řadu technologie Nanospider nazvanou INFINITY. Ta má díky vyspělé technologii zvlákňování zásadní vliv na eliminaci defektů a je ideálním řešením pro pokročilé membrány.

Jakub Procházka

• Oblasti podnikání: Nanotechnologie

Doporučujeme