Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Do stávky se zapojí i školy v sociálně vyloučených lokalitách v Ústeckém kraji. Rodiče informují prostřednictvím internetu, letáků a žákovských knížek

22. listopadu 2023
Čtení na 3 minuty
Děti ve škole (Ilustrační FOTO: Envato Elements)
Děti ve škole (Ilustrační FOTO: Envato Elements)
Školy v sociálně vyloučených lokalitách v Ústeckém kraji, které se zapojí do pondělní výstražné stávky, se zaměřují především na informování rodičů. Některé rodiny nemají přístup k internetu, kde školy o postupu během stávky primárně veřejnost informují. Informace proto vylepují dětem do žákovských knížek, sdělují je rodičům osobně, vyvěšují letáky. Někde přesto příchod dětí, které by měly zůstat doma, očekávají, zjistila ČTK. Ke stávce se v Ústeckém kraji připojí většina škol, řekla dnes ČTK předsedkyně krajských školských odborů Božena Seifertová.

Základní školy v Mojžíři nebo v Předlicích budou v pondělí zavřené

Základní škola v Mojžíři, kam dochází děti z blízkého sídliště, bude v pondělí zavřená. Ředitel Karel Bendlmajer ČTK dnes řekl, že je zcela na rozhodnutí stávkujících, zda do školy dorazí, nebo zůstanou doma. “Tady to funguje jinak. My to samozřejmě máme na webu, ale na ten tady nespoléháme,” řekl k informování zákonných zástupců ředitel.

“Je to vylepené na našich vchodech do školy, vyvěšené na vývěsce, plus je to samozřejmě v žákovských knížkách a roznesli jsme to po sídlišti,” popsal Bendlmajer.

Základní škola v Předlicích, kam rovněž docházejí děti ohrožené sociálním vyloučením, bude rodiče informovat o kompletním uzavření základní školy podobnou formou jako v Mojžíři. “Celá škola se zapojí a bude úplně zavřeno, nikdo nebude v práci,” uvedl ředitel Martin Košnar, který zákonné zástupce začne informovat dnes. “Nechtěl jsem se dostat do situace, že stávku ohlásím, pak by se něco změnilo a zase bych ohlašoval, že stávka nebude,” vysvětlil.

V Janově bude základní škola uzavřena částečně

Základní škola na sídlišti s vysokým počtem sociálně vyloučených obyvatel v Janově u Litvínova na Mostecku rodiče o stávce informuje osobně, pokyny vylepuje dětem do žákovských knížek. Zařízení bude uzavřené jen částečně, některé děti tak do školy půjdou. Část učitelů se totiž rozhodla stávku podpořit pouze symbolicky, v některých třídách proto bude zkrácená výuka.

“Počítáme i s variantou, že některé děti, které mají zůstat doma, dorazí, takže se o ně postaráme,” řekla ČTK ředitelka Miroslava Holubová.

Některé školy v Ústeckém kraji čekaly s rozhodnutím na úterní jednání odborů s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN). “Bohužel, to žádný významný posun nepřineslo. Dneska máme opravdu velký frmol, hlásí se další a další, radí se, jak mají postupovat. Konkrétně nemám spočítáno, kolik škol to bude, ale rozhodně většina ze všech stupňů, tedy mateřských, základních i středních,” uvedla Seifertová.

Školy informují rodiče přes internet i ústně

Cest, jak se informace o tom, zda zůstane 27. listopadu zavřeno, dostane k rodičům, je podle Seifertové mnoho. “Využívá se nejen informování přes web škol, systém bakalářů, ale třeba učitelky s vychovatelky sdělují informaci ústně při vyzvedávání dětí,” řekla.

Někde je vyhlášeno na daný den ředitelské volno, jinde visí na webu informace, že se daná škola rozhodla připojit ke stávce a k tomu je připojen dopis Českomoravského odborového svazu pracovníků školství rodičům. Naposledy stávkovalo v Ústeckém kraji na začátku listopadu 2019 zhruba 50 procent škol z 340.

Stávkovat budou i střední školy

Stávkovat bude více než polovina škol zřizovaných Ústeckým krajem, což jsou hlavně střední školy, učiliště, gymnázia. Mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková ČTK řekla, že 44 škol zřizovaných krajem nějak zapojí, z toho 32 bude zavřeno úplně. Finální počet bude znát kraj ve čtvrtek.

Zapojí se například střední průmyslová škola v Mostě. Ředitelka Ivana Hermannová sdělila, že se stávky zúčastní všech 70 zaměstnanců, a v pondělí tak na pracoviště nikdo nedorazí.

“Připojujeme se z důvodu snížení platů nepedagogických pracovníků, snížení úvazků, které by poškodily i kvalitu výuky, a samozřejmě i kvůli tomu, že se mají snižovat finanční prostředky pro školství,” uvedla ředitelka.

Školy v Lounech mají podporu města. “Plně podporuji požadavky učitelů a škol zejména v tom, aby nedošlo ke snížení kvality výuky slučováním skupin například při výuce jazyků. Pokud se nepodaří vyjednat více peněz pro školství, bude to znamenat, že se například jazyk, informatika nebo odborné semináře, které se učily v dělených hodinách po deseti, dvanácti žácích, budou učit v podstatně vyšším počtu žáků. To jde proti smyslu individualizace a kvality výuky,” uvedl radní a zástupci ředitele Gymnázia Václava Hlavatého v Lounech Milan Čermák (ČSSD).

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon