Žánr anime má svou specifickou diváckou skupinu. Ovšem pro ty, kteří patří k jeho fanouškům, je jméno Hajao Mijazaki téměř zárukou skvělého zážitku. Snímek Chlapec a volavka má být završením tvorby této již dvaaosmdesátileté legendy žánru. Opět nabídne skutečně snový animovaný svět se spoustou detailů a příběh klasického anime stylu. Navíc na streamovací platformě KVFF.TV je nyní k dispozici celkem 14 filmů kultovního studia Ghibli, které stojí i za Mijazakiovými filmy.

Život ve válečném Tokiu není žádný med. Poměrně drsně se o tom přesvědčí i malý chlapec Mahito. Nemocnice, ve které pracuje jeho matka, totiž dostane zásah a celá lehne popelem. Mezi množstvím obětí je i Mahitova maminka. Život malého chlapce se obrátí zcela naruby. Navíc jeho otec najde oporu – a také lásku – u sestry své manželky žijící na venkově. Z hektického Tokia se přestěhují na poklidný venkov. Jeho otec zde dostane příležitost řídit továrnu produkující součástky pro vojenská letadla. A malý Mahito se najednou cítí trochu odstrčený, možná i malinko zraněný, ale především je najednou sám v cizím prostředí, bez kamarádů. Jeho první cesta do nové školy totiž skončí bitkou. Aby již do školy znovu nemusel, sám si rozbije hlavu kamenem.

Tajemství staré věže

Aby toho nebylo málo, kolem jejich domu se dějí velmi podivné věci. Už při příjezdu si Mahita vyhlédla docela zvláštně vypadající volavka. Malý chlapec by se býval vsadil, že mu dokonce něco říkala. Ale možná se mu to jen zdálo. Jenže tenhle podivný pták to nenechal jen tak být. Dokonce Mahitovi vletěl do pokoje. Nakonec se mu podařilo chlapce vylákat. Teď už nebylo pochyb o tom, že to skutečně není jen obyčejná volavka popelavá (Ardea cinerea). Protože opravdu jen málo volavek dokáže napodobovat lidské zvuky. Tahle navíc mluvila velmi souvisle, zřetelně, a ke všemu slibovala chlapci setkání s jeho mrtvou maminkou.

Už první večer ho tak vylákala k průzkumu okolí. Vedla ho celkem neomylně, kolem jezírka na místo, kde stála stará, polorozbořená věž. Již při letmém nahlédnutí bylo zřejmé, že tahle věž v sobě skrývá nejedno tajemství a rozhodně není obyčejná. Mahito se později dozví, že věž postavil jeho strýc (matčin bratr), který v jejích útrobách zmizel a od té doby ho nikdo nespatřil. Ostatně, dnes už je částečně rozbořená a nikdo do ní nechodí. Tedy nikdo, to si jen dospělí myslí, že nikdo. Jenže ona volavka zřejmě dost stojí o to, aby tam Mahito šel. Své úsilí nevzdá ani během doby, kdy si léčí zranění hlavy. Jakmile se mu ale udělá lépe, je jasné, že do věže rozhodně musí vstoupit. A jak říkají pravidla anime, čeká ho tam hodně snový svět.

Skoro fotorealismus

Chlapec a volavka jde do kin s přídomkem toho, že je rozloučením Hajao Mijazakiho s vlastní tvorbou. Takže po desetiletém čekání bylo napětí opravdu velké. I když něco podobného se tvrdilo už o snímku Zvedá se vítr z roku 2013. Přesto je Chlapec a volavka trochu odlišný, opravdu to vypadá, jako kdyby si chtěl Mijazaki vystavět svůj vlastní pomník. Ve filmu totiž znalci postřehnou poměrně velké množství odkazů na jeho předchozí díla. Zdá se, že velký mistr chtěl udělat film, který bude shrnutím toho nejlepšího, co dokáže. Přiznejme si, že to není asi jeho nejlepší film, jenže současné Mijazakiho umění je takové, že i tak jde o velmi dobrý anime film.

Styl Hajao Mijazakiho je nezaměnitelný a také Chlapec a volavka ohromí především – nebojme se to říct – opulentní výtvarnou stránkou. Když vidíte tyhle obrazy poprvé, cítíte se podobně jako po vstupu do barokní katedrály. Ač vám podvědomí signalizuje, že už je všeho skoro moc, zůstanete ohromeně zírat. Majazaki se soustředí i na nejmenší detaily, zejména u přírody si skoro zahrává s fotorealismem. Vše je dokonale propracováno a prokresleno. V tajemném světě uvnitř věže pak dostává fantazie tvůrce (ale vlastně i diváka) prostor se skutečně rozletět a roztáhnout křídla. I Alenka v říši za zrcadlem by možná trošičku záviděla. 

Mahito se dostává do skutečně podivuhodných míst a světů. Jde jenom o potvrzení toho, že ač animovaný, svět anime rozhodně není určen dětským divákům. Ti by možná z volavky mohli mít i docela špatné spaní. Jinak jde ale o příběh vystavěný podle nejlepších zásad anime, který má – povětšinou – i celkem solidní spád a zajímavou gradaci. Jenže, stejně většinu pozornosti diváka poutá grafická stránka.

Přehlídka Studia Ghibli na KVFF.TV

A jedna malá douška na závěr. Již od 9. listopadu je na streamovací platformě KVFF.TV, za kterou stojí Aerofilms, k dispozici prvních 9 anime snímků legendárního Studia Ghibli. Dalších 22 se pak objeví po částech do konce roku. Takže fanoušci tohoto žánru si mohou docela snadno udělat opravdu filmové vánoce, protože dostat se legálně k těmto snímkům a českým titulkům zase není tak snadné.

FILM: CHLAPEC A VOLAVKA

Režie: Hajao Mijazaki 
Scénář: Hajao Mijazaki, knižní předloha: Genzaburó Jošino
Střih: Takeshi Seyama
Kamera: Acuši Okui
Hudba: Džó Hisaiši
Účinkují (japonské hlasy): Soma Santoki, Masaki Suda, Aimyon, Yoshino Kimura, Takuya Kimura, Shōhei Hino, Ko Shibasaki, Kaoru Kobayashi, Jun Kunimura, IKeiko Takeshita, Jun Fubuki, Sawako Agawa, Shinobu Otake, Karen Takizawa
www.aerofilms.cz

PŘEHLED RECENZE
Příběh
8
Herecké výkony
8
Vizuální zpracování
10
Hudba
9
recenze-chlapec-a-volavkaSnímek Chlapec a volavka má být údajně posledním dílem mistra žánru anime Hajao Mijazakiho. Není moc přeháněním říct, že pokud jde opravdu o rozloučení, pak je to rozloučení důstojné. Současně je ale patrné, že vrchol své tvorby už má Mijazaki za sebou. Pro fanoušky žánru je to skoro povinnost, ale Chlapec a volavka neurazí ani ty, kteří anime zrovna nefandí. Film má solidně vystavěný příběh, ale především výtvarná stránka Mijazakiho snímků je prostě ohromující s velkým citem pro celkové vyznění kompozice, ale i nejmenšími detaily animací. Používat slovo opulentní v této souvislosti rozhodně není žádným přeháněním. Děti se budou možná trochu bát, ale můžete si film pustit společně on-line přes KVFF.TV, nebo zajít do kina a vybrat si dokonce dabovanou verzi.