Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žantovského se ptali, zda může být v Radě ČT, když radí prezidentu Pavlovi

  5:05aktualizováno  15:55
Téměř pět desítek kandidátů do Rady ČT má za sebou veřejné slyšení v Senátu. Jako zájemce se ve čtvrtek v horní komoře parlamentu představil i exsenátor a bývalý velvyslanec v USA, Izraeli a Velké Británii Michael Žantovský. Senátory Jiřího Oberfalzera i Hanu Marvanovou zajímalo, zda nevidí problém v tom, že radí prezidentovi Petru Pavlovi, když chce do Rady ČT.
Kandidát do Rady České televize Michael Žantovský

Kandidát do Rady České televize Michael Žantovský | foto: Kancelář Senátu

„Jsem jeden ze členů kolegia poradců pana prezidenta, nejsem v žádném úvazku a nepobírám za to žádný příjem,“ odvětil Žantovský.

„Jsem rád, že jste vydrželi až do písmene Ž. Jsem na to zvyklý celý život,“ vtipkoval před tím Žantovský.

Připomněl, že byl i u zrodu zákona o svobodném přístupu k informacím. Vidí u ČT rezervy v kvalitě programové nabídky pro věkovou skupinu 17 až 24 let.

Jsem odolný vůči stresu, řekl vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo, který chce také do Rady ČT

Jako kandidát do Rady České televize se v Senátu představil i Pavel Nevtípil, bývalý vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo, v níž stanul před soudem bývalý premiér Andrej Babiš.

„Téměř celý svůj profesní život jsem se zabýval případy, kde docházelo ke špatnému nakládání s veřejnými prostředky,“ řekl v Senátu Nevtípil.

„Jsem odolný vůči zátěžím, vůči stresu,“ prohlásil také bývalý vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo, který byl přijat k policii v roce 1994 a působil v ní do konce května 2021. Nevtípila, který policii opustil na konci května 2021, do Rady České televize navrhl zapsaný spolek World Elite Shooting Association.

Přiznal, že zatím neobdržel lustrační osvědčení, které je podmínkou pro připuštění k volbě. „Nikdy jsem nebyl v žádných složkách,“ zdůraznil.

Osvobozující verdikt v kauze Čapí hnízdo měl podle Vrchního soudu v Praze nedostatky, které odvolací senát nemohl sám napravit. Nepravomocný rozsudek v kauze, kvůli níž stanul před soude expremiér Babiš, proto zrušil a případ vrátil pražskému městskému soudu k novému projednání.

Jsem člověk, který umí najít kompromisy, řekl Bezouška

Zájem působit v Radě ČT téměř pět desítek kandidátů. Jako první se ve čtvrtek představil scénárista a dramaturg Martin Bezouška, který byl dříve i ředitelem programu veřejnoprávní televize i soukromé Primy a byl dvanáct let v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, a to i jako místopředseda „Jsem člověk, který umí najít kompromisy,“ řekl Bezouška. „Mně by nevadilo zvýšení poplatků, všechno se zdražilo,“ uvedl.

Tomáš Maier, který působí jako pedagog na České zemědělské univerzitě, podpořil pravidelnou valorizaci koncesionářských poplatků podle inflace. „Představoval bych si ve vedení trochu více žen,“ řekl Maier.

Spisovatel a nakladatel Jiří Padevět označil Českou televizi za profesionální ve zpravodajství i dramaturgické tvorbě. „Je schopná přinést informace o události tak, aby to divák pochopil,“ uvedl. ČT by podle něj měla dát větší akcent na zahraniční zpravodajství a mít pořad vysvětlující dezinformace typu, že Země není kulatá. „Jsem velkým zastáncem zvýšení koncesionářských poplatků, jejich současnou výši pokládám za směšnou,“ řekl Padevět.

V ČT by neměla být žádná reklama, řekl Medek

Před senátory vystoupil i bývalý generální ředitel Českého rozhlasu Richard Medek, který působil i v soukromých médiích. „Program by neměl býti žádným způsobem ovlivněn komercionalizací,“ uvedl Medek. Je příznivcem „čistého řešení“ po vzoru BBC „V České televizi by neměla být žádná reklama, pokud možno,“ řekl Medek. Kritizoval velké množství detektivek v programu ČT. „Sportu bych se nevzdával,“ uvedl Medek.

Představili se také například scenárista a režisér Vlastimil Venclík či bývalá novinářka moderátorka Veronika Sedláčková. Vystoupil také dvojnásobný olympijský vítěz v kanoistice a nyní sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor, který už v Radě ČT působil.

Kdo má zájem být v Radě České televize

Vystoupili v úterý

Andrýsová Lenka, Balvín Jiří, Baumruk Jiří, Bednář Luděk, Beniak Luboš, Brabec David, Brozda Petr, Dekoj Antonín, Dvořák Pavel, Fištejn Jefim, Hejkalová Markéta, Horváthová Jana, Chmel Denčevová Ivana, Jirušek David, Kaderka Michal, Kaplický Fuchsová Eliška, Kodetová Soňa, Koleček Michal, Kopecký Čestmír, Králík Jiří, Lidinská Miluše, Suchan Pavel

Mají vystoupit ve čtvrtek

Bezouška Martin, Maier Tomáš, Medek Richard, Mikuláštík Jan, Zdílna Stanislav, Nevtípil Pavel, Padevět Jiří, Procházka Jan, Procházková Barbora, Převrátil Martin, Sedláčková Veronika, Soukupová Markéta, Machart Kamil, Svačina Jan, Šimerda Tomáš, Šmejkal Marek, Tesař Ivan, Vadas Martin, Vandas Martin, Venclík Vlastimil, Volek Jaromír, Voráč Jiří, Mrzena Jan, Žantovský Michael, Doktor Martin

Zájem mají i Balvín či Eliška Kaplický Fuchsová

Kandidáti, o nichž budou senátoři hlasovat na schůzi 29. listopadu, se začali představovat už v úterý, kdy vystoupili třeba bývalý šéf ČT i televize Óčko a exministr kultury Jiří Balvín, bývalá poslankyně za Věci veřejné Lenka Andrýsová, bývalý předseda Rady ČT Jiří Baumruk, filmová producentka Eliška Kaplický Fuchsová či novinář Jefim Fištejn.

Zájemce o členství v Radě ČT mohly navrhovat výhradně organizace s nejméně desetiletou historií, právo nominovat měly organizace představující kulturní, regionální, sociální, odborové, zaměstnavatelské, náboženské, vzdělávací, vědecké, ekologické a národnostní zájmy.

Při veřejném slyšení má každý z kandidátů pět minut na své představení a deset minut se ho mohou ptát senátoři. Horní parlamentní komora má v osmnáctičlenné radě obsadit tři nově vzniklá křesla v radě a vybrat i další tři radní na místa, která se uvolní nejdříve. Rada ČT například schvaluje rozpočet veřejnoprávní televize nebo volí generálního ředitele.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  15:56

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...