Rodina Kellnerových zakládá "superholding". Začlení do něj všechna rodinná aktiva

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 11. 2023 12:09
Rodina zesnulého Petra Kellnera zakládá společnost Amalar Holding, do které se postupně včlení všechna rodinná aktiva. Cílem je zjednodušení vlastnické struktury, která bude plně pod kontrolou rodiny Kellnerových, řekl mluvčí rodiny Tomáš Perman. Novou společnost označuje jako superholding. Amalar bude koncentrovat aktiva a akciové podíly všech společností, které Kellnerovi vlastní.
Renáta Kellnerová.
Renáta Kellnerová. | Foto: PPF

Vznikl také poradní sbor rodiny, se kterým mohou jednatelky konzultovat správu rodinného majetku a potenciální strategické investice, v čele tohoto orgánu bude stát bývalý premiér a guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Akcie jednotlivých rodinných příslušníků do nové entity se budou vkládat postupně v následujících měsících. Se vznikem superholdingu se také ustavují jeho orgány. V radě jednatelů usedne vdova Renáta Kellnerová společně se svými dcerami Annou, Larou a Marií. Kellnerův syn z prvního manželství Petr, jemuž ve skupině PPF náleží přibližně desetiprocentní podíl, účast na projektu teprve zvažuje. Dlouhodobě žije v zahraničí.

Dalšími členy poradního sboru jsou bývalá vedoucí partnerka EY Magdalena Souček, ředitel skupiny PPF Jiří Šmejc, profesor chirurgie na univerzitě Yale Bohdan Pomahač a také investor a transakční právník Tomáš Otruba.

"Všichni členové poradního sboru jsou vysoce respektované osobnosti ve svých oborech, které mají plnou důvěru naší rodiny. Speciální pozici v něm zaujímá Jiří Šmejc, kterému jsme svěřili péči o náš rodinný diamant, tedy skupinu PPF. Vážím si toho, kam za poslední rok a půl PPF posunul," uvedla Renáta Kellnerová.

Rodině bude k dispozici i rodinná rada složená z renomovaných expertů na investiční příležitosti. Zasednou v ní Robert Ševela, Martin Vlček a Jan Tomaník. Ševela přechází po téměř dvaceti letech ze skupiny PPF, kde působil jako ředitel pro investice. Vlček zastával vysoké manažerské funkce ve společnostech PPF, O2 a posléze CETIN. Investiční manažer Tomaník přichází do společnosti Amalar ze skupiny PPF. Speciálním poradcem rodiny v Amalaru bude Tomáš Brzobohatý, právník a manažer, který v minulosti dlouhodobě působil v PPF.

Nejbohatší Čech Petr Kellner byl až do své předloňské smrti majoritním vlastníkem PPF Group. Ta investuje do mnoha odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Působí v 25 zemích na třech kontinentech, v Evropě, Asii a Severní Americe. Přes 90 procent majetku Amalaru tvoří skupina PPF. Ta vykázala v prvním pololetí letošního roku čistý zisk 17,4 miliardy korun. Její aktiva dosáhla 1,08 bilionu korun. Zbytek tvoří zejména nemovitosti.

 

Právě se děje

Další zprávy