Hlavní obsah

Spálenka o tom, jak Hertl snáší krizi San Jose a zda může být vyměněn i o šanci Paláta na třetí Stanley Cup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to nejslabší tým NHL, co se týká získaných bodů i vstřelených a obdržených branek. A už po pár týdnech je zřejmé, že přestavba týmu San Jose Sharks si vyžádá čas a že český útočník Tomáš Hertl, jenž má v Kalifornii štědrý kontrakt až do roku 2030, bude muset přetrpět trpký ročník plný porážek. Pro národní tým to alespoň znamená, že pokud bude 30letý hráč zdravý či nepřijde trejd, bude k dispozici trenérům pro světový šampionát v Praze. Může být ovšem Hertl skutečně vyměněn?

Hertlovi není krize San Jose jedno, ví jeho agent SpálenkaVideo: Sport.cz

 
Článek

Teď se případný trejd jeví jako sci-fi, však to naznačuje i Hertlův agent Robert Spálenka z agentury Sport Invest, který byl hostem pořadu Příklep. „Výměna je možná jen s jeho souhlasem, jsou ale vyznačené kluby, do kterých to jde také bez souhlasu. Když se ovšem podíváte na NHL, tak většina mužstev pracuje na hraně platového stropu, takže udělat trejd Tomáše bude stejně složité jako udělat trejd Erika Karlssona,“ popisuje Spálenka.

Karlsson, nejlepší bek NHL, se v létě ze Sharks přestěhoval do Pittsburghu. San Jose za něj získalo z Penguins obránce Ruttu a útočníka Granlunda, navíc se dál 13 procenty podílí na Karlssonově gáži, která činí 11,5 milionu dolarů ročně. Hertlův průměrný roční plat je přes osm milionů dolarů, v této sezoně si ale vydělá 10 milionů. I to ukazuje, jak by bylo pro Sharks složité ho vytrejdovat jinam. „Je to na hodně dlouhé plánování a není to ani na pořadu dne,“ přiznal Hertlův agent.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Hertl s manželkou Anetou během slavnostního vyhlášení ankety Zlatá hokejka 2023.

Nicméně možnost stěhování do budoucna zcela nevyloučil, byť teď je pro Hertla klíčová spokojenost rodiny.

„Tomáš nelehkou situaci Sharks prožívá. Je to hráč, který rád vítězí a dělá pro to všechno. Přestavba San Jose bude nějakou dobu trvat a je otázka, aby Tomáš viděl, jestli se toho dočká za dobu své smlouvy, nebo to ještě během jejího trvání bude muset řešit. Ale teď se soustředí na rodinu, narodilo se jim druhé dítě a podmínky, které jako rodina v Kalifornii mají, jsou parádní. Život není jen hokej a rodina tam je spokojená.“

Příklep s agentem Robertem Spálenkou.Video: Sport.cz

Dalším hvězdným Spálenkovým klientem je Ondřej Palát, vítěz dvou Stanley Cupů. Jenže NHL ho dlouho přehlížela, protože draftovaný byl až na třetí pokus.

„Ve svém roce draftu měl příušnice, tři měsíce vůbec nehrál hokej. Pak byl v kanadské juniorce, udělal sice dost bodů, ale všichni říkali, že je maličký a že NHL hrát nebude. Že ty body posbíral jen díky tomu, že hrál s Seanem Couturierem a zase nebyl draftovaný. A další rok, když dělal body i bez něj, tak to někomu došlo a Tampa ho draftovala v sedmém kole jako třetího od konce. Všichni balili stoly, bylo skoro zhasnuto, když někdo řekl jeho jméno,“ líčí s úsměvem Spálenka.

Palát odjel na kemp, ten se mu povedl a Lightning si ho dlouho nechávali v týmu. Na farmu ho poslali až jako jednoho z posledních, jenže tam už měl tehdejší kouč Jon Cooper naformované mužstvo. „Ondra mi volá a říká: ‚Spálič, já jsem v páté pětce a nebudu hrát ani na farmě.‘ Tak jsem se ho ptal, jestli máme začít řešit výměnu, nějak do toho vstoupit.“

Odpověď? „Počkej, já jim ukážu, kdo je tady hokejista.“

Sezonu už končil v první pětce, Norfolk vyhrál Calder Cup a další ročník už byl Palát pevnou součástí NHL. „Dnes má dva Stanley Cup a neskutečnou kariéru. Klobouk dolů před ním,“ říká Spálenka.

Foto: Sport Invest

Agent Robert Spálenka (vpravo) s českým útočníkem Ondřejem Palátem a Stanley Cupem.

Před rokem po letech věrných služeb odešel z Lightning do New Jersey Devils, kde má kontrakt do roku 2027. „Ondra říká, že tolik talentovaných hráčů, jako mají Devils, ještě v životě pohromadě neviděl a je přesvědčený, že New Jersey může za dva tři roky vyhrát NHL. Nedivil bych se, kdyby končil kariéru se třemi Stanley Cup,“ míní Spálenka.

Reklama