Trumpetistka Lucienne Renaudin Vary se poprvé představí pražskému publiku s PKF — Prague Philharmonia

Držitelka ceny Opus Klassik za nejlepší album v kategorii „Mladí umělci“ z roku 2021 Lucienne Renaudin Vary vystoupí 3. prosince s PKF — Prague Philharmonia v pražském Rudolfinu. Se svou vyhlášenou lehkostí, temperamentem a radostí zahraje, teprve 24letá umělkyně, Koncert pro trubku a orchestr Es dur Johanna Nepomuka Hummela. Kromě méně známých skladeb Václava Jindřicha Veita a Iši Krejčího zahraje orchestr v druhé polovině jednu ze svých kmenových skladeb Symfonii č. 4 A dur „Italská“ Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Dirigovat bude šéfdirigent a hudební ředitel PKF — Prague Philharmonia Emmanuel Villaume.

Lucienne Renaudin Vary

„Každý koncert sezony má svou vlastní programovou logiku a autonomii,“ říká šéfdirigent a umělecký ředitel orchestru PKF — Prague Philharmonia Emmanuel Villaume. Tento záměr zřetelně naplňuje i čtvrtý koncert orchestrální řady, ve kterém Villaume předkládá repertoár zakotvený v období klasicismu: Johann Nepomuk Hummel plní funkci dovršitele klasicistního jazyka, Václav Jindřich Veit postavu na pomezí stylů, Felix Mendelssohn-Bartholdy pak raně romantického skladatele se silně beethovenovským smýšlením. Iša Krejčí poté ve 20. století lehkostí a jiskrností své hudby vybudoval základ českého neoklasicismu.

Dramaturgií koncertu navíc orchestr PKF — Prague Philharmonia navazuje na hlavní dějovou linku této sezony, kterou je uvádění děl českých skladatelů. Kromě děl velikánů české hudby se ke slovu dostanou v průběhu 30. sezony i autoři, jejichž díla z koncertních pódií neslýcháme příliš často. Právě takovým autorem je Václav Jindřich Veit – na koncertě zazní jeho Koncertní předehra op. 17.

Období romantismu budou tento večer reprezentovat Symfonie č. 4 A dur „Italská“ Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a Koncert pro trubku a orchestr Es dur Johanna Nepomuka Hummela. Poslední jmenované dílo bylo ve své době přelomové. Koncert byl totiž určen pro tehdy experimentální nástroj, klapkovou trubku, která výrazně rozšiřovala možnosti využití nástroje jak sólově, tak v orchestrální sazbě.

Sólistkou Hummelova koncertu bude Lucienne Renaudin Vary, hudební senzace na poli klasické hudby i jazzu. „Abyste jako trumpetista dosáhl takové vyzrálosti a pochopení pro věc, jaké má Lucienne, musí vám být alespoň čtyřicet let,“ prohlásil o ní francouzský jazzový klavírista Philippe Duchemin. Lucienne je však pouhých čtyřiadvacet. I tak je už držitelkou mnoha hudebních ocenění (Victoire de la Musique Classique, Opus Klassik ad.) a spolupracovala s prestižními evropskými orchestry, mezi které patří například londýnský Královský filharmonický orchestr. Hummelův koncert má na svém repertoáru deset let a za sebou taktéž jeho úspěšnou nahrávku pro renomované vydavatelství Warner Classics.

PKF — Prague Philharmonia založil dirigent Jiří Bělohlávek (1946–2017) v roce 1994 jako Pražskou komorní filharmonii. Ten stál v čele ansámblu mezi lety 1994 až 2005. Od roku 2015 je v čele orchestru francouzský dirigent Emmanuel Villaume.

You may also like...