Spolupráce s FAMO studentům ukáže, co je v TV možné, popsal Singer projekt Prima TALENT

Generální ředitel FTV Prima Marek Singer

Spolupráce Primy s filmovou školou

Prima TALENT je soutěž krátkých filmů studentů Filmové akademie Miroslava Ondříčka (FAMO). FTV Prima ve spolupráci s FAMO v Písku představuje krátké filmy studentů druhého ročníku. Projekt, který má za cíl ukázat studentům, co vše je v televizi možné, představili generální ředitel skupiny Prima Marek Singer a ředitelka FAMO Vladana Terčová.

„Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku vznikla v roce 2004 na základech soukromé Vyšší odborné školy filmové, která byla založená mými rodiči v roce 1996. Obě tyto školy připravují mladé talentované filmaře pro obory, jako je kamera, zvuk, animace a produkce,“ popsala ve vysílání CNN Prima NEWS ředitelka FAMO Vladana Terčová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vánoční speciály, novinky i filmová klasika. Bohatá nadílka Primy vykouzlí sváteční pohodu

A právě s FAMO uzavřela spolupráci skupina Prima. „Potřebujeme nové talenty a hledali jsme školu, která bude otevřená spolupráci a která je víc než jen ‚na papíře‘. Chtěli jsme, aby studenti měli možnost už během studia nasát, co vlastně televize potřebuje. Je to důležité, protože ve světě už je víc peněz vynakládáno na audiovizuální tvorbu pro seriály než pro filmy a u nás to tak ještě úplně není, což je škoda, protože mladí možná ani neví, co by se v televizi dalo dělat,“ popsal generální ředitel skupiny Prima Marek Singer s tím, že praxe je nejdůležitější.

Spolupráce má podle Singera čtyři formy. „Naši lidé z televize dělají přímo ve škole v Písku různé workshopy, snažíme se o přenos zkušenosti ven. Pak zveme studenty na stáže k nám do televize a vybraným studentům jsme dokonce začali nabízet možnost, že jim zaplatíme školné. Na závěr máme přehlídku studentských filmů, kde vítězný snímek vyhraje jak cenu poroty s finanční prémií, tak cenu diváků s finanční prémií,“ přiblížil Singer.

V soutěži je celkem 11 filmů. „Viděl jsem všechny a byl jsem celkem překvapen kvalitou,“ sdělil Singer a dodal, že hodnocení je poměrně těžké, neboť jsou tři kategorie, a to hraná tvorba, dokument a animace. „Témata jsou rozdílná. V poslední době se točí takové depresivní a silné příběhy. Věřím, že zase přejdeme ke komediím,“ popsala Terčová.

Tagy: