Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obavy ve stínu věží. Obce před dostavbou Dukovan varují dávné zkušenosti

  10:10
Ticho před bouří. Tak vnímají starostové malých obcí v pětikilometrovém pásmu v okolí Jaderné elektrárny Dukovany aktuální stav, kdy se čeká na to, jak dopadne tendr na výstavbu dalšího bloku elektrárny. Podle harmonogramu by samotná výstavba měla začít v roce 2029. Starostové obcí nový blok vítají, ale mají i obavy. Budování elektrárny už jednou zažili.
Starosta Slavětic Antonín Kovář je v otázce nového bloku Dukovan opatrný. „Ale...

Starosta Slavětic Antonín Kovář je v otázce nového bloku Dukovan opatrný. „Ale pesimismus není můj styl, ani nechci nikoho strašit,“ prohlašuje. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

„V minulosti se uskutečnily kulaté stoly – slyšeli jsme představy všech tří firem, které se o dostavbu ucházejí, o vzájemné spolupráci. Od té doby je klid. Na obecní úrovni se nic neděje. Čekáme, že se vše rozběhne až po tendru, kdy vláda schválí firmu, která bude nový blok stavět,“ řekl starosta Rouchovan Vladimír Černý.

Podobné je to i v samotných Dukovanech. „Zastupitelstvo zatím nic konkrétního, pokud jde o dostavbu Dukovan, neřešilo,“ přitakává starosta obce Miroslav Křišťál.

V posledních měsících se účastnil akorát informativního jednání se zástupci dvou ze tří firem, které se o dostavbu ucházejí. Konkrétně šlo o francouzskou a korejskou stranu. „Prozkoumávali terén. Zajímalo je, zda jsou v Dukovanech ve vlastnictví obce či soukromníků plochy, které by mohly sloužit pro výstavbu kancelářských budov, které by tvořily zázemí pro firmu,“ popsal Křišťál.

„Pokud v této souvislosti bude potřeba ze strany ČEZ a státu, jsme připraveni na změnu územního plánu,“ dodal starosta Dukovan.

Problémy ze 70. a 80. let jsou v živé paměti

Zástupci obcí se shodují na tom, že výstavba nového jaderného bloku bude znamenat pro obce v okolí velkou zátěž. Mnozí ze starostů mají ještě stále v živé paměti, jak to v okolí vypadalo, když se elektrárna v 70. a 80. letech stavěla.

„Pracovalo tu také dva a půl tisíce vojáků. Mnozí byli trestaní. U nás ve Slavěticích byly problémy. Vzrostla kriminalita. Byly tu dokonce zakázané taneční zábavy,“ pravil starosta Slavětic Antonín Kovář.

I proto k dostavbě nového bloku hledí poněkud s obavami. „Ale pesimismus není můj styl, ani nechci nikoho strašit,“ dodal vzápětí.

Nemáme zájem na tom, aby tu vznikaly obří ubytovací areály. Jsme malá obec. Pro ubytované je třeba zajistit i obchody, zdravotní péči a kulturní vyžití. To by mělo být v režii větších měst, jako je Třebíč a Moravské Budějovice.

Miroslav Křišťálstarosta Dukovan

Zároveň však připomněl, že dostavba Dukovan ovlivní Slavětice pravděpodobně asi nejvíc z okolních obcí. „Budeme žít ve stínu elektrárenských věží. Ruch související s dostavbou budeme mít téměř na dvoře. Dnes je od nás atomka vzdálená 2,8 kilometru a po dostavbě ji budeme mít 800 metrů od prvních stavení,“ připomněl Kovář.

Upozornil rovněž, že stavba skončí přesně na hranici katastru Slavětic a Dukovan. „Takže my z toho nebudeme mít nic a veškeré peníze pocházející z daně z nemovitosti půjdou jiným obcím,“ doplnil. Na katastru Slavětic se však nachází rozvodna, která se bude dále rozšiřovat.

Dvacet let stavební uzávěra. A obec stárne

V souvislosti s jadernou elektrárnou cítí starosta Kovář dlouholetou křivdu. „Kvůli výstavbě elektrárny byly Slavětice zánikovou obcí. Měli jsme se vystěhovat podobně jako jiné obce v okolí – Skryje, Lipňany a Heřmanice. Nakonec z toho sešlo, ale dvacet let tu platila stavební uzávěra a nemohly se stavět žádné nové domy,“ vylíčil starosta Kovář s tím, že obyvatel v obci ubývá a populace stárne.

Zátěž pro obec plyne i z velkého dopravního ruchu. Slavětice totiž zatím nemají obchvat. „Všechny obce v okolí ho mají, jen my ne. Před lety na nás nějak zapomněli. Denně tu jezdí 4,5 tisíce aut,“ poukázal.

Pátý blok Dukovan začne dávat elektřinu za 13 let, dva roky poběží zkušebně

To by se však mělo v dohledné době změnit. Kraj v rámci přípravy silnic na dodávku nadměrných komponentů pro nový blok opravuje silniční tahy a buduje obchvaty.

„Náš obchvat je nachystaný a pozemky pro něj jsou vykoupené. Provoz v obci by se tak měl po 40 letech konečně snížit,“ doufá Antonín Kovář.

Klondike už obce v okolí opakovat nechtějí

Dukovanský starosta Miroslav Křišťál byl v době výstavby elektrárny ještě chlapec, ale dodnes si pamatuje ubytovací areál pro dělníky, kteří Dukovany stavěli. Tomuto areálu v katastru obce se tehdy přezdívalo Klondike – podle území v Kanadě, které proslulo divokým obdobím zlaté horečky.

Křišťál věří, že tentokrát v Dukovanech podobná ubytovna nevznikne. „Nemáme zájem na tom, aby tu vznikaly obří ubytovací areály. Jsme malá obec. Pro ubytované je třeba zajistit i obchody, zdravotní péči a kulturní vyžití. To by mělo být v režii větších měst, jako je Třebíč a Moravské Budějovice,“ je přesvědčený.

Přímým pamětníkem výstavby jaderné elektrárny je Vladimír Černý, dvaašedesátiletý starosta Rouchovan. „Pamatuji si obrovskou dopravní zátěž. Bylo tady několik tisíc pracovníků. Když člověk nebyl ráno nejpozději o půl osmé v obchodě, později už nic nenakoupil. Věříme také, že už se nebude opakovat doba, kdy byl u Dukovan takzvaný Klondike. Byl to obrovský areál s ubytovnami pro dělníky,“ vybavil si Černý.

Jednou stavba utichne. A přinese to rozvoj

Dostavbu dalšího bloku však vítá. „Nemusíme spát s evakuačním balíčkem pod hlavou. Víme, že je atomka provozována bezpečně. Držíme palce, aby vláda dobře vybrala a začalo se stavět. Aby oběť lidí, kteří se museli v 80. letech ze tří obcí vystěhovat a jejich domy se zbouraly, nebyla marná,“ zamyslel se Černý.

Dostavba Dukovan pozvedne celý skomírající region, spočítali experti

Je si vědom toho, že každá velká stavba přináší jisté obtíže. „Ale jednou se dostaví a stavební hluk utichne. Přinese to nová pracovní místa a další progres a rozvoj pro obce,“ je přesvědčený.

S dostavbou podle starosty souzní i obyvatelé jeho Rouchovan. „Před lety byla snaha ČEZ postavit kolem Dukovan větrné elektrárny. Tehdy naši občané říkali: Nechte si ty větrníky a postavte nám raději další blok atomky,“ usmál se starosta Černý.

Budou rizikem cizinci? Dopady stavby zjistí studie

Výstavba jaderné elektrárny Dukovany (11. září 1979)

Socioekonomickými dopady dostavby dalšího bloku Jaderné elektrárny Dukovany se má zabývat studie, kterou chce v nejbližší době zadat Kraj Vysočina společně s Jihomoravským krajem a ministerstvem pro místní rozvoj.

„Přestože vnímáme dostavbu Dukovan jako velký přínos pro region, výstavba s sebou nese rizika. A socioekonomická dopadová studie by nám měla odpovědět na to, jak je správně ošetřit, aby rizikové scénáře nenastaly nebo se minimalizovaly,“ přibližuje první náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti).

Podle předpokladů by se dostavby elektrárny mělo účastnit na 2 500 až 3 tisíce pracovníků, mezi kterými mohou být i cizinci. „Nechceme, aby se nám tu opakovala situace, která se stala například v Kvasinách. Koncentrují se tam pracovníci, kteří nemají vyžití ve volném čase, následkem čehož vzrůstá kriminalita a další negativní patologické jevy,“ vysvětluje Hajnová.

Studie by se měla věnovat celé řadě oblastí. Mapovat bude například dopravní obslužnost a silniční síť. Zabývat se bude dostupností zdravotní péče, otázkami bezpečnosti, volnočasovými aktivitami i bydlením pro lidi, které se budou na dostavbě a provozu dalšího bloku podílet.

„Studie nám pomůže zjistit, jaký je předpoklad, že lidé, kteří sem přijdou pracovat, pak odejdou. Jaká je predikce, že by mohli v regionu zůstat, a jaké jsou možnosti, že s nimi přijdou i rodiny. V tom případě se musíme bavit o možnostech trvalejšího bydlení, dostupnosti míst ve školách a školkách,“ popisuje náměstkyně.

Část studie se má věnovat i příjmům obcí. „Měli bychom identifikovat příjmy, které budou obce dostávat jako kompenzaci, a umět vyhodnotit, jestli jim to bude pokrývat rozvojové potřeby, které budou mít,“ dává Hana Hajnová další příklad.

4. února 2022

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...