Píle, rychlost, mrštnost i síla! Hradecká skateboardová školička učí děti milovat prkno na kolečkách

23. listopad 2023

Pojďte se trošičku rozhýbat a dát do pohybu. Ondřej Bernkraut z Hradce Králové vede ve skateparku v Šimkových sadech už přes 10 let školičku pro nejmenší, protože je podle něj důležité, aby se děti hýbaly a sportovaly už odmalička. Sám se věnuje skateboardu už asi od svých 15 let a je to pro něj smysl života. O své zkušenosti se s vámi podělí.

Prý jste ještě před skateboardem jezdil na kolečkových bruslích?
Nejdřív jsme jezdili s kluky na kolečkových bruslích a pak jsme přijeli jednou na hradecké Ulrichovo náměstí a tam se konaly skateboardové závody. Po závodech tam ještě zůstala plechová U-rampa a když jsem viděl, jak tam kluci jezdí na kolečkových bruslích, tak jsem to chtěl okamžitě zkusit také. Tam jsme ještě jezdili na kolečkových bruslích, ale pak, jak jsme zjistili, kam rampu odvezli, na skatepark u Malšovic, tak tam už jsem začal jezdit na skateboardu a už mě to nepustilo. První skate jsme měl umělohmotný, ale pak už byly skateshopy, takže i v Hradci se dal sehnat originální skate, pořádná deska, grip, kolečka, treky.

Ondřej Bery Bernkraut ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak to bylo s těmi fígly a triky? To jste se učili sami mezi sebou? Nebyla žádná organizace, která by vás sdružovala.
Ne, to jsme odkoukávali od sebe. Učili jsme se to sami. Možná nám sem tam někdo něco poradil, ale člověk se to musel naučit sám. Zkoušet, zkoušet a zase zkoušet.

Triky vám hned nejdou. Chvíli to trvá, než uděláte svůj první kickflip, není to za týden ani za měsíc. Musí se na nich prostě makat.
Ondřej Bernkraut, vedoucí skateboardové školičky v Hradci Králové

Hodně se jezdilo na Ulrichově náměstí, protože tam byla velká rovná a volná plocha.
Pak byl skatepark s U-rampou na malšovickém stadionu, tam jsem ještě byl, když mi bylo asi devět. Pak se rampa přemístila kousek vedle, na parkoviště u koupaliště Flošna. Tam byl vybudován malý skateparčík, kde jsme vše zkoušeli a začínali. Na Ulricháku se jezdilo především v létě, prostě se sešla parta a jezdili jsme. Byla to super doba.

Čtěte také

A jak to bylo se závody?
První závod byl tuším v roce 1995 na Ulrichově náměstí. Tam se pak ještě konaly závody i v dalších letech, a v roce 2000 byl první český pohár v hradeckých Šimkových sadech. Tam, kde je dodnes skatepark.

V čem je vlastně dobrý takový pohyb na skateboardu?
Je to dynamický sport. Potřebujete rychlost, mršnost i sílu. Při všech těch tricích a kouscích, aby to člověk ustál, nespadl, vyžaduje to píli a trpělivost. Protože ty triky vám hned nejdou. Chvíli to trvá, než uděláte svůj první kickflip. Takže píle a fyzička musí být. A hlavně vás to musí bavit. Je to životní styl. I s módou a oblečením. Dříve se třeba nosily široké kalhoty, teď už je to maličko jiné, už je trošku jiný styl oblékání.

Už přes 10 let vedete školičku skateboardu pro nejmenší. Od kolika let k vám děti chodí?
Kolem čtyř nebo pěti roků. Je dobré, když se začíná brzy, v mladém věku.
Ale nejezdíme jen na skateboardech, máme i koloběžky. Sobotní školička je určena pro skejťáky i koloběžkáře, a pak mám ještě jednu pondělní, která je jen pro skaty.

Čtěte také

Proč ty koloběžky? Na nich se také dělají nějaké triky?
Určitě. Tam se to točí řídítky, dělají se různá salta a otáčky. A když přijde někdo poprvé, tak samozřejmě na koloběžce je lehčí se rozjet. Se skateboardem je to těžší. Takže některé děti, když to vidí, tak chtějí spíše koloběžku. Skate je pro ně těžší, ty triky se nedělají hned. Není to za týden ani za měsíc. Musí se na nich makat. Kdo má talent, tak tomu to jde rychleji.

Držet krásně balanc na prkénku, to je asi základ, ne? A je to i super základ nejen pro skateboarding, ale i pak pro jiné sporty.
Určitě. Na skatu musíte zapojit celé tělo, aby se na něm člověk udržel. Když chcete něco sešlápnout, tak musíte přední nohu podržet.

Školička z vás skejťáka neudělá. Skateboarding se musí jezdit a drtit čtyřikrát i pětkrát v tejdnu, když chcete být opravdu dobrej.
Ondřej Bernkraut, vedoucí skateboardové školičky v Hradci Králové

Koho jste už vychoval? Vím, že někteří vaši svěřenci, kteří prošli školičkou, dnes jezdí na závody a jsou dobří.
Vychovali jsme Vildu Vlčka, který k nám dojížděl z Náchoda, protože tam ještě neměli skatepark, teď už ho tam mají. Pak Hradečák Jakub Kubec, byl teď na Mistrovství České republiky na desátém místě. Je mu teprve 15 let. A pak Matyáš Kavan. Ten si jezdí jen tak pro sebe, ale má krásné airy, umí krásně skočit na skatu, podržet si to. Takže máme radost, že tito kluci se chytili a jde jim to. Ale školička z vás skejťáka neudělá. Skateboarding se musí jezdit a drtit, když chcete být dobrej, čtyřikrát i pětkrát v tejdnu. Školička může ten zájem v dětech jen nastartovat.

Ondřej Bery Bernkraut a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pokud by rodiče chtěli, kdy za vámi mohou se svými potomky přijít do skateparku v hradeckých Šimkových sadech?
Jezdíme vždy na jaře a na podzim. Teď jsme měli právě poslední sobotu. O letních prázdninách školičku nemáme, ale jinak jednou za 14 dní v sobotu dopoledne od 10 do 12 hodin.

Je potřeba už přijít s nějakým prknem?
Nějaká prkna tam na půjčení máme, ale je samozřejmě lepší, když mají děti svoje.

Moc děkuji Ondřeji Bernkrautovi, že nám přišel povídat o skateboardingu, jako životním stylu. Přeju co nejvíc šikovných dětí.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související