Krajský soud v Ústí nad Labem začal řešit případ údajného týrání krav v Krušných horách

23. listopad 2023 19:43

U Krajského soudu v Ústí nad Labem vypovídali 23. listopadu svědci a soudní znalci v případu údajného týrání dobytka v Krušných horách na Chomutovsku. Z trestného činu viní žalobce jednatele společnosti, jejího ředitele a také samotnou firmu.

Na pastvinách kolem Měděnce uhynulo v letech 2021 a 2022 velké množství krav – mluví se o stovkách kusů. Ze stavu těl podle obžaloby vyplynulo, že zvířata trpěla hladem a žízní, byla vyhublá a některá z nich byla nemocná.

Zvířatům podle státního zástupce nebyla poskytnuta veterinární péče ani péče po porodu.

Obžalovaným mužům, jednateli a řediteli firmy, hrozí až desetileté vězení za chov zvířat v nevhodných podmínkách a samotné společnosti hrozí zrušení.

V případu 23. listopadu vypovídali svědci a znalci. Svědci byli vesměs lidé, kteří na farmě pracovali nebo pracují teď.

Jednou znalkyní byla předsedkyně organizace, která certifikuje všechny subjekty, které se zabývají BIO produkcí, a která na farmě prováděla kontroly. Pochybení v posuzovaném období tato organizace podle ní nezaznamenala.

Druhý znalec, Luděk Stádník posuzoval chov zvířat za pražskou zemědělskou univerzitu. Ve svém závěru popsal zásadní pochybení v podmínkách chovu – podle něj spočívalo v nedostatečné ploše pro takové množství zvířat, s nedostatečnými parametry krmných a napájecích míst. Zaznělo, že zvířata byla vystavena sociálnímu stresu.

Soudce nechal oproti původnímu plánu strany přednést závěrečné návrhy už 23. listopadu. Je proto teoreticky možné, že by mohl v pátek 24. listopadu padnout i rozsudek.

Spustit audio

Související