K výstražné stávce plánované na pondělí 27. listopadu se stále hlásí další školy

23. listopad 2023

V Olomouckém kraji se zapojí do pondělní výstražné stávky učitelé minimálně dvou set padesáti škol. Přesné číslo odboráři ještě neznají, k chystanému protestu se postupně připojují další školská zařízení.

„Naše mateřská škola taky bude stávkovat, vyvěsili plakát,“ říká paní Anna, která má dvě děti ve věku čtyři a pět let. Obě chodí do stejné školky v Olomouci. Tamní vedení už tento týden rodiče informovalo o tom, že v pondělí zůstane kvůli stávce učitelů mateřská škola zavřená. Rodiče tak musí vyřešit, kdo bude děti hlídat.

Komplikace pro rodiče

„Předpokládám, že jak pro nás, tak pro všechny rodiče je to trošku komplikace skrz práci, skrz různé schůzky. Musí se zapojit celá rodina, abychom se postarali o děti,“ dodává paní Anna.

Ke stávce se připojí také učitelé na základních a středních školách. Třeba Základní škola Hálkova v Olomouci se v pondělí uzavře úplně. „Sto procent zaměstnanců podpořilo stávku,“ informuje ředitelka školy Anna Zlámalová.

Některé školy zajistí dětem hlídání, jiné náhradní program neplánují. Anna Zlámalová vysvětluje důvod stávky. „Není to za vyšší platy. Tady se skutečně hraje o budoucnost vzdělávání.“

Není to za vyšší platy. Tady se skutečně hraje o budoucnost vzdělávání.
Anna Zlámalová, ředitelka Základní školy Hálkova v Olomouci

Učitelé podle ní kritizují například plánované snížení maximálního počtu odučených hodin. „U naší školy to dělá minimálně 30 hodin, o které přijdeme a které jsme teď v posledních letech věnovali na dělení hodin na tandemového učitele,“ říká Zlámalová.

Stejně reaguje i Eva Buchtová, ředitelka olomoucké základní školy Tererovo náměstí a Helsinská. „Mohli jsme si dovolit dělit třídy na hlavně na jazyky. Jednou týdně dělíme matematiku, češtinu. Je to úžasné, libují si to i děti, nejenom učitelé. Pokud poklesne počet hodin, budou muset odejít pedagogové,“ ví Buchtová.

Ředitelé protestují také proti snižování počtu míst pro nepedagogické pracovníky nebo asistenty pedagoga. „Považujeme to za krok zpátky,“ dodává Buchtová.

Stávkují i jídelny. Podpora od některých rodičů

Podle předsedkyně krajského školského odborového svazu pro Olomoucký kraj Evy Hrdličkové se do stávky v nebývalém množství zapojily i menší vesnické školy. „Dokonce stávkují zvlášť jídelny. Ještě se nám nestalo, že by stávkovaly opravdu jenom školní stravovny nezávisle na školách. A tentokrát se to děje,“ uvádí Hrdličková. 

Stávku učitelů podporují i někteří rodiče. Vyjadřují ji i prostřednictvím celorepublikové petice, která vznikla v Olomouci. Petici podepsaly už stovky lidí.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio