Některé pražské školy zavřou, i když nechtějí. Rodiče musí řešit hlídání

Podle průzkumu redakce MF DNES mezi městskými částmi, které zřizují mateřské (MŠ) a základní (ZŠ) školy, se do pondělní stávky zapojí přibližně 59 procent ze 731 zařízení. V případě středních škol se k protestu přidá 41 procent ze 190. Ne všechny školní budovy však zůstanou úplně zavřené. Někde jen nebude v provozu kuchyně, jinde pedagogové připraví pro děti speciální program.

ilustrační snímek | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

V částečném režimu se do stávky zapojí například MŠ Srdíčko v Praze 12. „Rodiče, kteří se stávkou souhlasí, mohou nechat děti doma. Ostatním dětem pak školka zajistí stravování ve formě polévky a studeného chodu,“ říká mluvčí radnice Petra Svobodová.

Zavřená zůstane MŠ Waldorfská v Praze 6. „V každé třídě máme asistenta, škrty by pro nás znamenaly zrušení těchto míst,“ komentuje ředitelka Iveta Perglerová. To by podle ní mělo zásadní dopad na kvalitu výuky. „Práce se stane náročnější i pro pedagogy,“ dodává.

Učí o občanství

Netradičně se do protestu rozhodla zapojit ZŠ profesora Švejcara v Modřanech. „Stávku jednomyslně podporujeme. Část našich pedagogů do zaměstnání nepřijde, s ostatními jsme se domluvili, že dětem uděláme projektový den,“ vysvětluje ředitel Ondřej Lněnička.

Děti tak místo výuky budou v týmech procházet po různých stanovištích v prostorách školy a učit se o různých občanských tématech. „Vysvětlíme jim, proč existují stávky, jak se stávkuje a demonstruje, jak projevovat občanský názor nebo co je svoboda slova,“ dodává Lněnička.

Výjimku tvoří Praha 17, jako jediná městská část nebude mít zavřenou ani jednu školu či školku. „Nechceme komplikovat rodičům život a brát jejich děti jako rukojmí, ale to neznamená, že se situací souhlasíme,“ vysvětluje vedoucí odboru školství Michaela Konopasková. Zároveň dodává, že stávku všechna školská zařízení jinak plně podporují.

Musí zavřít kvůli jiným

Bez dětí zůstane i Církevní ZŠ logopedická Don Bosco v Praze 8. Děti dostaly od vedení školy ředitelské volno, ne však kvůli stávce. „Jsme závislí na školních jídelnách okolních škol. Ty nebudou vařit a my máme internátní děti, kterým musíme zajistit stravu. Ke stávce se tedy nepřipojujeme, nicméně technické důvody nám znemožňují provoz školy,“ říká ředitelka Daniela Špinková.

Protestní akci nepodpoří, protože církevní školy jsou financovány odlišným způsobem než ty zřizované státem. „Případné změny ve financování pocítíme až s ročním zpožděním,“ vysvětluje. Zamýšlí se rovněž nad dopadem akce na samotné rodiny. „V zásadě nechceme přidělávat problémy rodičům. Naše děti jsou ve velké většině ze sociálně velmi slabých vrstev,“ dodává Špinková.

Ředitelské volno čeká i studenty Vyšší odborné školy uměleckoprůmyslové a střední uměleckoprůmyslové školy v Praze 3. Vedení k tomu však přiměly jiné důvody. „Ačkoli v naší škole nepůsobí odborová organizace, a škola tak rozhodnutí (odborových svazů - pozn. red.) nepodléhá, stávku podporuji a vyhlašuji pro žáky a studenty střední i vyšší odborné školy mimořádné ředitelské volno,“ píše na webu ředitel Pavel Kovářík. Pedagogický sbor se podle něj bude věnovat samostudiu, přípravě na výuku a dalším pracím, které pedagogové nemusí vykonávat v budově školy.

Duch stávky

Rodičům dětí, jejichž školní zařízení zůstane v pondělí uzavřené, a sami mají pracovní závazky, nenabízí školy žádné náhradní hlídání, stejně tak ani domy dětí a mládeže (DDM).

„Fungovat budeme od rána, a to v našem pravidelném provozu kroužků, žádné hlídání navíc ale v pondělí pořádat nebudeme, protože bychom potlačili ducha stávky,“ říká Jana Šimánková, ředitelka DDM Stodůlky s tím, že by to nezvládli ani kapacitně.

22. listopadu 2023

Jako skvělý byznys plán i sprosté využití situace označují uživatelé sociálních sítí přihlášku na jednodenní příměstský tábor, který si pro děti připravilo sportovní centrum Jeremi ve Stodůlkách. „Dětské skupiny i tábory pořádáme pravidelně, navíc sama mám tři děti, stejně jako další organizátoři akce, takže ten nápad se přímo nabízel,“ vysvětluje Magdaléna Janečková, ředitelka dětské skupiny Jeremíček.

V současnosti mají přihlášeno asi 20 dětí, přičemž kapacitu má sportcentrum takřka neomezenou. „Dětem nabídneme herní i sportovní aktivity s trenérem, stejně tak oběd,“ dodává Janečková. Cena za celý den bude 890 korun.

Proti vládě stávkují i firmy

Kromě škol, které se kvůli vládním škrtům bojí snížení platů nepedagogickým pracovníkům, plánují v pondělí 27. listopadu stávkovat také odbory a odborové svazy. Tři větší shromáždění se budou konat na Palachově, Malostranském a Jungmannově náměstí. Organizátoři některých shromáždění oficiálně ohlásili začátek v 8 hodin. Součástí bude protestní pochod.

„Od 11 do 15 hodin by měla platit dopravní opatření na Malostranském náměstí a v jeho okolí a už dopoledne pravděpodobně dojde v okolí náměstí k odklonu linek městské hromadné dopravy kvůli zvýšenému pohybu lidí v této lokalitě,“ říká mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Odboráři vyjadřují svou kritiku vůči vládnímu konsolidačnímu balíčku, plánovanému zvýšení důchodového věku, vysokým cenám energií, absenci zvýšení platu ve veřejném sektoru a vysoké inflaci. „Zásadním způsobem se zvýšil počet těch, kteří se přímo zapojí do stávky. Původně byly avizovány pouze čtyři odborové svazy. V této chvíli je nárůst násobný,“ řekl Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů, která zastřešuje 270 tisíc odborářů z 31 svazů.

Stávku podpoří například Škoda Auto, Třinecké elektrárny, Vítkovice Steel a další velké firmy. Znění schválené Senátem sice zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů zachovává, ale s omezením do výše poloviny průměrné mzdy v předcházejícím období. Přestože to vnímáme jako vstřícný krok, nejsme ztotožněni s navrženým omezením,“ komentuje Iva Povolná, mluvčí Škody Auto.

Protesty chystají také například odboráři České pošty, stávky se ale neúčastní „Stávkovat se nechystáme, ale účastníme se protestního pochodu z Palachova náměstí na Malostranské a chceme také podepsat petici,“ dodává Jindřiška Budweiserová, předsedkyně podnikového koordinačního odborového výboru Česká pošta.

Stávky se nezúčastní ani odborové organizace zaměstnanců dopravního podniku. „Tohoto vstřícného rozhodnutí k cestujícím si velmi vážím. Svůj protest proti vládním škrtům někteří zaměstnanci vyjádří pouze slovně nebo symbolicky oblečením výstražných vest,“ říká náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

„V tuto chvíli neznáme přesný rozsah jednotlivých akcí, tudíž nelze připravit konkrétní dopravní opatření s předstihem,“ říká vedoucí odboru Řízení a kontrola provozu DPP Robert Domašínský a dodává, že počítá s posílením služeb dispečerů, kteří budou v terénu sledovat situaci a koordinovat veřejnou dopravu.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Pět gólů v derby. Fotbalistky Slavie porazily Spartu, v Edenu padl rekord

27. dubna 2024  18:27

Slávistické fotbalistky jsou na dosah třetího mistrovského titulu v řadě. V derby porazily Spartu...

Divácký ligový rekord! Na ženské derby přišlo do Edenu přes šest tisíc lidí

27. dubna 2024  16:39

Česká nejvyšší ženská soutěž hlásí nový rekord: 6 216. Tolik lidí zavítalo v sobotu do Edenu na...

Mazali bychom historii, říká o plastice v metru dopravní podnik. Chystá tabulku

27. dubna 2024

Šestnáctiletý student založil petici za odstranění výzdoby ve stanici metra Anděl, která...

Hádka v pražském bytě skončila střelbou ze samopalu, ke zranění nedošlo

27. dubna 2024  13:50

Hádka mezi mužem a ženou v bytě na Praze 2 vyústila až ve střelbu. Na místo vyjeli policisté i...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...