Jak se nenechat změřit a vyhnout se pokutě za rychlost? Trik skutečně funguje, ovšem není pro každého řidiče

Jak se vyhnout pokutám za rychlost? Existuje jeden způsob, kterým se řidiči vyhnou postihu za porušení předpisů, má to ale jeden háček.

i Zdroj fotografie: Honza Groh (Jagro) / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Platit pokutu za rychlost se nikomu nechce. Zejména ti motoristé, kteří nejezdí obecně rychle, nepřekračují záměrně povolenou rychlost, se cítí být ukřivděni. Typickým příkladem je situace, kdy je řidič změřen na bezpečném úseku, záměrně a přehnaně označeném nesmyslně značkou s nízkou povolenou rychlostí. Motoristé, kteří jezdí schválně rychle a záměrně porušují rychlost, velmi často mají ve svém vozidle takzvaný antiradar.

Detektory radarů jsou legální, ale nefungují stoprocentně

Ten umí část měření předem nahlásit. Je tady ale ještě jedna možnost, jak se snaží řidiči vyhnout pokutě za rychlost. Zde musíme upozornit, že se nejedná z naší strany o návod, naopak před takovým jednáním varujeme. Ale je fakt, že do určité míry přístup funguje, byť je nelegální. Využívají ho zejména řidiči motorek, protože v autě není tak snadné se vyhnout policejní kontrole.

iZdroj fotografie: Policie ČR

Jde o to, že někteří řidiči jezdí buď zcela bez, anebo s upravenou a nečitelnou registrační značkou. Pokud jsou zaznamenáni při rychlé jízdě kamerovým systémem, nelze je nijak ztotožnit, pokuta za rychlost jim nepřijde. To samé platí i v případě, že jsou zachyceni a zaznamenání statickou hlídkou s radarem u silnice. Tady už je to ale pro takového výtečníka velmi ošemetné, protože když je policií zastaven, trest za takové jednání je nekompromisní.

55letý řidič ignoroval majáky, kužely i odstavená vozidla. V plné rychlosti naboural do policejní hlídky, co se dělo dál?

Za chybějící, zakrytou či nečitelnou SPZ hrozí řidiči pokuta ve výši 5 000 až 10 000 Kč, k tomu je zde zákaz činnosti řízení na dobu 6 až 12 měsíců. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, říká, že „fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích řídí vozidlo, na němž v rozporu s jiným právním předpisem není umístěna tabulka státní poznávací značky“. Zákon řeší i zmíněné postihy, je zbytečné v tuto chvíli asi přesně citovat dané odstavce a paragrafy.

Nečitelná SPZ neprozradí identitu, je to ale nelegální způsob

V reálu pak může situace vypadat tak, že řidič jezdí s nečitelnou SPZ a při zastavení hlídkou se vymlouvá. To mu ale moc nepomůže. Anebo nezastavuje, a dokonce ujíždí, to se vracíme zpět k motorkářům. Tam je pak celá věc posuzována ještě kritičtěji, jde o nebezpečné chování. Které může skončit tím, že je řidič zastavován pomocí donucovacích prostředků. Někdy je upravená a nečitelná registrační značka snahou ne o vyhnutí se pokutě za rychlost, ale důsledkem trestné činnosti spojené s krádeží.

iZdroj fotografie: Ondřej Komárek pro AutoŽivě

Tak jako v případě, kdy policejní hlídka chtěla zastavit motorkáře s ohnutou a nečitelnou registrační značkou. Ve chvíli, kdy policisti rozsvítili modré majáky a zastavovací nápis, motorkář prudce zvýšil rychlost a pokusil se taktikou kličkování blokovat policejní vozidlo, bránil předjetí. Nakonec se ho podařilo policistům předjet a zastavit. Ten rychle seskočil z motocyklu, sundal helmu a rukavice a pokusil se prchnout pěšky. To se mu nepodařilo. Ukázalo se, že motorka byla kradená a že u sebe má pachatel navíc další kradené věci.

Za změněnou SPZ je vysoká pokuta a zákaz řízení až na rok

Ale to už je jiný příběh. Začalo to totiž právě nečitelnou registrační značkou. Policisté však okamžitě zasáhli, aby zabránili jeho pokusu utéct, použitím donucovacích prostředků. S nečitelnou registrační značkou se tedy řidič opravdu může vyhnout pokutě za rychlost. Ovšem za cenu vědomého porušování dalších předpisů a zákonů. V žádném případě takové jednání nelze doporučit, přestože je evidentní, že je na denním pořádku. V policejních statistikách případy, kdy má motorista záměrně nečitelnou registrační značku, průběžně přibývají.

Jezdíte povolenou rychlostí?

Zdroj: Policie ČR
Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Ondřej Komárek

Polovinu svého života strávil ve Velké Británii, kde psal 12 let pro přední automobilová média jako Autocar, Carwow a TopGear. Nyní přináší svůj jedinečný pohled do AutoŽivě. Aktivně se účastní amatérských závodů a předtím, než se stal novinářem, pracoval na vývoji závodních motorů.

Zobrazit další články