Hlavní obsah
Sport

Svazoví „bafuňáři“ hledají nástupce trenéra Šilhavého. Co, nebo spíš kdo, nakonec rozhodne?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Favoritem na post nového trenéra fotbalové reprezentace je dle mnohých Martin Svědík. Trenérem ale nakonec být vůbec nemusí. Proč? O novém trenérovi totiž rozhodují svazoví „bafuňáři“.

Článek

Můj článek Martin Svědík. Nejspíš největší kandidát na trenéra reprezentace. Jaké má přednosti a slabiny? | článek | Administrace Seznam Médium jsem končil konstatováním, že o novém trenérovi rozhodne výkonný výbor fotbalové asociace pravděpodobně až v lednu.

Výkonný výbor v čele s předsedou Fouskem evidentně vůbec nebyl na odstoupení trenéra Šilhavého připraven. Neměl v kapse návrh trenéra, o kterém by mohl ihned jednat. Aby tedy pánové z výboru uklidnili veřejnost, že něco udělali, jmenovali skupinu osob, která má dát výkonnému výboru návrh na jmenování nového trenéra a jeho realizačního týmu. Logiku to nedává, protože v této návrhové skupině jsou (až na jednu výjimku, kterou je Erich Brabec) lidé, kteří jsou zároveň také ve výkonném výboru. Budou tedy dávat návrh sami sobě. Celé je to jen oddálení řešení problému.

Jak už jsem uvedl v předchozím článku, na „vedlejší kolej“ byla odsunuta sportovní rada FAČR, která byla přitom dříve pro podobné účely vytvořena. V ní jsou dle svazového webu předseda Vladimír Šmicer a členové Werner Lička, Tomáš Rosický, Zdeněk Grygera, Jan Říčka a Ondřej Lípa. Zdá se však, že sportovní rada funguje už jen formálně. Její názory váhu nemají.

Je to smutné, ve sportovní radě jsou lidé, kteří vrcholovému fotbalu rozumějí, většina členů má za sebou velké reprezentační a zahraniční kariéry. Tomáš Rosický je sportovním ředitelem Sparty. Zdeněk Grygera ve stejné pozici ve Zlíně. Jan Říčka má za sebou úspěšnou scoutskou činnost pro anglické velkokluby. Tito lidé tedy z praxe vědí, co práce reprezentačního trenéra skutečně obnáší. Určitě také mají jasnou představu, kdo by byl vhodným typem pro tento post. Sportovní rada samozřejmě nemá jmenovat nového trenéra, ale měla by poskytnout nezávislé stanovisko a jednoznačné doporučení.

Očekával bych proto, že sportovní rada, v souladu s tím, za jakým účelem byla před časem předsedou Fouskem vytvořena, poskytne během několika dní výkonnému výboru jméno vytipovaného trenéra s jasným zdůvodněním svého návrhu. Výkonný výbor pak pověří předsedu Fouska, aby s tímto trenérem záležitost projednal. Trenér by tak mohl být jmenován už začátkem prosince a začít pracovat.

To se však nestalo. Místo toho byla vytvořena skupina svazových „bafíků“, kteří budou nového trenéra až do ledna kdesi hledat. Proč na to potřebují tolik času, je záhadou. O tom, že za trenéra Šilhavého bude nejspíš nutné řešit po závěru kvalifikace náhradu, se všeobecně ví již několik týdnů. Fandové v hospodách mají trenéry už dávno vytipované. Jen vedení asociace nemá připravené žádné konkrétní řešení.

Je otázkou, co nakonec rozhodne. Ve skupině lidí, kteří mají učinit návrh výkonnému výboru, jsou kromě Petra Fouska také Jiří Šidliák a Jan Richter (místopředsedové VV), Adolf Šádek (člen VV) a technický ředitel FAČR Erich Brabec. Širší fotbalové veřejnosti jsou známí pouze pánové Fousek, Šádek a Brabec. Advokát Jiří Šidliák je místopředsedou asociace za Moravu. Jan Richter je místopředsedou za Čechy. Nechci zpochybňovat oba pány a jejich znalost fotbalového prostředí zejména v nižších patrech. K reprezentaci a velkému mezinárodnímu fotbalu však mají oba poměrně daleko. Těžko se mohou v tomto směru srovnávat s Rosickým, Šmicerem, Grygerou, Říčkou či Ličkou.

„Těžkou váhou“ této návrhové skupiny je evidentně protřelý plzeňský šéf Adolf Šádek. Ten, jak už jsem upozorňoval v minulém článku, muže mít v celém procesu své, tedy plzeňské, zájmy. Zvláště když jsou ve hře jména Martin Svědík a Miroslav Koubek.

Favoritem na post trenéra je dle mnohých Martin Svědík. Progresivní trenér Slovácka, kterého by řada lidí z fotbalového prostředí na tomto místě ráda viděla. Doufaje, že přinese do týmu opravdu čerstvý vítr. Odpůrci argumentují tím, že Martin Svědík nemá za sebou opravdu velké klubové úspěchy. Nikdy netrénoval Slavii ani Spartu. Dovoluji si v této souvislosti připomenout, že dnes už legendární Karel Brückner také nikdy netrénoval ani jedno z pražských „S“.

Nakonec ale trenérem reprezentace Martin Svědík být vůbec nemusí. Nedělejme si iluze. Když rozhodují „bafuňáři“, je to jako v politice. Řeší se různé zájmy. Nikoliv dobro českého fotbalu. Čím déle se výběr řeší, tím více různých zájmů různých lidí do hry vstupuje. Můžeme se tedy dočkat ještě nemalých překvapení.

Skoro jisté je, že trenér nebude ze zahraničí. Mezi českými jmény nejspíš nemají velkou šanci ani starší trenéři bez angažmá. Tedy lidé jako Ivan Hašek, František Straka, Michal Bílek, Stanislav Levý, Josef Csaplár či Vítězslav Lavička. Možná s výjimkou Vítězslava Lavičky. Ten může být, jako naprosto nekonfliktní člověk s mírnou povahou, který s nikým není historicky „na kordy“, přijatelný pro mnohé. Pak budeme mít ale u kormidla dalšího „hodného pána“. Lavička je jen odpočatější a o trošku mladší verze Jaroslava Šilhavého.

Obloukem se tedy vracíme opět k variantě Svědík jako momentálně nejvíce přenosné z fotbalového hlediska. Jelikož je však členem návrhové skupiny Adolf Šádek, bude nesmírně důležité, jaké budou jeho momentální zájmy. Ty mohou být jiné nyní a jiné třeba za měsíc. Záleží, jak Viktoria dohraje podzimní část ligy a jaké budou vztahy na trase Šádek - Koubek. Za normálních okolností by měl Miroslav Koubek v Plzni na jaře pokračovat. Zajistil klubu s předstihem účast v jarní části Evropské konferenční ligy, a tím i velmi zajímavé finanční prostředky. Po velmi špatném začátku se nebál udělat změny a tým si vede slušně i ve Fortuna lize, byť občas klopýtne.

Vztahy Šádka s Koubkem jsou však křehké. Šádek trenéra už jednou před léty nečekaně vyhodil. V srpnu 2015, nedlouho po zisku titulu a nepostupu do Ligy mistrů. Není tajemstvím, že ani letos v létě nebyl Koubek první Šádkovou volbou. Spíše „sňatkem z rozumu“. Tou první volbou měl být údajně Martin Svědík. Tento transfer se ale neuskutečnil. Zejména asi proto, že nebyl dořešen vstup nových majitelů do Viktorie. Proto Šádek přistoupil k přechodnému řešení jménem Koubek.

Může tedy nastat varianta, že k reprezentaci půjde Koubek a místo něj se v Plzni objeví Svědík. Je to moc divoká úvaha? Možná. Ve fotbalových kruzích se o ní rozhodně neoficiálně mluví. Adolf Šádek už mnohokrát ukázal, že dokáže zařídit leccos. Proč by nemohl od svazu vyinkasovat odstupné za Koubka, toho se tak elegantně zbavit, a za tyto peníze vykoupit ze Slovácka Svědíka? Tím spíš, že je členem návrhové skupiny, v které bude mít určitě výrazné slovo. Svůj nemalý vliv má i ve výkonném výboru, jehož je členem. Nic nezákonného na tom samozřejmě není. Sporné však je, zda by to bylo pro dobro českého fotbalu či jen pro dobro Viktorie Plzeň a Adolfa Šádka.

Nikdo z nás netuší, jaké má Adolf Šádek v této záležitosti úmysly. A jaké je bude mít za měsíc či dva. Jedno je jisté, tento stav, kdy se výběr nového trenéra české fotbalové reprezentace protahuje a jsou kolem něj různé zájmové vlivy, českému fotbalu a fotbalové reprezentaci neprospívá. Opět ukazuje, že úředník Fousek je velmi slabým předsedou.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz