| |

Pes ničí zahradní nábytek – jaké má nevhodné chování psa důvody?

Pes V Zahrade

Jarní sezóna je v plném proudu a s ní se neodmyslitelně pojí úprava zahrady. Nové záhony, rostliny v květináčích nebo zahradní nábytek jsou ale častým terčem psích zubů a drápků. Proč psi okusují zahradní nábytek a jaké má toto chování důvody?

Zjistěte příčiny chování

Ještě než začnete odnaučovat psa nevhodnému chování, zjistěte jeho příčiny. Kdy pes okusuje zahradní nábytek? Je to poté, co odjedete do práce, nebo si nebere servítky a ničí ho i ve vaší přítomnosti? Různé způsoby chování mají odlišné příčiny.

Nejběžnějšími důvody ničení nábytku jsou nuda, strach a úzkost. Kynologové tvrdí, že mladé štěně by nemělo zůstávat samo déle než čtyři hodiny. Pak se začne nudit a vyžaduje společnost. Speciálním případem je pak separační úzkost, kdy pes propadá panice v důsledku odloučení.

Odstraňte z dosahu možná lákadla

Pokud se pes doma nudí, poznáte to snadno. Zahradní lavičky a další nábytek okusuje jen tehdy, když nejste doma. V takovém případě stačí jednoduchá náprava:

  • Před odchodem do práce psa co nejvíce unavte. Dlouhá procházka a společné hraní ho přimějí odpočívat.
  • Pokud máte psa na zahradě, odstraňte z dosahu všechna lákadla. Když je pes neuvidí, zaleze do pelechu a nábytek zůstane bez následků.

Důležitý je také dostatek hraček. V obchodech najdete inteligentní plnící hračky s granulemi, které psa zabaví během chvil o samotě. Pomůcky fungují na principu motivace za pomocí pamlsku. Kromě toho podporují dobré chování psa a přispívají k jeho psychickému a fyzickému zdraví.

V tomto ohledu jsou velmi praktické zahradní domky, kam můžete všechny hračky uložit, a mít je tak vždy hezky po ruce. Navíc si zbytečně nenanosíte nepořádek do domu.

Když se psovi stýská…

Dalším možným případem je separační úzkost. Jedná se o strach z odloučení, při kterém psa vlastní pudy nutí k nepřiměřenému chování, které vlastní vůlí neovlivní. V tomto případě je třeba si uvědomit, že se bavíme o zvířeti, jemuž je pudové chování vlastní.

Separační úzkost se projevuje poškrábaným nábytkem, fasádou a častými snahami o útěk. Ničením věcí pes odvádí pozornost od toho, že se bojí a stýská se mu. U některých povah psů má separační úzkost také povahu vzteku a agresivního chování.

Strachu z osamění se zbavíte několika způsoby. Na trhu existují léčebné preparáty, které psa otupí a úzkosti ho zbaví. Na podobné bázi fungují například přípravky určené k otupení psa na Silvestra.

Lepší variantou je odbourání nežádoucího chování. Psa na stresové situace postupně navykejte. V tomto případě je na místě rada proškoleného kynologa. Ten zohlední povahu konkrétního zvířete a doporučí vám postupy přesně na míru.

Co určitě nedělejte

Někteří páníčci zavírají psa do místnosti nebo kotce, kde nemá co zničit. Takové jednání je nepřípustné a celou situaci může zhoršit. Krátkodobé uzavření zvířeti sice neuškodí, pokud se ale opakuje a trvá několik hodin denně, může dojít k rozvoji psychické poruchy, agresivnímu chování a narušení důvěry.

Nezapomeňte na to, že každý pes má svoji povahu. K výcviku zvířete proto postupujte individuálně a vždy jej konzultujte se specialistou. Co vyhovuje jednomu plemenu, uškodí jinému. To platí zejména u malých plemen, jako jsou čivavy, pudli a mopsi.

Poničený zahradní nábytek vám rady kynologů nevrátí, jedno je ale jasné. Správným výcvikem zabráníte dalším škodám. Podle potřeby upravte vlastní režim individuálním potřebám pejska. On se vám odvděčí vzorným chováním a samotou bez nehod.

5/5 - (1 vote)

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *