WordPress Hero

| |

Strhující svět Minecraft v kostce

Minecraft

Pokud jste ho nehráli, určitě jste o něm aspoň slyšeli. Minecraft je prostě fenomén, který dokáže přilepit oči k obrazovce a prsty ke klávesnici i na několik hodin v kuse. A to i přes zdánlivě triviální koncept a jednoduchou grafiku. Nahlédněte pod pokličku této dnes již legendární počítačové hry, která postupně vyšla také na konzolích a mobilních telefonech.

Počítačově nadané dítě ze Skandinávského poloostrova

Tvůrce Minecraftu, Švéd Markus Persson nebyl úplně obyčejné dítě. Už od mala sice vysedával dlouhé hodiny u počítače, ale jeho primární zábavou nebylo hry hrát, ale tvořit. Malý Markus dokonce často předstíral nemoc, aby mohl tvořit na otcově počítači Commodore 128. Za vše mluví fakt, že svou první textovou adventuru naprogramoval už v 8 letech. Postupně přicházejí další hry, ale nejde zatím o nic, co by mělo větší úspěch.

Postupnými krůčky za svým snem

Po škole Markus získává slušně placenou práci jako programátor v herní společnosti, ale nebaví ho poslouchat příkazy nadřízených, a tak stále vymýšlí i vlastní projekty. Vždycky ho fascinovaly hlavně budovatelské strategie, u hry RollerCoaster Tycoon dokázal sedět i několik hodin v kuse. Právě i tato hra, ve které stavíte horské dráhy byla jednou s inspirací při vývoji hry Minecraft.

Nepříliš úspěšným předchůdcem Minecraftu byla hra Cave Game, ve které šlo o jednoduché skládání bloků kostek. Markus ji však časem vylepšil od další funkce, ale hra se vlastně pořádně nikdy neprosadila. V roce 2009 však Markus spolu s dalšími šikovnými kolegy zakládá společnost Mojang, pod kterou vychází 17. května první verze Minecraftu.

Hra Minecraft
Zdroj: tlamagames.com

Hrál jsi už ten Minecraft?

Úkolem hráče je ve světě plném kostiček sbírat základní materiály na stavbu budov, ale i výrobu nástrojů, které vás ochrání před nočními příšerami. Kromě dřeva, kamení a písku se zde nachází i další vzácné rudy. Dále ve hře pěstujete rostliny, chováte zvířata, případně vytváříte různá technická zařízení. Právě hratelnost a rozmanitost je to, co dělá Minecraft tak úspěšným.

Přenesení světa Minecraft do reality se ujalo LEGO

Pokud si nějaká hra přímo říká o zpracování do formy stavebnice, je to právě Minecraft. LEGO velmi rychle ucítilo potenciál hry a již v roce 2012 vyšly první stavebnice LEGO Minecraft. Můžete si tak spolu s dětmi postavit vlastní jedinečný svět z kostiček podobně jako ve hře, ale jako bonus si na jednotlivé dílky můžete i sáhnout. Tato veleúspěšná spolupráce přinesla nové fanoušky jak LEGU, tak Minecraftu.

Lego Minecraft 2
Zdroj: tlamagames.com

Hra s kostičkami nejprodávanější hrou historie!

Možná byste řekli hra s kostečkami s jednoduchou grafikou nemůže uspět v době, kdy vznikají hry, které se svým grafickým zpracováním téměř neliší od reality, ale opak je pravdou. Už v červnu 2010 se prodává asi 400 kopií denně a už začátkem roku 2011 registruje Mojang milion prodaných nosičů. V roce 2019 Minecraft dosáhl na pomyslný Svatý grál, když překonal hranici 180 milionů prodaných kopií. V současnosti navíc eviduje více než 120 milionů aktivních uživatelů.

Lego Minecraft
Zdroj: tlamagames.com

Z Perssona se stal miliardář

V roce 2014 se Persson postaral o pořádný rozruch ve chvíli, kdy na svém Twitteru nabídnul Mojang k prodeji. Z množství zájemců si nakonec Perrson a jeho kolegové vybrali Microsoft, který vysázel na dřevo 2,5 miliardy dolarů. Možná to nakonec stálo za občasnou absenci ve škole, co myslíte?

5/5 - (1 vote)

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *