Frištenský, Česal, Kocourek. Silácké legendy jsou spojeny s brněnským těžkoatletickým klubem Hellas

24. listopad 2023

„Řeckořímský zápas je nejférovnější způsob souboje. Nejsou tam žádné zákeřné chvaty. Jedná se o čistou zápasnickou techniku,“ říká zápasník a trenér Petr Skalický.

V Brně si můžete připomenout Brněnské silácké legendy, mimo jiné Gustava Frištenského, Josefa Šmejkala, Fráňu Česala a také Frantu Kocourka. Jména těchto slavných zápasníků, novodobých gladiátorů, jsou spojena s brněnským těžkoatletickým klubem Hellas. V roce 1897 ho založil Richard Hromada.

Klub úspěšně funguje dodnes a má širokou základnu. „Pro těžkoatletické sporty jsou stěžejní dvě odvětví – řeckořímský zápas a vzpírání,“ vysvětluje Skalický.

Velmi úspěšné jsou v zápase i ženy. První českou olympioničkou v tomto sportu je ostatně brněnská odchovankyně Adéla Hanzlíčková,“ pokračuje Petr Skalický, který působí též jako mezinárodní rozhodčí.

Brněnské silácké legendy

Čtěte také

Klub Hellas ve spolupráci s Františkem Kocmanem, dlouholetým asistentem zápasníka Franty Kocourka, pořádá druhým rokem vzpomínkovou akci s názvem Brněnské silácké legendy. Hellasem totiž prošla nejslavnější zápasnická esa. Mimo jiné i Gustav Frištenský.

„Gustav byl jako dítě slabý a neduživý. Ale vypracoval se a v brněnském Sokole si všimli jeho neuvěřitelné síly, takže ho poslali do Hellasu. Tady zápasil například se svým věčným rivalem Josefem Šmejkalem, v jednom ze zápasů se dokonce utkali o jistou Fanynku Horákovou. Vyhrál sice Frištenský, ale nakonec ji nedostal ani jeden,“ vzpomíná na slavná zápasnická klání František Kocman.

Mezi další známá jména patřil i brněnský rodák Fráňa Česal, který podle Františka Kocmana ani ve vyšším věku nezapřel zápasnické srdce. „Jako starý pán s brejličkama pracoval na benzince, kde ho jednou přepadli tři kluci a chtěli po něm peníze. Řekl jim prý: ‚Kluci, mám o vás strach.‘ A oni na to: „Bodejť bys neměl, dědku!‘ Tak je všechny chytil, zbouchal a zavolal policajty. Pořád měl páru.“

Františka Kocmana pojilo dlouholeté přátelství a spolupráce s gladiátorem Frantou Kocourkem, který vyprávěl o svých sportovních začátcích. „Franta se dostal k zápasu právě přes Fráňu Česala. U kamaráda viděl jeho fotky a rozhodl se, že chce být taky takový silák. I když vážil pár kilo. Proto ve 14 letech nastoupil do Rudé hvězdy a skončil v Hellasu. Na Frantovi se mi vždycky líbilo, že se nikdy nenechal zaskočit, byl neuvěřitelně pohotový,“ vzpomíná Kocman.

Kolik měřil Franta Kocourek? Proč se balíček nových karet trhá lépe než karty staré? A který zápasník jako jediný dokázal porazit špičkové zápasníky bývalého SSSR? Poslechněte si Apetýt s Jarkou Eliášovou!

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Související