InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ivana Říhová: Muzeum v proměnách času (1967-2024) – historická přednáška

    Úterý 21.5 17:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna

  • Klub deskových her

    Úterý 21.5 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Charity se sloučily do okresní organizace. S ředitelem Daliborem Dávidem o činnosti, plánech i plese

Ředitel Charity Písek Dalibor Dávid ve středisku materiální pomoci v Soukenické ulici v Písku. , Autor: L. Kolářová

Ředitel Charity Písek Dalibor Dávid ve středisku materiální pomoci v Soukenické ulici v Písku.     Autor: L. Kolářová

PÍSECKO – Farní charita v Písku vznikla velmi brzy po sametové revoluci, už v roce 1991. V roce 1998 ji následovala Farní charita Veselíčko a o rok později Farní charita Milevsko. Během loňského a letošního roku se všechny charity v okrese sloučily do Charity Písek, která má 74 zaměstnanců, pobočky v Písku, Milevsku, Veselíčku a od letoška nově také v Mirovicích.

 

Charita Písek je nestátní nezisková organizace, zřizovatelem je Biskupství českobudějovické. V Jihočeském kraji jednotlivé charity patří pod Diecézní charitu České Budějovice, která působí nejen v Jihočeském kraji, ale zasahuje i do kraje Plzeňského, Středočeského a Vysočiny. Financování charit je však od katolické církve odděleno. Diecézní charita zřizuje charity na principu církevních okresů – vikariátů. Proto došlo i ke sloučení charit v píseckém okrese. Ředitelem Charity Písek je už dva roky Dalibor Dávid. Předtím pracoval jako sociální pracovník v písecké noclehárně a nízkoprahovém zařízení pro lidi bez přístřeší. Ještě dříve byl manažerem kvality ve výrobní firmě ve Strakonicích. Současnou činnost Charity Písek a další plány popisuje Dalibor Dávid v rozhovoru.

Čím vás zaujala pozice ředitele v Charitě Písek?
Skloubily se tu tři věci, které jsou mi blízké – management, sociální činnost a víra.

Jaké činnosti a služby Charita Písek provozuje?
Obecně se dá shrnout, že pomáháme seniorům, chronicky nemocným, zdravotně postiženým, lidem v krizi, dětem a rodinám s dětmi. Naše organizace provozuje dvě pečovatelské služby, v Písku a v Milevsku. Pro Písek a okolí zajišťujeme domácí zdravotní péči u pacientů, což zahrnuje odběry, rehabilitace nebo převazy. Spadá pod nás azylový dům pro matky s dětmi ve Veselíčku, nízkoprahové zařízení pro děti a mládež v Milevsku a aktivizační služba pro rodiny s dětmi, občanská poradna v Písku, která má akreditaci na poskytování poradenství pro oddlužování, osoby v krizi a drogově závislé. V našem sídle v Soukenické ulici v Písku provozujeme středisko materiální pomoci, kde poskytujeme nejen potraviny, ale i potřeby pro školáky nebo vybavení domácnosti. Výdej netrvanlivých potravin probíhá vždy v pondělí a ve čtvrtek od 13 do 14 hodin, máme určené i hodiny pro pomoc ukrajinskému obyvatelstvu, dva dny v týdnu pomoc zavážíme do terénu. Provozujeme půjčovnu kompenzačních pomůcek a dobrovolnické centrum. Naši dobrovolníci docházejí za klienty pobytových zařízení a tráví s nimi volný čas.

Jak jsou tyto služby financovány?
Stát si objednává naše služby, protože jsme levnějším poskytovatelem, než kdyby provozoval tuto službu sám. Na pečovatelskou službu nám z dotace ministerstva práce a sociálních věcí přispívá 70 procent, na poradenství 90 procent, zbytek musíme zajistit vlastním úsilím. Poradna je pro klienty bezplatná, pečovatelskou službu si klienti hradí z příspěvku na péči, který jim podle vyhlášky náleží. Jsme těmito částečnými úhradami od státu tlačeni do vícezdrojového financování. Sháníme prostředky, kde se dá a není to jednoduché. Pokud vím, momentálně probíhá jednání o novele zákona o sociálních službách, aby se u všech služeb, které jsou zařazeny do sítě, podílel na financování stát a zbytek hradily obce. Je to návrh, o kterém teď bude probíhat diskuse.

Předpokládám, že to u obcí nadšení nevzbudí. Už teď k nim prší hodně žádostí o příspěvky od různých neziskových organizací. Církevní restituce se přece schvalovaly s ujišťováním církví, že se ze získaného majetku a financí chtějí věnovat sociální práci. Kolik vám přispívá Diecézní charita nebo biskupství?
Charita Písek má roční rozpočet 29 milionů korun. Diecéze nás ale přímo nefinancuje. Dostáváme podíl z Tříkrálové sbírky a z dalších sbírek. Diecéze také nabízí, aby charity vytvářely užitečné projekty a na ty pak dostávají prostředky. U nás například vznikl projekt Integračních služeb střediska pomoci. Biskupství potřebuje finance na službu kněžích a opravy budov.

Jak jsou vaše služby pokryty personálně?
Celkem máme 74 zaměstnanců včetně dohod o provedení práce. Terénní služba píseckého střediska zahrnuje Písek a až po Mirovice, pracuje v ní 14 pečovatelek a dva sociální pracovníci, milevské středisko působí v okruhu 20 kilometrů kolem města a tam pracuje pět pečovatelek a jedna sociální pracovnice. Domácí zdravotní péči zajišťuje pět zdravotních sester s jednou vrchní sestrou, tyto služby financují zdravotní pojišťovny. Dobrovolníci pracují bezplatně, dlouhodobých máme zhruba pět. Jednorázově nám ale pomáhají desítky lidí, mohou dělat to, co umí a co mají rádi. Například tráví čas s osamělými lidmi, zprostředkují jim kulturní zážitek, pomoc s přestěhováním, děti vyrábí přáníčka.

V Písku sídlíte od letoška v Soukenické ulici? Komu patří budova?
Je majetkem Kongregace bratří Nejsvětější svátosti, tedy petrínů. Jsme tu za symbolický nájem, ale ten musí pro majitele generovat alespoň nějaké prostředky na opravy.

Kde sídlí vaše pečovatelská služba v Milevsku?
Máme kancelář v Milevském klášteře se smlouvou do konce roku 2025. Byli jsme požádáni, abychom se přesunuli. V Milevském klášteře roste turismus, pohyb pečovatelek s bednami pomůcek a potřeb tam není ideální. Premonstráti nám nabídli jako alternativu budovu na druhém nádvoří, kterou bychom si mohli zrekonstruovat. Jenže my nemůžeme financovat rekonstrukci cizího majetku, takže tato varianta není možná a hledáme jiné prostory. Jednali jsme i s městem. Potřebujeme tři místnosti pro pečovatelskou službu, případně i další prostor pro nízkoprahový klub.

Týkalo se jednání využití bývalé pošty na náměstí Edvarda Beneše?
Ano, u pana starosty jsme si řekli, že bychom měli zájem o prostory pro pečovatelskou službu a případně i pro nízkoprah. Dotace jsou koncipovány i tak, že by se dal určitý majetek koupit. Zatím jsme ale od města žádnou nabídku nedostali. Pokud by prostory pro nás byly vyhovující, rozhodla by výše nabídky. Na nabídku města tedy čekáme.

V Písku máte zázemí v Soukenické ulici jisté?
V Písku s prostory problém nemáme, spíš mě globálně trápí, že z projektů, kterými se ucházíme o prostředky, jsou nastaveny nízké platy v porovnání s příspěvkovými organizacemi, které nabízejí stejné služby. Když pak sháníme peníze na dofinancování, pro dárce není zajímavé přispívat na mzdy. Ti chtějí vidět konkrétní účel daru, který někomu pomáhá v nouzi. Potýkáme se s tím, že naše pečovatelky mají 23 tisíc měsíčně hrubého.

Co na to váš zřizovatel, tedy budějovické biskupství?
My to řešíme s Diecézní charitou, která ostatní charity v kraji řídí. Teď si budeme v rámci jihočeských charit mzdy porovnávat a budeme hledat strategii. V Plzeňském kraji a na Vysočině takové problémy nemají. Záleží na tom, jestli konkrétní charita provozuje i pobytové služby, tam se pak dají z projektů uhradit i administrativní pracovníci. U nás problém spočívá i v tom, že kraj je rozlehlý, ale málo zalidněný.

Jsou všichni vaši zaměstnanci věřící?
Všichni ne. Dělal jsem si průzkum, ve kterém mohli dobrovolně odpovídat, jestli se považují za křesťany. Kladně odpověděla polovina zaměstnanců.

Spolupracovali byste i s lidmi jiného náboženství než křesťanského?
Víra nám do práce nezasahuje, budeme spolupracovat s každým, kdo chce pomáhat, ať je kteréhokoliv vyznání. V rámci křesťanských církví máme od letoška ekumenická setkání. Pokud má někdo další také cíl pomáhat, nebráníme se ničemu.

Kde získáváte dobrovolníky?
Oslovujeme střední školy, spolky jako jsou například skauti, hasiči, také farnosti a širokou veřejnost.

Jste v kontaktu s píseckým Probačním domem pro muže, kteří se vrací do života po výkonu trestu?
Spolupracujeme velmi úzce. Klienti tohoto zařízení nám pomáhali při potravinové sbírce, při stěhování, ale třeba také s otrháním sadu, které nám nabídl pan Deym v Dražíči. Získali jsme jablka, ale prodat se nám je nepodařilo. Rozdáváme je tedy v rámci potravinové pomoci.

Jak je to s využitím kapacity Azylového domu pro matky s dětmi ve Veselíčku?
Kapacita tam činí osm matek a až 22 dětí, momentálně máme plno. Budova ale naléhavě potřebuje opravy.

Jaké máte rozvojové plány?
Pracujeme na síti pro mimořádné události. Chceme být připraveni pro případ záplav či jiných živelných pohrom nebo krizových událostí, abychom byli partnerem integrovanému záchrannému systému pro materiální i duchovní podporu. Plníme teď síť daty, kdo v takové situaci bude koordinátorem u integrovaného záchranného systému, na obcích. Dále chceme rozvíjet záchrannou charitativní síť, to je komplex služeb pro lidi, kteří propadávají sítem sociálních služeb a chybí jim základní potřeby. Jak bude záchranná síť vypadat, o tom probíhá v diecézi diskuse. Za svůj úkol považujeme potřebné nasytit, napojit a navštěvovat nemocné. Hledáme člověka, který by poskytoval duchovní péči pro naše zaměstnance i klienty. Zatím to zajišťují kněží, ale ti jsou hodně vytížení. Rádi bychom měli svého kaplana.

A cíle do budoucna?
Profesionalizaci, spolupráci v rámci regionu, aby řízení nebylo chaotické.

Je chaotické?
Snažíme se o nastavení systému. Například na začátku konfliktu na Ukrajině všichni nosili věci. Každý udělal nějakou sbírku, my jsme to tu pak třídili. Je zkrátka potřeba, aby každý věděl, co má dělat, jaké jsou potřeby. I v ošacovacím středisku a potravinové pomoci musí být systém.

Komu ošacení a potraviny dáváte?
Buď už lidé přijdou z nějaké sociální služby, ta nám zavolá nebo napíše. Nové lidi posíláme do poradny, kde se předem udělá sociální šetření. Teď jsme v jednání s Potravinovou bankou, že by sem dodávala hotové potravinové balíčky a ty tu sama vydávala. My bychom byli výdejní místo.

Zažíváte i snahy o zneužití této pomoci?
Ano, to se děje. Známe lidi, kteří výdejny pomoci obcházejí. Jsou to hlavně lidé bez přístřeší. Ostatní skupiny jako třeba samoživitelky nebo senioři, tak ti se spíš stydí a nemají snahu pomoc zneužívat.

Čím si vysvětlujete, že ne všude jsou nakloněni tomu vaši činnost podporovat?
Je pravda, že některé obce nám nedůvěřují. Teď po slučovacích procesech bude víc času se jim představit a představit i naši činnost.

Co dalšího vás čeká?
V sobotu 25. listopadu pořádáme v milevském domě kultury Benefiční ples. Srdečně zveme, přijďte se s námi pobavit. Hrát bude Trio Cross a moderátorem večera bude herec Štěpán Bilina, známý teď hlavně ze seriálu ZOO v televizi Prima. Vystoupí také Torra Písek, Jungle Fiction, taneční skupina EFK a speciální host. 

Jak šel čas

1991: Vznikla Farní charita Písek, později Oblastní charita Písek
1998: Vznikla Farní charita Veselíčko, později Charita Veselíčko
1999: Vznikla Farní charita Milevsko
2022 – 2023: Sloučení do Charity Písek
2023: Vznikla pobočka v Mirovicích

 

 

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • HC 

    Reagovat

     

    Charita = žebrota.

    Vloženo 25.11.2023 13:23:25

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace