Obsah článku

Od útlého věku se věnuje aktivně sportu, začínaje tancem, a nyní se zaměřuje na hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestování a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustratorství, tak v marketingu.

Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Zelený čaj: Jeho účinky znali už před 5000 lety

24 listopadu, 2023

Zelený čaj

Uložit článek

Zobrazit obsah článku

Objevte svět zeleného čaje – nápoje s tisíciletou historií, který fascinuje svou jemnou chutí, hlubokými tradicemi a pozoruhodnými zdravotními přínosy. Od bohatých plantáží v Asii až po váš šálek, zelený čaj je více než jen obyčejný nápoj. V tomto článku prozkoumáme jeho původ, jedinečné účinky na zdraví a nabídneme vám tipy, jak vybrat a připravit kvalitní zelený čaj. Připojte se k nám a ponořte se do fascinujícího příběhu zeleného čaje, který osvěžuje tělo a povznáší ducha.

Co je zelený čaj 

Zelený čaj, poklad z hlubin historie, je více než jen nápoj. V průběhu staletí se stal symbolem zdraví, pohody a kulturního dědictví.

Na počátku je důležité pochopit, co zelený čaj vlastně je. Pochází z listů rostliny Camellia sinensis, stejné, z které se získává černý a oolong čaj. Rozdíl však spočívá v jeho zpracování. Listy zeleného čaje se sklízejí a rychle suší, aby se zabránilo jejich fermentaci. Tento proces zachovává přirozenou zeleň listů a zajišťuje, že se do nápoje dostanou všechny důležité látky. Výsledkem je jemná, často svěže trpká chuť, která může mít různé nuance v závislosti na odrůdě, oblasti pěstování a způsobu zpracování.

Listy zeleného čaje
Listy zeleného čaje

Zelený čaj je pokládán za zdroj mnoha prospěšných látek, které mají významný dopad na naše zdraví a pohodu. Tento tradiční nápoj, známý svou jemnou a svěží chutí, je bohatý na různé bioaktivní složky. Při pohledu na to, co obsahuje zelený čaj, narazíme na následující klíčové komponenty:

  • Katechiny: Jedná se o skupinu antioxidantů, které jsou známé svou schopností bojovat proti volným radikálům a podporovat celkové zdraví. Nejznámějším a nejhojněji zastoupeným katechinem v zeleném čaji je epigalokatechin-3-gallát (EGCG), který se podle výzkumů může podílet na zlepšení různých zdravotních stavů nebo markerů onemocnění. [1]
  • Kofein: Zelený čaj obsahuje malé množství kofeinu, který poskytuje mírný stimulační účinek, ale bez prudkého nástupu jako káva. Kofein v zeleném čaji pomáhá zlepšovat bdělost a koncentraci.
  • L-Theanin: Tato aminokyselina je známá pro své relaxační účinky na mysl, aniž by způsobovala ospalost. L-Theanin ve spojení s kofeinem vytváří vyvážený účinek, který může zlepšit kognitivní funkce a zároveň udržovat klid.
  • Vitamíny a minerály: Zelený čaj je dobrým zdrojem vitamínů B, vitamínu C a E, stejně jako esenciálních minerálů jako jsou fluorid, zinek a selen. Tyto vitamíny a minerály přispívají k celkovému zdraví těla.
  • Polyfenoly: Polyfenoly v zeleném čaji, včetně katechinů, mají silné antioxidační vlastnosti a jsou studovány pro svůj potenciální přínos v prevenci některých druhů rakoviny a srdcových onemocnění.

Tyto složky společně tvoří jedinečnou kombinaci, která zelenému čaji propůjčuje nejen jeho charakteristickou chuť, ale také řadu zdravotních přínosů. Výzkum nadále odhaluje nové a fascinující aspekty toho, co zelený čaj obsahuje a jak může přispět k našemu zdraví.

Doporučené produkty

Pure rituals lipozomální Glutathion, 200 ml
Pure rituals lipozomální Glutathion, 200 ml
BrainMax S-Acetyl-L-Glutathione, SAG, 100 mg, 100 rostlinných kapslí
BrainMax S-Acetyl-L-Glutathione, SAG, 100 mg, 100 rostlinných kapslí
NaturLabs - Liposomální Glutathion, 60 kapslí
NaturLabs – Liposomální Glutathion, 60 kapslí

V různých kulturách má zelený čaj své specifické místo. V Japonsku je neodmyslitelně spojen s tradičním čajovým obřadem, který je považován za formu meditace a oslavu krásy v jednoduchosti. Každý pohyb při přípravě čaje je promyšlený a má svůj význam, což odráží hlubokou filozofii a respekt k této rostlině. V Číně, kde se zelený čaj těší oblibě již tisíce let, je zase považován za každodenní nápoj, který doprovází rodinné obědy, a je symbolem pohostinnosti. Na Západě zelený čaj začíná být stále více spojován se zdravým životním stylem, detoxikací a hubnutím, ačkoli jeho tradiční kulturní význam zde nemusí být tak hluboký jako v asijských zemích.

Zelený čaj tedy není jen obyčejný nápoj. Je to příběh, který se vine skrze kultury a staletí, a každý šálek je pozvánkou do světa plného chutí, tradic a zdraví. Ať už si ho vychutnáváte sami v klidu svého domova, nebo jako součást společenského rituálu, pokaždé otevíráte dveře do fascinujícího světa, který je tak rozmanitý, jak jsou rozdílné kultury, které tento nápoj pijí.

Pole zeleného čaje
Pole zeleného čaje

Historie zeleného čaje 

Zelený čaj, s historií sahající tisíce let do minulosti, má své kořeny v Číně, kde je považován za jeden z nejstarších a nejtradičnějších nápojů. Předpokládá se, že se začal pít již kolem roku 2737 př. n. l., kdy čínský císař Shen Nung objevil čaj náhodně, když listy divoce rostoucí čajové rostliny zavál vítr do jeho vařící vody. Tento objev dává zelenému čaji hluboký kulturní význam a je často spojován s čínskými medicínskými tradicemi a filozofií.

Čínská medicína
Čínská medicína

Rozšíření zeleného čaje mimo Čínu začalo v 8. století, kdy se jeho obliba rozrostla do Japonska. Buddhističtí mnichové, kteří navštěvovali Čínu, do Japonska přinesli čajová semena a znalosti o jeho pěstování a přípravě. V Japonsku se čaj rychle stal součástí náboženských obřadů a vytvořil základ pro japonský čajový obřad, známý jako sadó nebo chadó. Tento obřad zdůrazňuje duchovní spojení a harmonii, kterou čajový rituál poskytuje, což výrazně ovlivnilo japonskou kulturu a estetiku.

V průběhu středověku a novověku se zelený čaj postupně dostal do Evropy a později i do Ameriky, částečně díky obchodním cestám a námořní expanzi evropských mocností. V 17. století se zelený čaj stal populárním v Anglii, což významně ovlivnilo britské čajové tradice a zvyklosti. Od té doby se zelený čaj rozšířil po celém světě a stal se oblíbeným nápojem, který je ceněn pro své zdravotní přínosy a rozmanité chuťové profily.

Obsahuje zelený čaj kofein?

Když se zabýváme otázkou, zda zelený čaj obsahuje kofein, odpověď je jednoznačná: Ano, zelený čaj kofein skutečně obsahuje. Nicméně, důležité je porozumět kontextu a množství kofeinu, který zelený čaj obsahuje, a jak to může ovlivnit naše tělo a mysl.

Zelený čaj, stejně jako všechny ostatní druhy čaje pocházející z rostliny Camellia sinensis, obsahuje kofein. Tento stimulant je známý svou schopností zvyšovat bdělost a koncentraci, což může být přínosné při práci nebo studiu. Nicméně, obsah kofeinu v zeleném čaji je obecně nižší než v černém čaji nebo kávě. To znamená, že zelený čaj poskytuje mírnější a postupnější uvolňování energie, což je důvod, proč je pro mnoho lidí preferovaným nápojem.

Káva vs. zelený čaj
Káva vs. zelený čaj

Přesný obsah kofeinu v zeleném čaji se může lišit v závislosti na několika faktorech, jako je odrůda čajové rostliny, půda a klima, ve kterém byl čaj pěstován, stejně jako doba a způsob jeho zpracování. Šálek zeleného čaje může obsahovat mezi 15 až 75 miligramy kofeinu, což je méně než průměrný šálek kávy, který mívá 95 až 200 miligramů kofeinu. Tato mírnější úroveň kofeinu činí zelený čaj populární volbou pro ty, kteří hledají menší stimulaci než nabízí káva, ale stále potřebují podpořit svou mentální čilost. Díky přítomnosti aminokyseliny L-theanin, která má relaxační účinky, zelený čaj poskytuje jedinečnou kombinaci klidu a soustředění.

Avšak, když přemýšlíme o pití zeleného čaje na noc, je třeba mít na paměti jeho povzbuzující účinky. I když je kofeinu méně, pro některé lidi, zvláště ty citlivé na kofein, může i toto množství vést k narušení spánku. Proto je doporučeno pít zelený čaj v průběhu dne nebo podvečer, ale ne příliš blízko době spánku.

Účinky zeleného čaje 

Zelený čaj je ceněný pro své mnohostranné účinky na lidské zdraví, které jsou podloženy jak tradičním využitím, tak i moderními vědeckými studiemi. Na co je tedy dobrý zelený čaj a kdy se vyplatí po lahodném šálku sáhnout?

Nápoj ze zeleného čaje
Nápoj ze zeleného čaje

Zelený čaj na hubnutí

V posledních letech se zelený čaj stal populárním nástrojem pro podporu hubnutí. To je způsobeno především jeho obsahem katechinů, zejména epigallocatechin gallate (EGCG), a kofeinu. Tyto složky jsou studovány pro jejich potenciální schopnost zvyšovat metabolický výdej a podporovat oxidaci tuků. Zelený čaj může také ovlivnit hormony, které regulují pocit sytosti. Přestože výzkumy naznačují, že zelený čaj může přispět k mírné ztrátě hmotnosti, důležité je mít na paměti, že neexistuje žádné kouzelné řešení pro hubnutí a zelený čaj by měl být používán jako doplněk k vyvážené stravě a pravidelnému cvičení.

Zelený čaj a vysoký tlak

Přínos zeleného čaje pro lidi s vysokým krevním tlakem je předmětem mnoha studií. Pravidelná konzumace zeleného čaje může podporovat zdraví srdce a cév, což může vést k mírnému snížení krevního tlaku. Tento účinek je často připisován antioxidačním vlastnostem katechinů. Tyto látky mohou pomoci snižovat oxidační stres a zlepšovat funkci cév. 

Účinky na zažívání

Zelený čaj může mít pozitivní účinky na zažívání a zdraví trávicího systému. Některé studie naznačují, že antioxidační vlastnosti zeleného čaje mohou podporovat zdraví střev a pomáhat při prevenci určitých zažívacích potíží. Přestože kofein obsažený v zeleném čaji může některým lidem způsobovat podráždění žaludku, většina lidí ho dobře snáší. Je důležité však dbát na to, aby se zelený čaj nepil na prázdný žaludek, zvláště pokud máte citlivý trávicí systém.

Působení na mozek

Zelený čaj má také potenciální přínosy pro mozek. Kombinace kofeinu a L-theaninu v zeleném čaji může zlepšovat kognitivní funkce, jako jsou pozornost a koncentrace, a zároveň poskytuje relaxační efekt bez způsobení ospalosti. Tato jedinečná kombinace může pomáhat zlepšit pracovní výkon a soustředění a zároveň redukovat úroveň stresu. Studie z roku 2020 také ukázala, že zelený čaj je spojen s nižšími hladinami určitých markerů souvisejících s Alzheimerovou chorobou u lidí bez současných známých kognitivních problémů. [2]

Zelený čaj na mozek
Zelený čaj na mozek

Účinky na náladu

Konzumace zeleného čaje může mít příznivý dopad na celkovou náladu a úroveň stresu. L-Theanin, přirozeně se vyskytující aminokyselina v zeleném čaji, je známá pro své relaxační a antistresové účinky. Může napomáhat snižování úzkosti a zlepšování nálady, což z něj dělá ideální nápoj pro relaxaci a odpočinek.

Další účinky

Kromě výše zmíněných účinků se zelený čaj studuje i v souvislosti s podporou zdraví srdce a cév a posílením imunitního systému. Jeho bohatý obsah antioxidantů, jako jsou katechiny, může pomáhat chránit tělo před poškozením způsobeným volnými radikály a snižovat riziko chronických onemocnění.

Je důležité poznamenat, že ačkoliv zelený čaj nabízí mnoho potenciálních zdravotních přínosů, neměl by být vnímán jako lék a jeho účinky se mohou lišit od jedince k jedinci. Vždy je doporučeno konzultovat jakoukoli změnu ve stravě nebo životním stylu s lékařem, zvláště pokud máte zdravotní potíže nebo užíváte léky.

Negativní účinky zeleného čaje 

Přestože zelený čaj je obecně považován za zdravý nápoj s mnoha přínosy, je důležité zmínit i jeho potenciální negativní účinky. Tyto negativní účinky zeleného čaje mohou být zvláště relevantní pro některé skupiny lidí nebo při nadměrné konzumaci.

Jedním z hlavních negativních aspektů je obsah kofeinu v zeleném čaji. I když kofein v zeleném čaji je v menším množství než v kávě, jeho nadměrná konzumace může vést k nespavosti, nervozitě, úzkosti, zvýšenému srdečnímu rytmu nebo dokonce ke střevním problémům. Toto je zvláště důležité pro lidi, kteří jsou na kofein citliví nebo mají určité zdravotní podmínky, jako je vysoký krevní tlak.

Dalším možným negativním účinkem je to, že zelený čaj může ovlivnit vstřebávání železa z potravin. Tento účinek je způsoben taniny (= skupina přírodních polyfenolických sloučenin, které se vyskytují v mnoha rostlinách a jsou známé pro svou schopnost svírat tkáně a poskytovat hořkou nebo trpkou chuť) obsaženými v zeleném čaji, které mohou snížit schopnost těla vstřebávat železo, což může být obzvláště problematické pro jedince trpící anémií nebo ty, kteří mají již tak nízký příjem železa.

V některých případech byla zjištěna i možnost poškození jater a ledvin při extrémně vysoké konzumaci zeleného čaje nebo při užívání doplňků stravy obsahujících vysoké koncentrace extraktů zeleného čaje. Tyto případy jsou vzácné, ale výzkum profesora Chunga Yanga z americké Rutgersovy univerzity v New Jersey, zveřejněný v odborném časopise Chemical Research in Toxicology, naznačuje, že nadměrné množství polyfenolů v těle – látek, kterým jsou obvykle připisovány blahodárné preventivní účinky proti srdečním chorobám nebo rakovině – může mít kontraproduktivní účinky a vést k poškození jater a ledvin. [3]

Bolest břicha
Bolest břicha

Možným negativním účinkům zeleného čaje v těhotenství bychom také měli věnovat pozornost, neboť zelený čaj obsahuje kofein, jehož nadměrná konzumace může negativně ovlivnit těhotnou ženu a vývoj plodu. Zelený čaj sice nabízí zdravotní výhody, jako je obsah antioxidantů, těhotné ženy by však měly striktně sledovat množství přijatého kofeinu, aby nepřekročily doporučené denní limity. Dalším aspektem je vliv výše zmíněných taninů obsažených v zeleném čaji, které mohou snižovat absorpci železa, klíčového minerálu v těhotenství. [4]

Navíc je důležité si být vědom interakcí zeleného čaje s léky. Antioxidanty obsažené v zeleném čaji, zejména katechiny, mohou interagovat s určitými léky a ovlivnit jejich účinnost. 

Zelený čaj je tedy většinou bezpečný a prospěšný nápoj, pokud je konzumován v mírných množstvích. Je však důležité zvážit osobní zdravotní stav, citlivost na kofein a možné interakce s léky. V případě jakýchkoli obav nebo zdravotních problémů je vždy nejlepší poradit se s lékařem nebo odborníkem na výživu.

Příprava a konzumace zeleného čaje 

Příprava a konzumace zeleného čaje je umění, které se vyvíjelo po staletí, a zahrnuje jak tradiční, tak moderní metody. Tradiční metody přípravy zeleného čaje jsou hluboce zakořeněny v kulturách, jako jsou čínská a japonská, kde příprava čaje často připomíná rituál nebo ceremonii. 

Tradiční příprava zeleného čaje
Tradiční příprava zeleného čaje

V Číně se často používá tradiční metoda „Gongfu“, která zahrnuje přesné dávkování čajových lístků, pečlivé sledování teploty vody a času louhování, což umožňuje čaji plně rozvinout svou chuť. V této metodě se doporučuje použít přibližně 3 gramy čajových lístků na 150 ml vody. Teplota vody by měla být mezi 70 až 80 stupni Celsia, aby se předešlo spálení čajových lístků, což by vedlo k hořké chuti. Doba louhování se liší podle typu zeleného čaje, ale obvykle se pohybuje od 30 sekund do 3 minut.

V Japonsku je příprava zeleného čaje, zejména Matcha čaje, součástí tradičního čajového obřadu zvaného „Chanoyu“, kde se práškový čaj smíchá s horkou vodou a  pomocí bambusového metličky se šlehá do hladké pěny. Při přípravě Matcha čaje jako součásti čajového obřadu, se používá 1 až 2 gramy jemně mletého čaje Matcha, který se smíchá s přibližně 70 ml vody o teplotě kolem 80 stupňů Celsia. Matcha se následně šlehá bambusovou metličkou do hladké pěny, což je důležité pro dosažení správné textury a chuti.

Matcha čaj
Matcha čaj

Na druhé straně, moderní metody přípravy zeleného čaje jsou více zaměřené na pohodlí a rychlost. Tyto metody zahrnují použití čajových sáčků nebo překapávačů, které umožňují rychlou a snadnou přípravu. Moderní elektrické čajovary a termosky se speciálními filtry také usnadňují přípravu a udržují čaj v ideální teplotě pro konzumaci. Přesto i při moderních metodách je důležité dbát na správnou teplotu vody a čas louhování, aby se předešlo přílišné hořkosti a zvýraznily se přírodní chutě čaje. Při přípravě se obvykle doporučuje použít jeden čajový sáček nebo jednu lžičku čajových lístků na šálek přibližně 200–250 ml horké vody. I zde je důležité dodržet teplotu vody mezi 70 a 80 stupni Celsia a čas louhování, který by neměl překročit 2–3 minuty, aby se předešlo nadměrné hořkosti.

Bez ohledu na zvolenou metodu, klíčem k přípravě skvělého šálku zeleného čaje je respekt k jeho tradičním kořenům a pochopení, jak různé techniky ovlivňují jeho chuť a aroma. Právě kombinace správné teploty, kvality vody, množství čaje a času louhování vytváří ideální šálek zeleného čaje, který může být jak osvěžující, tak uklidňující.

Kde koupit kvalitní zelený čaj 

Při hledání odpovědi na otázku, kde koupit kvalitní zelený čaj, je důležité vědět, že nejkvalitnější zelený čaj často pochází přímo z plantáží v zemích, jako jsou Čína a Japonsko. Tento čaj je obvykle považován za ten nejvyšší standard díky přímému spojení s místy, kde je tradičně pěstován a zpracováván. Pro ty, kteří hledají autentický zážitek, může být nákup čaje přímo v zahraničí skvělou volbou.

Plantáže zeleného čaje
Plantáže zeleného čaje

V mnoha městech po celém světě najdete specializované čajové obchody nebo asijské obchody, které prodávají kvalitní zelený čaj. Často nabízejí široký sortiment čajů, včetně exkluzivních a limitovaných edicí, a jejich personál může poskytnout cenné rady ohledně výběru a přípravy čaje.

Kromě fyzických obchodů existuje také množství e-shopů, které se specializují na prodej kvalitního zeleného čaje. Tyto online obchody nabízejí pohodlí domácího nákupu s možností vybírat z rozsáhlého sortimentu čajů z různých částí světa. 

Doporučené produkty

Pravý japonský zelený čaj SENCHA KYOTO nejvyšší kvality, 50 g - BIO
Pravý japonský zelený čaj SENCHA KYOTO nejvyšší kvality, 50 g – BIO
BrainMax Pure Matcha Ceremonial Japan BIO 100g
BrainMax Pure Matcha Ceremonial Japan BIO 100g
Hampstead Tea London BIO zelený sypaný čaj, 100g
Hampstead Tea London BIO zelený sypaný čaj, 100g

Při nákupu zeleného čaje je důležité hledat obchody a prodejce, kteří kladou důraz na kvalitu a autentičnost svých produktů. Informace o původu čaje, způsobu zpracování a doporučeních pro skladování a přípravu jsou klíčové pro výběr opravdu kvalitního produktu. Čím více informací prodejce poskytne, tím lepší je šance, že čaj bude vysoce kvalitní a splní očekávání i těch nejnáročnějších milovníků čaje.

Pití zeleného čaje
Pití zeleného čaje

V našem průzkumu fascinujícího světa zeleného čaje jsme se dotkli jeho bohaté historie, rozmanitých zdravotních přínosů a zjistili jsme, jak připravit kvalitní čaj. Tento nápoj, spojující tradice a moderní poznatky, nás zavedl do hlubin kultury, zdraví a chuti. Zelený čaj není jen obyčejný nápoj, ale spíše symbol harmonie a pohody, který dokáže povznést každý moment dne. Ať už je vaším cílem zlepšení zdraví, hledání klidu, nebo jen vychutnání dobrého nápoje, zelený čaj je vždy ideální společník. Tak si nalijte šálek tohoto zázračného elixíru a nechte se unést na cestu plnou objevů a příjemných chvil.

Zdroje

[1] Chu C, Deng J, Man Y, Qu Y. Green Tea Extracts Epigallocatechin-3-gallate for Different Treatments. Biomed Res Int. 2017;2017:5615647. doi: 10.1155/2017/5615647. Epub 2017 Aug 13. PMID: 28884125; PMCID: PMC5572593. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28884125/ 

[2] Ma YH, Wu JH, Xu W, Shen XN, Wang HF, Hou XH, Cao XP, Bi YL, Dong Q, Feng L, Tan L, Yu JT. Associations of Green Tea Consumption and Cerebrospinal Fluid Biomarkers of Alzheimer’s Disease Pathology in Cognitively Intact Older Adults: The CABLE Study. J Alzheimers Dis. 2020;77(1):411-421. doi: 10.3233/JAD-200410. PMID: 32804140. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32804140/ 

[3] Yang CS, Pan E. The effects of green tea polyphenols on drug metabolism. Expert Opin Drug Metab Toxicol. 2012 Jun;8(6):677-89. doi: 10.1517/17425255.2012.681375. Epub 2012 Apr 18. PMID: 22509899. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22509899/ 

[4] James JE. (2021). Maternal caffeine consumption and pregnancy outcomes: A narrative review with implications for advice to mothers and mothers-to-be.
https://ebm.bmj.com/content/26/3/114

5/5 - (1 hodnocení)
Sdílejte článek s ostatními

Komentáře

Další články
Jak vyléčit ploché nohy

Trápí vás ploché nohy? Chcete se zbavit bolesti chodidel? Máme pro vás seznam cviků na ploché nohy, tipy…

Hormonální akné

Na světě je jen pár šťastlivců, kteří nikdy v životě nemuseli řešit nevzhledné pupínky. Většina z nás se s…

Matcha čaj

Matcha čaj, tajemný prášek intenzivně zelené barvy, který dobyl svět svou jedinečnou chutí a pozoruhodnými zdravotními benefity, je…

Pitný režim po cvičení

⭐Nejlepší keto dieta podle Poznej své zdraví⭐ Keto dieta KetoMix nás zaujala nejen množstvím pozitivních recenzí, ale také…

Toužíte po plnějším a pevnějším poprsí, ale nechce se vám „pod kudlu“? Na následujících řádcích si posvítíme na…

Nordic walking

Chcete zkusit Nordic Walking, ale nejste si jistí, co všechno potřebujete? Přečtěte si náš stručný přehled pro začátečníky!…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma