Bez technického sněhu se sjezdovky na Vysočině neobejdou, zdražovat nebudou

  9:04
Vše nachystáno, přípravy jsou u konce, může klidně začít mrznout a sněžit. Tak komentují provozovatelé sjezdovek napříč Krajem Vysočina svoji připravenost na nadcházející zimní sezonu. Milovníky lyžování pak určitě potěší, že oslovené skiareály neplánují žádné razantní zvyšování cen.

Za skipasy by lidé měli zaplatit podobné částky jako před rokem, případně pouze o jednotky procent více. Na některých sjezdovkách došlo i k modernizaci vybavení. Především zasněžování je totiž podle správy lyžařských areálů v nejistých zimách posledních let velmi důležité.

Asi s největším napětím vyhlížejí zimu na sjezdovce Vysoká u Havlíčkova Brodu. Její provozovatel, spolek Lyžař HB, se v několika uplynulých sezonách nemusel potýkat, stejně jako jiné skiareály, „jen“ s nepřízní počasí nebo covidovými omezeními, ale také s dlouholetými majetkoprávními spory s farmářem Miroslavem Hrtúsem. Vleklé tahanice, které nakonec vyčerpaly všechny aktéry, se týkaly možnosti využívat pozemky pod horním zakončením vleku i pod lyžařskou chatou.

K třístranné dohodě mezi městem, jehož technickým službám vlek patří, lyžaři a farmářem došlo letos na jaře. Rýsuje se tedy „normální“ a klidná sezona?

„Jsme samozřejmě rádi, že spor skončil nějakým kompromisním řešením. Doufáme, že se teď bude konečně pořádně lyžovat, uděláme pro to maximum,“ uvedl Tomáš Kučera, předseda spolku Lyžař HB. Fungování sjezdovky je však podle něj hodně závislé na počasí, areál totiž bojuje s nedostatkem vody a především pak elektřiny. A zasněžování je přitom základ.

Udělat si zásoby sněhu je takřka nemožné

„Kvůli omezenému příkonu mohou běžet maximálně čtyři sněžná děla současně, a to ještě jen tak tak. To je samozřejmě rozdíl, než když někde spustí osm děl naráz. Nám potom zasněžení trvá déle – nemůžeme vhodné podmínky využít na maximum,“ popsal Kučera s tím, že svah lze sice během zhruba čtyř dnů zasněžit, ale udělat si zároveň i zásoby sněhu „na horší časy“ je takřka nemožné.

„Poté se tedy může snadno stát, že to, co jsme čtyři dny zasněžovali, při oblevě vzápětí odplave. To si samozřejmě s ohledem na to, jak je jeden den zasněžování nákladný, nemůžeme dovolit, a celkově by to ani nebylo zodpovědné,“ vyjádřil se předseda.

Doplnil také, že aktuálně jednají lyžaři s městem o dotacích, jež by mohly provoz areálu podpořit. Peníze jsou potřeba právě na zmíněnou nákladnou elektrickou energii.

Přípravy na spuštění však spolek nepodcenil – nainstalovány již byly například zábrany, aby vítr zbytečně neodfukoval sníh mimo svah. Připraven je vlek, technika, včetně zánovního čerpadla pořízeného v roce 2021. Pracuje se i na shánění brigádníků. Změny se podle Kučery nečekají ani na poli cen.

Šacberk piluje hlavně systém zasněžování

Zatěžovat více peněženky návštěvníků ostatně neplánují ani na dalších sjezdovkách v kraji. „I když se ceny všeobecně zvedly, my je necháme při starém,“ konstatoval Karel Klapač, provozovatel skiareálu na Harusově kopci u Nového Města na Moravě. Na sezonu je podle něj vše nachystáno, technika má za sebou standardní přípravu a revize. Úpravou a vylepšením nově prošlo například parkoviště.

Především na zdokonalení zasněžování zapracovali letos na Šacberku u Jihlavy. „I když nejde o změny viditelné na první pohled, naší snahou je hlavně vypilovat vše tak, abychom doháněli případnou absenci zimy. Takže jsme upravovali technologii a měnili sněžná děla za novější a modernější,“ přiblížil provozovatel šacberské sjezdovky Pavel Havlíček.

Ceník podle jeho slov hotov není, ale pokud by se ceny zvedly, tak pouze mírně, v řádech jednotek procent. Podobné plány mají s jízdným rovněž na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí. Tam nyní pracují na běžných přípravách na sezonu a vyhlížejí optimální počasí.

„Ideální by bylo, kdyby ještě pořádně zapršelo a pak začalo mrznout, abychom mohli začít vyrábět technický sníh. Bez něj to dnes už většinou nejde,“ řekl za provozovatele, Ski klub Velké Meziříčí, Jiří Pálka.

Školy si výuku zamlouvají už od září

Ostatně v příznivé klimatické podmínky doufají všechny sjezdovky v kraji. Zima byla totiž na Vysočině v posledních letech velmi vrtkavá a lyžování příliš nepřála. „Pokud by letos nepřišel mráz a sníh a my nemohli být nějakou delší dobu v provozu, troufnu si říct, že by to už pro nás mohlo být likvidační,“ konstatoval Tomáš Kučera z Vysoké.

V přízeň počasí věří i Magda Vaňková, provozující sjezdovky na Křemešníku a v Lukách nad Jihlavou. „Těšíme se, že po nezvykle teplém podzimu snad přijde pořádná zima. Už ji nedočkavě vyhlížíme. Jak začne více mrznout, jsme připraveni zasněžovat,“ uvedla Vaňková. Zdražení jízdného se tam návštěvníci obávat nemusejí. Růst cen neplánuje například ani sjezdovka na Čeřínku.

Většina větších skiareálů už má také nasmlouvané školy, jež míří na lyžařské kurzy. „Zájem je, školy se nám hlásí již od září. Některé, co tu byly minulou sezonu, si už rovnou zamlouvaly termíny na další rok,“ pochvaluje si Pálka.