Zánět močových cest je v chladných měsících často skloňovaným tématem

regiony

Ve většině případů postihuje zánět močových cest ženy. Děje se tak z důvodu anatomické stavby močového ústrojí, protože bakterie mají k močovým cestám a měchýři z okolního prostředí kratší cestu, čímž je riziko infekce podstatně vyšší.

Zánět močových cest je v chladných měsících často skloňovaným tématem
Mgr. Karolina Kurowska Lékárna AGEL, Třinec
25. listopadu 2023 - 12:00

Jak se tedy poprat s akutním zánětem močových cest a předejít chronickému zánětu, radí lékárnice Mgr. Karolina Kurowska z Lékárny AGEL.

„Nepříjemné pálení či řezání při močení, pocit neúplného vyprázdnění při častém nutkání chodit na toaletu, bolesti v podbřišku, zapáchající zakalená moč zbarvená krví a někdy i zvýšená teplota. To jsou typické příznaky chronického zánětu močového měchýře, který nejčastěji postihuje právě ženy. U mužů se pak ve vzácných případech vlivem vyššího věku a zvětšené prostaty objevuje akutní zánět prostaty, doprovázený obtížemi s močením, zvýšenou teplotou nebo zimnicí"
, uvádí nejčastější projevy infekce farmaceutka Kurowska.

Jak tyto bolestivé potíže řešit, abyste se jich co nejdříve zbavili? „Při domácí léčbě doporučuji zvýšit dávku vitaminu C, který okyseluje moč, být v teple a zvýšit příjem neslazených tekutin, zejména urologických a bylinných směsí. Léčbu je vhodné podpořit přípravky s výtažky z brusinek, tinkturou z lichořeřišnice nebo z medvědího česneku, které na močové cesty působí blahodárně", doporučuje farmaceutka Kurowska z třinecké Lékárny AGEL.

Při zhoršení potíží návštěvu lékaře v žádném případě neodkládejte, protože se infekce už pravděpodobně naplno rozjela. Lékař vám předepíše potřebná antibiotika a klidový režim. Zánět je nejčastěji bakteriálního původu, proto by vám antibiotika měla zabrat už do 3 dnů. „Myslete na to, že je opravdu důležité léky dobrat, aby se infekce doléčila a nevrátila se zpět. Léčbu antibiotiky byste měli doplnit užíváním vhodných probiotik pro správnou obnovu střevní mikroflóry," upozorňuje magistra.

Jak akutnímu zánětu močových cest předcházet, aby se nevyvinul v chronický zánět, který ohrožuje ledviny a je pro nás velmi nebezpečný? „Stačí dodržovat pár základních pravidel", tvrdí lékárnice a pokračuje: „Zcela zásadním pravidlem je dbát na pravidelnou a pečlivou hygienu, zejména v intimních partiích. Ženy by měly nosit kvalitní bavlněné spodní prádlo, volit raději sprchu místo koupele, pravidelně měnit ručníky, po každém pohlavním styku se ihned vymočit a až poté osprchovat a na intimní hygienu nepoužívat parfémovaná mýdla, která by mohla narušit přirozené pH pokožky."



Urologickým potížím lze předcházet také pitím dostatečného množství tekutin, zejména teplých neslazených nápojů a čisté vody, zbytečným nezadržováním močení a po stolici otíráním správným směrem zepředu dozadu. Dbejte také na teplé oblékání, nesedejte si na studené povrchy a sem tam si dopřejte bylinné či urologické čaje a doplňky stravy. „Nejlepší jsou ty s obsahem brusinek, přesličky rolní nebo zlatobýlu, které zdraví močových cest ještě podpoří. Nepříjemnému zánětu předejdete také zkrácením pobytu v mokrých plavkách nebo promočených botách," uzavírá magistra Kurowska.

 (rp,moravskoslezskenovinky.cz,agel,foto:agel)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru rozděluje společnost a šíři nenávist?