Božena Benešová: Věra Lukášová. Hra o konci dětství a nástrahách dospívání

25. listopad 2023

Jedna z posledních povídek české spisovatelky Boženy Benešové (1873–1936), která se nakonec stala jejím nejznámějším a nejoceňovanějším dílem. Novela Věra Lukášová poprvé vyšla časopisecky na přelomu let 1935/36. Líčí s mimořádnou empatií vnitřní svět jedenáctileté dívky na prahu dospělosti, která ji láká a děsí zároveň. Reprízu ke 150. výročí narození autorky poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Věra Lukášová (Klára Jerneková), paní Lukášová (Blanka Waleská), pan Láb (Zdeněk Hodr) a Jarka (Jaroslav Kepka)
Připravil: Josef Henke
Hudba: E. F. Burian
Režie: Josef Henke
Natočeno: 1965

Mladičká Věra Lukášová je sirotek, od útlého dětství vyrůstá jen s babičkou. Nezná podobu vzájemnosti a láskyplného vztahu, který by jí mohli ukázat vlastní rodiče. S pěstounkou má komplikovaný vztah, nejen proto, že stará žena žije především v minulosti. Babička nade vše milovala svého syna a nikdy se nesmířila s tím, že se oženil s Věřinou matkou.

Osamělá dívka se utíká do svých fantazií, s reálným světem se často dostává do křížku. Potýká se s vrstevnicemi, s divokým, ale zároveň věrným kamarádem Jaroslavem. Její bojovná povaha a dětská naivita ji nakonec přivede do bytu ctitele mladých slečen, naoko spořádaného a vzdělaného starého pana Lába, který má s dívkou ty nejhorší úmysly. Věra zažije šok z poznání, co všechno se může skrývat za zavřenými dveřmi dospělých.

Rozhlasová inscenace vychází z divadelní dramatizace Emila Františka Buriana, který je zároveň autorem hudby. Režisér Josef Henke do čtyř postav komorného příběhu obsadil Kláru Jernekovou, Blanku Waleskou, Jaroslava Kepku a Zdeňka Hodra.

Spustit audio

Související