Plzeň znovu ztratila, remízu v Hradci zachránil Cadu. V Karviné se půl hodiny nehrálo kvůli sněhu

Plzeňští fotbalisté v 16. kole první ligy jen remizovali v Hradci Králové 1:1. Domácí poslal do vedení v 11. minutě Michal Leibl, v 73. minutě vyrovnal Cadu. Západočeši v nejvyšší soutěži neporazili Hradec potřetí za sebou. Zápas v Karviné, který na 35 minut přerušilo husté sněžení, vyhrála Olomouc 2:0. Liberec doma udolal 2:1 Mladou Boleslav a Teplice remizovaly 1:1 s Bohemians. Do čela tabulky se po výhře 2:1 nad Budějovicemi posunula Slavia.

Hradec Králové (Aktualizováno: 20:32 25. 11. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeňský fotbalista Pavel Šulc bojuje s hradeckým Danielem Horákem v zápase 16. kola

Plzeňský fotbalista Pavel Šulc bojuje s hradeckým Danielem Horákem v zápase 16. kola | Foto: Josef Vostárek | Zdroj: ČTK

Plzeňští vyhráli jediné z posledních pěti kol a v neúplné tabulce zůstali čtvrtí. K dobru mají odložený zápas v Mladé Boleslavi. „Votroci“ bodovali počtvrté za sebou, v posledních třech ligových duelech remizovali a nadále jim patří 11. příčka.

„Votroci“ otevřeli skóre v 11. minutě. Bývalý plzeňský záložník Pilař, hrající 200. ligový zápas, ze standardní situace nacentroval do šestnáctky, Kodeš míč prodloužil k Leiblovi a ten přesnou hlavičkou překonal brankáře Staňka. Královéhradecký stoper se v ligovém ročníku trefil poprvé.

Koubek do druhé půle poslal čerstvé hráče Dweha s Klimentem, kteří nahradili nevýrazné Sýkoru a Vlkanovu. První příležitost po změně stran však měl domácí Horák, jenž z úhlu trefil boční síť.

Plzeňští si potom vytvořili několik náznaků a v 73. minutě vyrovnali. Po velkém závaru vypálil zpoza šestnáctky Cadu „šajtlí“ a brankář Bajza na jeho pokus k tyči nedosáhl. Brazilský krajní bek vstřelil druhý gól v ligové sezoně.

Vánice v Karviné

Fotbalisté Olomouce zvítězili v 16. kole první ligy v Karviné 2:0. Kvůli hustému sněžení a úklidu hrací plochy trvala poločasová přestávka 35 minut. O vítězství Hanáků rozhodl brankami v sedmé a 46. minutě Lukáš Juliš, který se s osmi góly dostal do čela střelecké tabulky soutěže.

V úvodu ještě na svěžím zeleném trávníku museli hosté odvracet několik nebezpečných centrů, ale pak brzy udeřili. Ventúra poslal ideální dlouhý nákop za karvinskou obranu, míč zpracoval Zmrzlý, přistrčil jej Julišovi a ten měl cestu ke gólu otevřenou.

Utkání 16. kola mezi Karvinou a Olomoucí muselo být přerušeno kvůli hustému sněžění | Foto: Lukáš Kaleta | Zdroj: Český rozhlas

Po půlhodině sice Karviná dostala míč do sítě, ale Memičově trefě předcházel Čavošův faul na gólmana Digaňu a sudí Klíma branku neuznal. Poločasová přestávka se kvůli hustému sněžení a úklidu hrací plochy nezvykle protáhla a trvala 35 minut. Krátce po ní udeřili opět hosté. Míč se po ose Breite a Zmrzlý dostal k Julišovi, který hned ve 46. minutě zblízka skóroval.

Na zasněženém trávníku se Slezané nevzdali a bojovali o šance na korekci výsledku. Na obtížném terénu, kde domácí činovníci očistili jen čáry a malé pokutové území, však bylo těžké kombinovat a prosadit se. Náznaky šancí se rodily spíše po nákopech do vápna.

Na straně domácích se zblízka neprosadil střídající Doležal, u hostí zase stoper Beneš. Závěr zápasu se odehrával již na hraně regulérnosti. Zorvan mohl v 83. minutě přidat třetí gól Sigmy, pokusy o nápor Karviné ztroskotaly na dalších přívalech sněhu. Slezané v lize s Olomoucí posedmé za sebou prohráli.

Slavia do čela

Fotbalisté pražské Slavie porazili poslední České Budějovice 2:1 a posunuli se do čela neúplné tabulky o bod před Spartu, která v neděli přivítá Zlín. V úvodním dějství sice na gól domácího Václava Jurečky odpověděl Quadri Adediran, ale v 72. minutě rozhodl ve pospěch favorita Mojmír Chytil.

Slavia bez reprezentantů Holeše a Douděry udeřila v sedmé minutě hned z první šance. Ševčíkův roh prodloužil Wallem na zadní tyč na nohu Jurečky, který z malého vápna snadno skóroval. Nejlepší střelec minulé ligové sezony se prosadil ve druhém kole po sobě a celkově pošesté v tomto ročníku nejvyšší soutěže.

Ve 20. minutě další Ševčíkův roh opět předcházel vstřelené brance, ale tentokrát na druhé straně. Šípoš zachytil balon, rychle jej rozehrál na Alliho, který se uvolnil mezi Tomičem a Hromadou a Adediran po jeho přihrávce zamířil přesně k levé tyči.

Do druhého poločasu trenér Slavie Trpišovský, který byl na lavičce i po nešťastné zlomenině nosu z tréninku, nahradil Hromadu Zafeirisem. Slavia se ale přes pevný obranný val Jihočechů těžce dostávala do šancí. Naopak v 65. minutě trefil hostující Suchan pravou tyč Mandousovy branky, ale Adediran předtím zahrál rukou. Hned vzápětí na druhé straně zamířil levačkou střídající Provod do břevna.

Reprezentační záložník se přesto nakonec podílel na vítězné brance. V 72. minutě Provod z levé strany ze standardní situace nacentroval na Chytila a ten poslal stehnem balon k levé tyči. Český reprezentant skóroval popáté v ligové sezoně.

V neděli jsou na programu tři zápasy. Od 15 hodin přivítá Jablonec Pardubice, Slovácko vyzve Ostravu a 16. kolo nejvyšší domácí fotbalové soutěže uzavře duel Sparty proti Zlínu, který začíná v 18 hodin.

Výsledky 16. kola fotbalové ligy:

FK Teplice - Bohemians Praha 1905 1:1 (1:0)
Branky: 20. Chaloupek - 87. Kozák. Rozhodčí: Starý - Váňa, Vodrážka - Petřík (video). ŽK: Knapík - Dostál, Kadlec. Diváci: 2639.
Sestavy:
Teplice: Grigar - Knapík, Chaloupek, Mičevič - Hronek, Jukl, Havelka (66. Křišťan), Radosta - Trubač - Jásir (77. Cykalo), Vachoušek (67. Gning). Trenér: Frťala.
Bohemians: Jedlička - Dostál (56. Kadlec), Köstl (75. Kozák), Hůlka, Hybš (83. Mužík) - Smrž, Hrubý - Beran (46. Kovařík), Prekop, Hála - Puškáč (56. Matoušek). Trenér: Veselý.

MFK Karviná - Sigma Olomouc 0:2 (0:1)
Branky: 7. a 46. Juliš. Rozhodčí: Klíma - Podaný, Dobrovolný - Kocourek (video). ŽK: Čavoš, Ayaosi, Jarábek (trenér) - Chvátal, Navrátil. Diváci: 1714.
Sestavy:
Karviná: Holec - Čurma (46. Ayaosi), Krčík (56. Ezeh), Bederka, Fleišman - Traoré, Čavoš (71. Žák) - Iván (78. Papalelé), Budínský, Memič - Akinyemi (46. Doležal). Trenér: Jarábek.
Olomouc: Digaňa - Vraštil, Beneš, Novák - Chvátal (90. Křišťál), Ventúra (76. Pospíšil), Breite, Zmrzlý - Dele (61. Navrátil), Zorvan (90. Langer) - Juliš (76. Zifčák). Trenér: Jílek.

Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav 2:1 (1:1)
Branky: 7. a 70. Ghali - 10. Pulkrab. Rozhodčí: Rouček - Nádvorník, Mokrusch - Radina (video). ŽK: Prebsl, Mikula, Čech (trenér brankářů) - Kušej. Diváci: 1415.
Sestavy:
Liberec: Bačkovský - Prebsl, Chaluš, Mikula - Ghali (90.+1 Fukala), Žambůrek, Červ, Preisler - Frýdek (62. Horský) - Kulenovič (90.+2 Purzitidis), Tupta (83. Rabušic). Trenér: Kozel.
M. Boleslav: Trmal - Kostka (85. Šimek), Suchý, Karafiát, Suchomel - Matějovský (79. Ladra), Sakala (85. Kubista) - Kušej, Mareček, Solomon (61. Jawo) - Pulkrab (61. Hilál). Trenér: Kulič.

FC Hradec Králové - Viktoria Plzeň 1:1 (1:0)
Branky: 11. Leibl - 73. Cadu. Rozhodčí: Berka - Vlček, Pečenka - Hocek (video). ŽK: Horák, Kodeš, Harazim, Poštulka (trenér brankářů) - Bucha, Šulc, Hejda, Mosquera. Diváci: 7818.
Sestavy:
Hradec: Bajza - Klíma, Ševčík, Leibl (88. Čech), Horák - Kodeš - Čmelík (67. Harazim), Kučera, Pudhorocký (72. Šašinka), Pilař (88. Juliš) - Vašulín. Trenér: Kotal.
Plzeň: Staněk - Kopic (64. Mosquera), Hranáč, Hejda, Cadu - Bucha, Traoré - Sýkora (46. Kliment), Šulc, Vlkanova (46. Dweh) - Chorý. Trenér: Koubek.

Slavia Praha - Dynamo České Budějovice 2:1 (1:1)
Branky: 7. Jurečka, 72. Chytil - 20. Adediran. Rozhodčí: Kvítek - Kubr, Kříž - Pechanec (video). ŽK: Hromada - Zápotočný (trenér), Šigut, Adediran. Diváci: 16 620.
Sestavy:
Slavia: Mandous - Vlček, Ogbu, Bořil - Tomič (61. Masopust), Ševčík (90.+3 Oscar), Hromada (46. Zafeiris), Wallem - Jurečka, Van Buren (61. Provod) - Chytil (76. Schranz). Trenér: Trpišovský.
Č. Budějovice: Šípoš - Sladký, Nikl, Králik, Trummer - Suchan, Hubínek - Šigut (63. Osmančík), Hellebrand, Alli (78. Skalák) - Adediran (85. V. Hora). Trenér: Zápotočný.

 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme