A je to tady zas. Za necelý měsíc tu máme Vánoce a většina z nás se po štědrovečerní večeři přesune do obýváku a sleduje, co všechno Ježíšek pod vánoční stromeček tentokrát přinesl. Ať jsme děti, teenageři, lidé ve středních letech, nebo důchodci, kouzlo Vánoc nás jen velmi těžko mine. A pokud jste ještě nad dárky, kterými byste rádi potěšili své blízké, neuvažovali (nebo neměli čas uvažovat), podívejte se na náš první díl tipů na dárky. Dnes začínáme knihami a možná zde něco, co by se pro ty, které byste rádi obdarovali, najdete.

Jako kulturní magazín nemůžeme začít než knihami. Máme jich tu požehnaně a pokud znáte vášnivé čtenáře, neváhejte a udělejte jim radost několika zajímavými příběhy vytištěnými v příjemných obalech. Určitě doporučujeme čtení od nakladatelství HOST (www.hostbrno.cz). Můžete si samozřejmě vybrat, cokoliv se vám zalíbí, my bychom však rádi apelovali na vynikající příběhy, které potěší a zároveň ve čtenáři ještě dlouho zůstanou. Jako první nás velmi zaujala kniha Kaligrafie zlomu od Emily Itami. Jedná se o lyrický příběh o lásce a ohromující pohled na střet starých a nových tradic v současném Tokiu.
Tim Specter naopak nabízí knihu Mýty na talíři, kde se dozvíte čistou pravdu o jídle. Protože všechno, co jste o jídle kdy slyšeli, není ve většině případů pravda.
Milovníci thrillerů ocení další dílo Larse Keplera s názvem Pavouk. Zasvěcení dobře ví, že Lars Kepler je následovníkem Stiega Larssona, má výjimečný cit pro fyzickou krutost a jeho schopnost vcítit se do duše psychopata je ohromující.

Také vyšla zbrusu nová kniha od Táni Brodské, Michelle Losekoot a Petruccyi. Jmenuje se Ztracenné a je pro všechny silné, odvážné a výjimečné dívky a ženy, které se cítí osamocené, podřizují se ostatním a myslí primárně na druhé než samy na sebe. Ovšem pozor! Častokrát se od srdce zasmějete a to vám udělá určitě dobře. Je na čase, aby ženy svou hodnotu objevily samy, aby se už samy sobě nikdy neztratily. A nebojte se, touto knihou žádnou ženu neurazíte. Je zábavná, plná informací k zamyšlení a už jen její četba pohladí po duši.

Nakladelství Pointa (www.pointa.cz). nás také nešetrilo. Devatero hádek od Zuzany Koukalové je uzounká knížka s překrásnými ilustracemi jak autorky, tak i její kolegyně Daniely Wojnarové. Klasické pohádky v moderním hávu. Tohle chce každá dospívající dívka v knihovně.
Dále tu máme Sandru Sudrich a její výbornou knihu Přežila jsem Tinder. Barvitě popisuje veškerá rande v rámci Tinderu a je to velmi vtipné a občas trošku hořké čtení. Opět – potěší spíše dámy, ale možná by se mohli pobavit i pánové.
35. Pro některou ženu začátek života, pro některou konec. Jednou si pětatřicetiletá žena řekla, že mužů v jejím životě bylo už moc. Samý „životní omyl“, a tak začala psát knihu. A kniha vyšla pod názvem Pětatřicítka a napsala ji Petra Karina Kamas. Zkrátka veliká spousta žen udělá ve svém životě v rámci vztahů chyby, ale jen některá se rozhodne jít „s kůži na trh“.
Pamatujeme i na milovníky jídla. Kuchařka z rybářské bašty nabízí recepty na rychlou a snadnou přípravu mořských ryb a většinu z nich zvládnete i na dvouvařiči. Kniha je navíc barevná, plná fotografií a potěší nejednoho gurmána.

Albatros Media (www.albatrosmedia.cz) naservírovali opravdu velikou nálož skvělých knih a my nevíme, kterou z nich doporučit dříve. John Hart s jeho thrillerem Zavržený, který je zasazen do prostředí amerických věznic a motorkářských gangů je libůstkou pro milovníky napětí, nečekaných zvratů a překvapivého rozuzlení celého příběhu.
Ruta Sepetysová se pomocí knihy V šedých tónech ptá, jestli jste vůbec někdy přemýšleli o tom, jakou cenu má lidský život? Patnáctiletá Lina, šťastná mladá slečna s velkými ambicemi, je v roce 1941 odvlečena spolu s matkou a bratrem do pracovních táborů na Sibiři. Zřejmě není zcela vkusné doporučovat tento velmi silný román na Vánoce, je ale stejně pořád možné, že někdo ve vašem okolí knihu uvítá.

Myšlenkové mapy od Tonyho Buzana jsou v současnou dobu nejvíce efektivní pomůckou pro přemýšlení. Znáte někoho, kdo by měl rád skvělou kariéru, ale nedaří se mu? Myšlenkové mapy mu pomohou myslet jasně, kreativně a originálně. Řešit problémy rázně (ovšem ne arogantně) a bez pochybování. Plánovat, přesvědčovat a vyjednávat. A spoustu dalších věcí, pokud se ke knize čtenář postaví čelem a zkusí vynechat spekticismus. Kniha rozhodně z nikoho neudělá Steva Jobse či Billa Gatese, jen jemně naznačí, co by se mohlo dělat jinak. A i to může být často známka úspěchu.

Do další knihy vejde dívka a zeptá se: Co je umění? A Ted van Leshout přiměje dívku, aby použila představivost. A mezitím vypráví čtenáři o umění a kultuře: od náčrtku po obraz, masky po mozaiku, přes tanec až po design. Umělecká duše bude díky této knize skákat radostí a ještě se z ní naučí spoustu nových věcí.

Nakladatelství Slovart (www.slovart.cz) nezapomíná na milovníky čtyřnohých kamarádů. Víte, po čem vaše kočka touží? To prozradí přední japonský kočičí lékař, který vám pomocí velice jednoduchých ilustrací a srozumitelných rad pomůže s vaší kočkou vycházet ještě lépe, než s ní dosud vycházíte.
A pejskaři? 101 tipů, jak vychovat poslušného a spokojeného psa nabízí krok za krokem, jak se s naším miláčkem pomalu seznámit a postupně jej učit novým věcem tak, aby nás poslouchal přirozeně, bez nátlaku a abychom si s ním vytvořili radostný vztah.

Dostat se do profesionálního nahrávacího studia bylo v předešlých dekádách snem každého hudebníka, opravdu se to však podařilo jenom hrstce z nich. To se s nástupem nových digitálních technologií změnilo. Špičkové nahrávací studio dnes může mít ve svém počítači skutečně každý. Říká se mu Digital Audio Workstation neboli DAW, a pokud jej umíte správně využít, může to být srdce vašeho nahrávacího studia, mixážní pult, ale i celá doprovodná kapela. Jak si DAW ochočit? Vše podstatné se dozvíte v přehledně napsané knize Základy domácího nahrávání a práce s digital audio workstation Pavla Kučery a seženete ji na www.kytary.cz. Pro hudební nadšence, kteří sní o dráze muzikanta, je to dárek snů.