Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Byl na mě tak milý. Žena „půjčila“ účet podvodníkovi, soud jí dal podmínku

  • 14
Podmíněný trest uložil Okresní soud v Lounech jednapadesátileté Stanislavě J., která podle obžaloby nechala s vidinou snadného výdělku přes svůj účet „protéct“ peníze z investičního internetového podvodu. Hájila se, že sama naletěla. Odborníci varují, že obdobných případů přibývá a nabádají k obezřetnosti.

Dosud netrestaná žena se nechala zlákat vidinou získání deseti tisíc dolarů. Výdělek jí po telefonu slíbil muž vystupující pod smyšleným jménem Radek Ptáček. Ten ji přesvědčil, že jde o výnos z její vlastní investice, byť nikdy v dolarech neinvestovala.

„Na základě jeho pokynů nainstalovala do svého mobilního telefonu aplikace Anydesk, Revolut a Binance, poskytla mu své osobní údaje, fotografii obličeje, fotografii občanského průkazu a umožnila mu disponovat s jejím bankovním účtem,“ popsal státní zástupce Tomáš Voldřich.

Žena u soudu uvedla, že naletěla. „Volal mi několik měsíců a byl na mě hrozně milý. Já byla v těžké životní situaci, bez zaměstnání. Prostě jsem mu naletěla a udělala všechno, co chtěl,“ popsala před jednací síní.

Jeho účtem protekly statisíce z internetových podvodů, u soudu dostal podmínku

Na konci března na její účet doputovalo v několika platbách celkem 155 tisíc korun. Ten samý den z jejího účtu odešlo 149 tisíc na dva zahraniční účty. Kriminalisté vypátrali, že peníze pocházely z účtu 76letého muže, který naletěl neznámému investičnímu podvodníkovi.

U soudu několikrát zaznělo, že jednání obžalované bylo na hraně nedbalosti a úmyslu. Podle trestního zákoníku hrozilo obžalované až šestileté vězení, s ohledem na její doznání a dosavadní bezúhonnost pro ni státní zástupce navrhl podmíněný trest.

Soudní senát ženu potrestal roční podmínkou za legalizaci výnosů z trestné činnosti. Verdikt je pravomocný. „Výše transakce i cizí přízvuk muže, který obžalovanou kontaktoval, byly od začátku podezřelé. Přesto soud uložil trest na spodní hranici. Jistě postačí k nápravě obžalované a nic podobného již neprovede,“ okomentoval rozsudek soudce Martin Kredba.

Jsem Zelenskyj a miluji tě, balamutil ženu podvodník. Poslala mu peníze

Podle žalobce Voldřicha takových případů přibývá. „Řešíme jich s policií v poslední době poměrně dost. Ve většině z nich kriminalisté vypátrají ty, kteří poskytnou své vlastní bankovní účty k převodům peněz. Hlavní pachatele podvodů je těžké dohledat. Dávají si na to velký pozor a ukrývají se za různými aplikacemi a cizími účty,“ upozornil.

A jak nenaletět? Odborníci radí, aby zdánlivě lákavé nabídky na snadný výdělek lidé ignorovali. „Lidé by takový nabídkám neměli vůbec věřit a už vůbec by neměli poskytovat komukoliv přístup ke svému mobilnímu telefonu, počítači, osobní údaje, údaje o bankovním účtu či platební kartě,“ upozornil státní zástupce.

Česká bankovní asociace varuje i před dalším trikem, jak podvodníci získávají oběti, případě jejich identitu k páchání trestné činnosti ve virtuálním prostředí. Lákají je na pracovní inzerát. Oběť často ani netuší, že se stává součástí podvodu a hrozí jí trestní stíhání. Stává se tak bílým koněm, který podvodníkům pomůže „vyprat špinavé peníze“. Cílí především na studenty, přistěhovalce nebo lidi v ekonomické tísni.

„Inzeráty slibují zajímavé odměny, ale v textu často chybí zmínka o konkrétní náplni práce,“ upozornila Markéta Dvořáčková z České bankovní asociace a doplnila: „Podvodníci také často ukradnou profily na sociálních sítích a do sítě přátel rozešlou zprávu, že potřebují na svůj účet poslat z nějakého důvodu peníze, které pak je nutné přeposlat na jiný účet.“

13. října 2022