Chystáš se na druhou sezonu v dresu ATT Investments. Jaká byla ta první, tedy ta letošní?

Měl jsem možná svou nejlepší sezonu. Podával jsem stabilní výkony po celý rok. Samozřejmě měl jsem nějaké špatné dny, kdy jsem nebyl schopen ze sebe vydat maximum, ale myslím, že jsem byl na vysoké úrovni celý rok.

Které své výsledky bys vyzdvihl nad ostatní, kterých si nejvíce vážíš?

10. místo ve 3. etapě Tour de Hongrie (pozn.: končící prudkým 2,5 km dlouhým cílovým stoupáním) a celkové 3. místo Fléche du Sud je pro mě z letošního roku nejdůležitější. Na Tour de Hongrie jsem soutěžil s nejlepšími jezdci světa a za mnou skončilo mnoho velkých jmen (pozn.: např. Fuglsang, Hermans, Brambilla, Narváez, Baroncini). Fléche je sice z kategorie 2.2, ale je to závod z oblasti Beneluxu, jeden z nejtěžších závodů s velkou historií. Jsem velmi hrdý na to, že jsem se tu dokázal prosadit na stupně vítězů.

Dařilo se ti i v dalších závodech.

Samozřejmě si cením i mého prvního vyhraného závodu z kalendáře UCI, jímž bylo Tour of Malopolska, kde jsem vyhrál prolog i závěrečnou etapu, na to také velmi rád vzpomínám. Můžu být spokojený i s top deset na Sibiu Tour (pozn. 9. místo) a 2. místem na národním šampionátu. Ale z maďarského mistrovství už mám celkem tři 2. místa, takže odteď mě potěší jen vítězství.

351122519_798858698463638_934542339483758717_n.jpg

Co se ti naopak v sezoně nepovedlo podle představ?

Jednoznačně Czech Tour. Moc jsem chtěl ukázat své schopnosti, ale už jsem byl unavený jak psychicky, tak fyzicky. V druhé etapě (pozn. dvojí stoupání na Pustevny) jsem útočil v nevhodnou chvíli a poté jsem udělal hloupou chybu a havaroval před cílovou čárou. Přitom jsem se velmi bolestivě praštil do kyčle a celý zbytek etapáku jsem pak opravdu protrpěl.

Jaké jsou tvoje cíle pro rok 2024? Na které závody se chceš z hlediska vlastního výsledku zaměřit nejvíc?

Hodně záleží na kalendáři, ale cíle budou podobné těm letošním. Tour of Hungary, Czech Tour, Tour of Slovakia a Sibiu jsou závody vyšší úrovně, a ty mi vyhovují. Samozřejmě budu mluvit s Radimem (Kijevským) a sportovními řediteli, které závody jsou pro tým důležité, ale určitě do toho dám maximum.

Tým se z poloviny obměnil. Přišlo osm nových lidí. Jaké jsou tvé první dojmy ze dvou úvodních kempů a co si myslíš o složení týmu po změnách?

Myslím, že pro příští rok jsme silnější. Přišli nějací mladí kluci, možná budou potřebovat nějaký čas, aby se dostali do rytmu, ale jsou talentovaní, takže po několika závodech se určitě najdou. Jinak mám z obou úvodních setkání opravdu dobrý pocit, velmi rychle se podařilo naladit se na stejnou notu.

20230521_Cyclisme-Fleche-Du-Sud-2023-Etape-4-Esch-sur-Alzette_90_preview_scale_50_ppi_120_quality_100.png

Tvou hlavní předností je jízda v kopcích. Čím prudší, tím lepší. Je v této dovednosti stále co zlepšovat?

Jízda v kopcích je o wattech na kilogram váhy, takže pokud budu v příštím roce trochu silnější, samozřejmě budu ve stoupáních rychlejší. Nikdy ze mě nebude sprinter, ani specialista na časovku, tedy tempař, který umí útočit 10 až 20 km před cílem, takže bych se měl soustředit jen na své vrchařské schopnosti. Znamená to mezi jiným práce s hmotností, více práce v posilovně a zaměření se na rychlost, což může zlepšit můj výkon v krátkých 1-3 minutových stoupáních.

Měl jsi po letošní sezoně ambice postoupit do některého z týmů z vyšších divizí, byly v tomto směru nějaké možnosti?

Samozřejmě jsem to zkusil, ale zeptal jsem se jen některých lepších profesionálních týmů. Pokud totiž porovnáte horší týmy z úrovně ProTeams, pak je mnohem lepší rozhodnutí zůstat v ATT. Tam, kde jsem se poptal, o mě příliš velký zájem nebyl, takže jsem se dohodl s Radimem a rád zůstal.

Máš ještě podobné ambice, kupříkladu po sezoně 2024?

Upřímně si myslím, že příští sezona je moje poslední šance vrátit se na profesionální úroveň, takže to samozřejmě zkusím. Bez manažera je to sice opravdu těžké, ale také vím, že mám úroveň pro profesionální tým.

351492866_1475500829958681_7379714079719596745_n.jpg

Jakým směrem se ubíraly tvoje cyklistické myšlenky po skončení angažmá v EOLO-Kometa. Neuvažoval jsi o možnosti ukončit kariéru?

V polovině sezony 2022 jsem chtěl skončit. Před startem Gira v Maďarsku jsem cítil, že mě tým nepodporuje, a že už bylo rozhodnuto před měsíci, že nebudu startovat na svém domácím Giru. Psychicky jsem se dostal hodně dolů a chtěl jsem s cyklistikou okamžitě přestat, a to nejen z tohoto důvodu. O něco později mi ale došlo, že cyklistika a závodění mě baví a naplňuje, a po několika lepších výsledcích později v sezoně jsem věděl, že mám stále potenciál, jen musím změnit tým. Za ty roky můžu být týmu EOLO opravdu vděčný, naučili mě, jak být dobrým cyklistou, ale když mi nenabídli smlouvu na další rok, hodně mi pomohli s rozhodnutím. Věděl jsem, že musím jít jinou cestou.

Vím, že je to složitější téma, ale přesto: je podle tvého současného přesvědčení lepší být spíše pomocníkem v týmu z vyšších divizí nebo lídrem v kontinentálním?

Jak říkáš, je to složitější. Také jsem měl někdy nějaké příležitosti v EOLO, nemusel jsem vždy jen pomáhat ostatním. Hodně jsem se v letošním roce ve srovnání s předešlým změnil. Psychicky jsem se hodně zlepšil, mám přítelkyni a rodinu, která mě hodně podporuje, a i v ATT mám maximální podporu. Takže pro mě byla tato změna dobrým rozhodnutím.

348433945_2049181832080135_3728895087709144741_n.jpg

V čem je česká cyklistika, český peloton, úroveň vrcholové cyklistiky obecně podobná té maďarské a v čem se liší?

Myslím, že aktuálně je česká cyklistika na vyšší úrovni než maďarská. Více kluků jezdí na profesionální úrovni a také na kontinentální úrovni je výš než v Maďarsku. Česká cyklistika má bohatší historii a velká jména jako Štybar a Kreuziger prostě pomáhají budovat budoucnost. Maďarská cyklistika se samozřejmě také vyvíjí, máme několik dobrých jezdců, zejména Attilu Valtera, a několik mladých talentů, ale potřebujeme několik let, abychom se dostali na vyšší úroveň.

Kde v Maďarsku žiješ, ve které lokalitě natrénuješ nejvíce kilometrů, máš osobního trenéra, mechanika, výživového poradce, tréninkového sparingpartnera...?

Bydlím v Budapešti a trénuji většinou blízko města v kopcích, kde obvykle končí Tour of Hungary. Trénuji většinou s kamarády z Epronexu, případně s nějakými amatérskými jezdci. Mám velmi dobrého trenéra Ábela Kenyerese, který je také mým velmi dobrým přítelem. Hodně mi pomáhá se silovým tréninkem a také s výživou, tedy nejen tím, že mi píše tréninkové plány. V minulých letech jsme spolu hodně jezdili (pozn. mj. 4. na maďarském šampionátu 2013), takže mě dobře zná. Poděkování patří ale všem, kteří mi pomáhají a podporují mě.

Děkuji za rozhovor a přeji vydařenou sezonu 2024.