Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Jubilejní člen Síně slávy. Tomáš Kaberle byl uveden mezi legendy kladenského hokeje

Síň slávy kladenského hokeje poznala svého čtyřicátého člena. Stal se jím Tomáš Kaberle, který byl mezi ostatní legendy Kladna uveden stejně jako jeho bratr František a jeho otec František Kaberle starší. "Je to velká pocta, moc si toho vážím," uvedl vítěz Stanleyova poháru a mistr světa z roku 2005. 

Jaromír Jágr uvádí Tomáše Kaberleho do Síně slávy kladenského hokeje
zdroj: ČTK autor: Říhová Michaela

"Vyrůstal jsem tady odmalička. Hrál jsem za PZ Kladno. Moc si toho vážím, když vidíte, jaké jsou tady vyvěšené legendy. Je moc hezké být součástí toho. Musím hlavně poděkovat všem, co se toho účastnili. Všichni trenéři odmalička a vedení až po seniorský tým Kladna i nároďák a později v Kanadě i v Americe," řekl Tomáš Kaberle před ceremoniálem.

"Hlavně by to asi nešlo bez rodičů, babiček a dědů. Když jsme sem chodili od šesti sedmi od rána, táta s mámou pracovali a nestíhali. Bez toho zázemí by to nešlo. A hlavně také bez spoluhráčů, s kterými jsem vyrůstal tady i v cizině," poděkoval Kaberle. Ceremoniál si užil i s jedenáctiletým synem Lucasem. Na ledě bylo při jeho inauguraci dalších sedmnáct členů včetně bratra, otec ji sledoval ze skyboxu a čestnému buly oceněné osobnosti na kladenské střídačce už přihlížel i další – hlavní kouč Otakar Vejvoda mladší.

Rodinné zastoupení

S trojím zastoupením rodina Kaberleových opanuje klubovou Síň slávy. "Jsem ten nejmladší. Bylo na mně nejvíc, abych dokázal, co táta s bráchou. Abych taky něco udělal. Jsem rád, že jsem se sem dostal. Člověk musí mít nějaký talent, ale práce za tím musí být. V létě mezi sezonami odpracované čtyři měsíce. Spoluhráči a trenéři tomu hodně pomohli," podotkl.

Před ceremoniálem, při kterém mu gratuloval i majitel klubu Jaromír Jágr, přiznal mírný ostych. "Jsem nervózní jako před zápasem, už tedy deset let nehraju. Podat si ruku se všemi legendami... Doufám, že bude Jarda (Jágr). Moc si toho vážím. A toho být tam s bratrem a tátou," uvedl Kaberle.

Síň slávy kladenského hokeje vznikla v listopadu 2014 u příležitosti 90. výročí klubu, kdy bylo vybráno prvních 27 osobností z řad tradičního celku, který získal šest mistrovských titulů v letech 1959, 1975 až 1978 a 1980. Naposledy ji rozšířila v roce 2021 čtveřice Zdeněk Nedvěd starší, Jan Novotný, Vladimír Svoboda a Otakar Černý starší.

Tomáš Kaberle žije v Torontu a do Česka zavítal u příležitosti jubilea bratra Františka, který 8. listopadu oslavil 50. narozeniny. Rodinná oslava se konala tuto sobotu.

"Sešlo se to najednou, jsem trošku utahaný. Nebudu lhát, moc jsme se nevyspali," přiznal Tomáš Kaberle se smíchem. "Výborné, že to takhle vyšlo. Jsem tady na čtyři dny. Hlavně jsem zase viděl rodiče a bráchu, všechny kamarády, co jsem s nimi vyrůstal. Jsem rád, že mladý (Lucas) mohl být se mnou. Hraje, je mu jedenáct, tak ať ví, co se kolem hokeje točí a motá."

Kladenského odchovance Tomáše Kaberleho v roce 1996 draftovalo Toronto, v jehož barvách se během 12 sezon vypracoval mezi elitní obránce NHL. Přidal další angažmá v Bostonu, Carolině a Montrealu, s Bruins získal v roce 2011 Stanleyův pohár. S reprezentací se zúčastnil čtyř olympiád, čtyř světových šampionátů a Světového poháru v roce 2004. Je mistrem světa z roku 2005.

V základní části NHL odehrál ofenzivně laděný bek 984 utkání, v nichž zaznamenal 563 bodů za 87 gólů a 476 asistencí, v play-off přidal dalších 102 zápasů a 39 bodů (6+33). V české extralize, kde končil v Kometě Brno, nasbíral v 305 duelech 23 branek a 105 nahrávek. "Nehrál jsem tu dlouho. Jen dvě sezony, než jsem odešel do Kanady. A potom, když jsem skončil v NHL. Jsem rád, že jsem mohl skončit, kde jsem začal," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články