Hnutí Hamás je ochotné prodloužit stávající příměří s Izraelem

foto Palestinští vězni propuštění Izraelem jsou vítáni ve městě Al-Bíra na západním břehu Jordánu 26. listopadu 2023.

Tel Aviv/Gaza - Palestinské radikální hnutí Hamás v prohlášení uvedlo, že je ochotné prodloužit stávající čtyřdenní příměří ve válce s Izraelem, pokud se zvýší počet propuštěných palestinských vězňů. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Prodloužení klidu zbraní je s ohledem na možné osvobození dalších rukojmích nakloněný i izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který to v telefonátu řekl americkému prezidentovi Joeu Bidenovi.

Agentura AFP s odkazem na nejmenovaný zdroj z Hamásu uvedla, že hnutí uvažuje o prodloužení příměří o dva až čtyři dny a že chce umožnit propuštění dalších 20 až 40 rukojmích zajatých při útoku na Izrael.

Izraelský premiér podle agentury Reuters Bidenovi řekl, že Izrael okamžitě obnoví bojové operace v Pásmu Gazy, jakmile dočasné příměří skončí. Zároveň by prý ale uvítal dohodu o delší přestávce v bojích, pokud by to znamenalo propuštění dalších rukojmích zajatých v Izraeli. Současná dohoda, která začala platit v pátek, má vypršet v pondělí večer, uvedla AFP.

O požadavku na propuštění všech rukojmích dnes hovořila i francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonnaová. "Bylo by dobré, užitečné a nezbytné, aby bylo příměří z tohoto důvodu prodlouženo," řekla stanici BFM TV.

Dohoda o přerušení bojů mezi Izraelem a Hamásem, jejíž součástí je i ujednání o doručení humanitární pomoci do Pásma Gazy, propuštění části rukojmích zadržovaných Hamásem a 150 palestinských vězňů z izraelských věznic, zatím funguje bez větších problémů. Pouze v sobotu Hamás předání rukojmích zdržel a stěžoval si na údajné nedodržování některých částí dohody ze strany Izraele. Dnes Hamás propustil už třetí skupinu rukojmích unesených z Izraele a Izrael třetí den po sobě pustil na svobodu 39 palestinských vězňů.

Hamás při útoku na Izrael ze 7. října zajal celkem asi 240 lidí, na 1200 jich zavraždil. Při odvetném úderu izraelské armády na palestinské Pásmo Gazy zahynulo kolem 15.000 lidí, mezi kterými je i několik tisíc dětí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 23°C

Celá předpověď