Životní kotrmelce Hanky Dvorské

Životní kotrmelce Hanky Dvorské

Tisk

Zivot se mnou pekne cvici perexDalší knižní biografii ze série, kterou bychom mohli nazvat „inspirativní ženy - sportovkyně“ vydalo ve spolupráci s nakladatelstvím Euromedia Group nakladatelství Labyrint. Tentokrát dostala prostor pro rekapitulaci svého dosavadního života nejstarší česká kaskadérka, trenérka, držitelka Ceny Věry Čáslavské a sportovkyně tělem i duší, Hanka Dvorská.


Kniha s názvem Život se mnou pěkně cvičí vznikala doslova za pochodu. Vyprávění Hanky Dvorské zaznamenal redaktor, spisovatel a literární publicista Ondřej Horák, který se přitom musel hodně snažit, aby udržel její rychlé tempo a nezůstával příliš pozadu. Dovedu si živě představit, jak za Hankou vlál a funěl, zatímco kličkovali svahem v Praze nad Andělem, ona svižně kráčela vzhůru a přitom ze sebe chrlila jednu historku za druhou. Ale zjevně to všechno přežil a navíc se mu podařilo tyhle útržky z jejího života smysluplně poskládat do jednotlivých kapitol s velmi čtivým obsahem. Text je doplněn množstvím fotografií z Hančina archivu.

Varování: čtení této knihy zvyšuje tepovou frekvenci!

V anotaci se píše, že přečtení této knihy může být iniciačním momentem pro řadu lidí – ať už pro ty, kdo se sportu již věnují, tak pro ty, kteří se chtějí začít hýbat, přáli by si zhubnout, nebo jen „trpí“ špatnou náladou… To mohu potvrdit do posledního puntíku. Protože od první stránky je naprosto zřejmé, že životní rytmus téhle akční hrdinky, její optimismus, píle, vůle a odhodlání jsou tak nakažlivé, že se čtenáři zrychlí tep už jen při obracení listů. Mě samotnou vyprávění natolik pohltilo, že jsem celou knížku přečetla na jeden zátah během dvouhodinové jízdy vlakem. A fakt jsem měla chvílemi pocit, že sotva popadám dech.

Vzácné „ženy obecné“

Ve srovnání s předchozími tituly o inspirativních ženách – sportovkyních, které nakladatelství Labyrint vydalo ve spolupráci s Euromedia Group (Lucie Výborná – MEZI SVĚTY a Klára Kolouchová – NAHOŘE FOUKÁ) je tahle kniha stylově dost odlišná. Hanka Dvorská totiž doslova odzbrojuje čtenáře svou bezprostředností a živočišnou radostí (i když ne vždy jí v životě bylo do skoku). Na druhou stranu jsou si zpovědi těchto žen - průkopnic a dobyvatelek - v mnohém podobné. Všechny tři jsou, přes svou nespoutanost, milujícími matkami, které si s láskou, vytrvalostí a jistou dávkou sobectví naplňují své sny. Když se potom uspokojené vrátí z horských či nebeských výšin do náruče svých blízkých, opět se stávají „ženami obecnými“.

Povinná četba pro paragány, kaskadéry, Sokoly a ostatní životní akrobaty

Širokospektrální záběr aktivit, jimž se Hanka Dvorská věnuje, a množství nejrůznějších prostředí, v nichž se pohybuje, dávají tušit, že čtenářské publikum se bude rekrutovat ze všech těchto sfér. A nemusí se nutně jednat jen o sportovce, milovníky pohybu a čerstvého povětří. Troufám si tvrdit, že kniha Život se mnou pěkně cvičí potěší skoro každého. Ovšem z profesí a zájmových spolků by si ji jako „povinnou četbu“ určitě měli pořídit minimálně Sokolové, kaskadéři, parašutisté, běžci, účastníci bootcampu, muzikanti a další Hančiny spřízněné duše.

Zivot se mnou pekne cvici

Život se mnou pěkně cvičí
Autor: Ondřej Horák, Hana Dvorská
Nakladatelství: Euromedia Group, a.s., Labyrint
Rok vydání: 2023
Počet stran: 141

Hodnocení: 89 %

www.labyrintshop.cz/bio/zivot-se-mnou-pekne-cvici/
www.knizniklub.cz/knihy/607065-hanka-dvorska-zivot-se-mnou-pekne-cvici.html 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Jako baletka bych už na kariéru byla celkem stará, zatímco v literatuře můžu být ‚mladou nadějí‘,“ směje se Vesna Tvrtković

altVesna Tvrtković překvapila v roce 2010 čtenářskou obec hned dvakrát, nejdříve jí vyšla sbírka povídek Ani ve snu a v knize Nauč mě milovat byla zařazena její povídka Ze strachu. Na dva roky se odmlčela, aby letos v dubnu vydala ucelený p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Druhý díl románu pro pankáče

punkovy prapor 200Ve vydavatelství Papagájův Hlasatel Records vyšel druhý díl knihy Punkový prapor, tentokrát s dvojkou na konci a podtitulem Restart. Stalo se tak po třech letech a čtenáře čeká další, trochu vyspělejší punková zpověď.

...

Literatura

Legenda The Beatles

TheBeatles perexKdo by je neznal – čtyři sympaťáci z Liverpoolu dobyli v šedesátých letech svět: promlouvali svými písněmi, stali se hvězdami snad ze dne na den. Fanynky je zbožňovaly, sály praskaly ve švech. Jejich písničky měly co říct tenkrát, mají co ř...

Divadlo

Když kamarádi už nejsou, co bývali

fuk 200Divadlo pod Palmovkou opět hraje po rekonstrukci ve svých prostorech. Jednou z premiér aktuální sezóny je i hra nizozemské autorky Marie Goos, která poukazuje na to, že časy a lidi se mění, i když byli skálopevně přesvěd...

Film

Vymazlené DVD Super 8
ImageSuper 8, film režiséra J. J. Abramse, který se proslavil seriálem Ztraceni a natočil například Mission: Impossible III a Star Trek, byl dychtivě očekávaným blockbusterem, který vsadil na strategii přitáhnout do...