V Česku Pavel Tykač už příliš neinvestuje, ve světě je to ale daleko jiné. Investiční noha sdružující zahraniční investice čtvrtého nejbohatšího Čecha s názvem Sev.en Global Investments (Sev.en GI) má za sebou jen v letošním roce několik akvizic a podle jejího šéfa Alana Svobody k ní brzy přibudou další.

Naposledy pod křídly Sev.en GI na konci září skončil 51procentí podíl společnosti Coronado Global Resources těžící metalurgické uhlí v Austrálii a ve Spojených státech. Tenhle obchod Tykače katapultoval mezi pět největších světových hráčů v oblasti uhlí pro ocelářský průmysl po bok jmen jako BHP nebo Rio Tinto.

„Máme ambice se v metalurgickém uhlí posunout do světové první trojky,“ říká pro Forbes šéf Sev.en Global Investments Alan Svoboda.

Jen Coronado ročně vytěží zhruba šestnáct milion tun kvalitního metalurgického uhlí a řadí se do první pětky producentů v USA i Austrálii. Jeho zásoby ve dvou těžebních pánvích pak překračují půl miliardy tun uhlí. 

V rozhovoru, který vyjde ve Forbesu v následujících týdnech, Alan Svoboda říká, že právě Coronado může díky svému záběru v Severní Americe i Austrálii sloužit jako vhodná platforma k dalšímu rozšíření v segmentu uhlí, které slouží hlavně pro výrobu oceli.

„Celková ekvity hodnota našeho portfolia byla před Coronadem kolem 2,5 miliardy dolarů. S Coronadem budeme již přes 3,5 miliardy. A to ještě máme v běhu dvě transakce, které věřím, že dopadnou a které by nás měly posunout blízko 4,5 miliardám dolarů. Půjde tak opět o výrazný skok,“ vypočítává Svoboda.

CEO Sev.en Global Investments Alan Svoboda | Foto Michael Tomeš

Kam konkrétně míří současný zájem Sev.en Global Investments, ale neprozradil. A nekomentoval ani to, zda má zájem o jednu z největších uhelných elektráren ve Vietnamu. S touto informací o víkendu přišla agentura Reuters, a pokud by se potvrdila, znamenalo by to první vstup Tykače na asijský trh, tedy už čtvrtý kontinent po Evropě, Severní Americe a Austrálii.

„Probíhající transakce nekomentujeme, ať už se jich účastníme, či nikoli,“ opakuje Svoboda nekompromisně.

Sev.en Global Investments patří k nejsilnější noze byznysu Pavla Tykače a čím dál více zastiňuje jeho české aktivity, kde vlastní elektrárny Chvaletice a Počerady, teplárny v Kladně a ve Zlíně a hnědouhelné doly na Mostecku. 

Sev.en GI v posledních letech investovala v USA do důlních firem BlackHawk Mining a Golden Eagle Land Company, koupila i těžební práva na více než dvě miliardy tun amerických uhelných zásob.

Cash je king
Vydání Forbesu Cash je king

V Austrálii koupila elektrárnu s dolem Delta Electricity a letos v květnu odkoupila od Coca-Coly těžební práva na tamní uhlí. V Austrálii ale udělala Sev.en GI i krok stranou, když na západě země loni koupila zkrachovalou firmu Salt Lake Potash vlastnící ložisko uhličitanu draselného, který se využívá jako prémiové hnojivo.

„Šli jsme do rizika, kdy jsme firmu vykoupili z bankrotu, investovali do ní, co potřebuje a teď jsme ve fázi očekávání, jak se vše rozběhne,“ říká k tomu Svoboda.

A jak sám dodává, obchod potvrzuje, že se Sev.en GI už zdaleka nezajímá jen uhlí a elektrárny, ale dívá se i do dalších oborů, i když stále spjatých s těžbou.