Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Advent v Praze: svátky s rybou i rockem

  8:00
Náměstí, chrámy, divadla, ale také zámek, galerie nebo klášter. Také všude sem bude možné o adventu a Vánocích možné zajít vychutnat sváteční atmosféru.

Ikonické trhy: Vánoční stromek na Staroměstském náměstí bude tentokrát z Liberecka. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Ikonickým místem pro nadcházející sváteční čas bývá tradičně Staroměstské náměstí v historickém středu města. Smrk ztepilý, který jej letos ozdobí, pochází z Libereckého kraje. Je zhruba 27 metrů vysoký a 56 let starý, vyrostl na soukromém pozemku v Pertolticích pod Ralskem.

Kácení a převozu už se opět chopí společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP). „Tradičně je to velká výzva, jejímž finále je zdobení a slavnostní rozsvícení stromečku se začátkem adventu,“ uvedl radní pro oblast infrastruktury Michal Hroza (TOP 09).

Celý magazín

tit

Odborníci jej podle plánu skácejí již v sobotu 25. listopadu. Na cestu do Prahy pak vyjede v noci na úterý 28. listopadu. „Po jeho nezbytné úpravě dosáhne výšky úctyhodných 22 metrů,“ sdělil Tomáš Jílek, předseda představenstva THMP.

Slavnostní odhalení odborníci plánují na sobotní odpoledne 2. prosince, v předvečer první adventní neděle. „Pokud byste rozsvícení nestihli, můžete zůstat v klidu, protože bude opakováno každou hodinu,“ uklidňují pořadatelé.

Ryba i Hard&Heavy

Ve zmíněný den také začnou největší Vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí. Do gala se odějí také další význačná místa. Tradičně se vánoční trhy odehrají například na náměstí Republiky, náměstí Míru, Andělu, Pražském hradě a mnoha dalších lokalitách.

Těžko myslitelné jsou pro Pražany nejpopulárnější svátky bez tradiční „Rybovky“ neboli České mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Tu si lze vychutnat například v sobotu 23. prosince ve skvostu barokní architektury, Zrcadlové kapli v areálu Klementina.

Na Štěpána, tedy 26. prosince, si tuto legendární skladbu lze poslechnout například v chrámu sv. Salvátora v Salvátorské ulici kousek od Staroměstského náměstí. Adventní a vánoční koncerty však nepatří pouze této melodii.

Adventní čas na trzích

2. prosince Na 16. hodinu pořadatelé plánují rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí. Hudební podklad se ozve vždy v 16.30, 17.30, 18.30, 19.30, 20.30 a 21.30 hodin.

Rozsvícení bude opakováno každou hodinu. V tentýž den startují na Staroměstském a Václavském náměstí hlavní Vánoční trhy. Potrvají do Tří králů, 6. ledna 2024. Organizátoři slibují speciální domácí svařák, klobásy z českého masa, klasické tuzemské cukroví, ale také delikatesy pro gurmety, jako jsou například šneci anebo ústřice. V nabídce nápojů se předpokládá třeba Rulandské z Moravy. Město tržní Další vánoční trhy v centru metropole lze navštívit například na náměstí Republiky, kde začínají 25. listopadu a pokračovat až do Štědrého dne. Taktéž tradiční Vánoční trhy na náměstí Míru začínají již 20. listopadu a potrvají také do 24. prosince. Vánoční trhy na Andělu jsou v plánu od 24. listopadu do 24. prosince. Na náměstí Jiřího z Poděbrad se mají uskutečnit od 29. listopadu do 3. prosince.

Od konce listopadu si lze tento čas vychutnat s hudbou mnoha žánrů, ve středu 29. listopadu se dá například do oblíbené Malostranské besedy zajít poslechnout gospely.

Zmíněná Rainbow Gospel party v Malostranské besedě unikátně propojuje třicetičlenný sbor s kapelou a osobitým projevem sólistů. Stejný žánr si lze vychutnat také ve známém kulturním centru, Pražské křižovatce na Starém Městě.

Podle záměrů se zde 20. prosince odehraje akce Adventní gospely 2023. V jejím rámci vystoupí oceňovaná skupina The Christmas Gospel Singers v čele s respektovanou zpěvačkou Stellou Jones, jejíž žánrové zaměření kromě gospelu zasahuje ke stylům jazz, pop, funk a soul.

V sobotu 2. prosince v Zrcadlové kapli Klementina je v plánu vystoupení Christmas Vivaldi. Zazní zde nejen slavná Vivaldiho Čtyři roční období, ale třeba též méně známé Mozartovo Ave verum corpus neboli Buď pozdraveno tělo Kristovo. Tedy eucharistická píseň, původně složená ve 14. století. W. A. Mozart ji zhudebnil krátce před svou smrtí v prosinci 1791.

České vánoční anebo třeba anglické i německé koledy a další skladby jsou na programu Adventního programu tradičně i moderně, který bude hostit Novogotická modlitebna československé církve evangelické na vinohradské Korunní ulici.

Vánoční vystoupení se ale podle plánů ponesou také v muzikálovém rytmu. A to například na Malé scéně Hudebního divadla Karlín. Na 16. prosince je zde na programu koncert nazvaný Tomáš Vaněk a hosté.

Na zámek i do Lucerny

V programové nabídce nechybí ovšem ani například Rockové Vánoce v Lucerně 5. prosince. Na pódiu Velkého sálu Mikuláš nabídne hard&heavy nadílku v podobě proslulých formací Traktor a Alkehol. A pořádný nářez se dá zhlédnout i jinde.

„Rockové Vánoce na Barče“ 14. prosince nabídnou také klasiku, tentokrát v podobě Aleš Brichta Project a Törr. „Zazní nejvýraznější hity, ale určitě nebudou chybět ani slavné skladby, které duněly Barčou už před více než třiceti lety,“ slibují promotéři.

Divadlo a jurta: Příroda, kultura, víno. I to nabízí Botanická zahrada v Troji.

Vánoční oslavy světla – ty lze prožít na zámku ve Ctěnicích, součásti Muzea města Prahy (MMP). I zde se chystá pestrý program. „Areál nabídne v předvánočním období mimořádný zážitek z velkoformátových světelných dekorací, umístěných ve venkovních prostorách areálu. V rámci našeho vánočního programu, který nabízí hned několik řemeslných dílen, můžete také navštívit rozsvícení vánočního stromu nebo vánoční koncert souboru Musica Bohemica,“ zve Martina Moravcová, mluvčí MMP.

Komplex ve stylu klasicizujícího baroka vánoční atmosféru navodí mnoha způsoby, jednu ze série akcí MMP plánuje na 2. prosince. „Společně rozsvítíme vánoční strom na našem zámku. Koledy nám u toho zazpívají dětské pěvecké sbory Broučci a Kamarádi pod vedením Michaely Šírové a Veroniky Dvořáčkové Žofákové. Vánoční atmosféru dotvoří koledami také komorní soubor Musica Bohemica,“ uvedla mluvčí.

Za kulturou i dílnami

Vánoční oslavy světla Od 25. listopadu do 31. prosince v zámeckém areálu Ctěnice MMP pořádá výstavu velkoprostorových světelných dekorací. Každou adventní sobotu od 13.00 do 18.00 hodin MMP nabídne rodinná odpoledne. 25. listopadu se budou vyrábět vánoční svícny, 9. prosince vánoční přání a ozdoby, 16. prosince skleněné Vánoce. „V rámci všech sobot lze s naším hrabětem Hrzánem jít na prohlídku zámku,“ zvou pořadatelé. Kompletní program na www.muzeumprahy.cz

Advent v galerii Na 9. prosince například Národní galerie Praha (NGP) pořádá pro děti od šesti do devíti let a jejich rodiče dílnu Pár kroků k baroku, A na 17. prosince nabízí mj. komentovanou prohlídku ve stálých expozicích 1796–1918: Umění dlouhého století a 1918–1938: První republika.

Zájemci se ve Ctěnicích budou moci i leccos zajímavého přiučit. Od 25. listopadu zde odstartují dílny, například se zde naučí vyrábět svícny, přání a ozdoby či jak správně navlékat skleněné perle anebo navinout skleněný korálek nad sklářským kahanem.

Adventní dílny na neděli 26. listopadu plánuje ve Vzdělávacím centru u hlavního vchodu i zoologická zahrada. Návštěvníci se naučí vyrábět adventní věnce. „Výroba probíhá v padesátiminutových blocích od 11, 12, 13 a 14 hodin,“ zvou zástupci zahrady. Sváteční nabídku přináší také další oblíbená instituce v Troji, botanická zahrada. „Kromě oblíbených večerních prohlídek skleníku Fata Morgana, které už tradičně patří k zimnímu programu naší zahrady, nabízíme v letošním roce poprvé předvánoční program i v našem venkovním areálu,“ představil program ředitel Bohumil Černý.

V předvánočním čase se mohou návštěvníci botanické zahrady vydat na putování za betlémským příběhem. V zahradě bude připravena stezka s tematickými zastaveními, která je dovede do Betlémské jurty Divadla bratří Formanů.

Každé zastavení bude spojeno s vánoční symbolikou. V nomádském přístřešku příchozí najdou panorama s vyobrazením betlémského příběhu narození Ježíše. Expozice bude interaktivní a do instalace bude možné přidávat vlastnoručně vyrobené figurky. „Součástí adventu se stanou také víkendové dílny, během nichž si zájemci mohou vyrobit ozdoby z recyklovaných materiálů nebo dřevěné hračky a figurky. Vinotéka sv. Kláry nabídne hrnek horkého jablečného moštu nebo svařeného vína,“ zve Darina Miklovičová.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...