Budějovice plánují při levém břehu Vltavy čtvrť pro sedm tisíc lidí i halu

  9:26
Krajské město má s prostorem poblíž levého břehu Vltavy obří plány. Chce tam vybudovat národní sportovní halu, obytnou čtvrť, hotely, cyklostezku nebo třeba i akvapark. S ambiciózním projektem mají městu pomoci finance od kraje, státu i soukromých investorů.

Na výstavišti vznikne Národní centrum míčových sportů a celá lokalita se má výrazně změnit. | foto: Atelier 8000

Prvních změn v prostoru přibližně od Kauflandu až skoro po Lidl u výpadovky na Písek si mají obyvatelé Českých Budějovic všimnout už v roce 2026.

„Přestože je levý břeh téměř v centru města, využívá se pouze jako dopravní průtah městem a působí nedůstojným a zanedbaným dojmem. Nechali jsme si proto vypracovat architektonickou studii. Ta měla ukázat, co nám dané území stavebně a dopravně může nabídnout,“ vysvětlil náměstek primátorky Lubomír Bureš (ODS).

Studie počítá například s výstavbou nové cyklostezky, která propojí Stromovku s novým sportovním areálem u Vltavy za křižovatkou Diamant, nebo lávkou, která spojí Pražské předměstí se sídlišti Máj a Šumava. Na ploše před výstavištěm se počítá s národní sportovní halou za 1,3 miliardy korun. U představení tohoto projektu byl před pár měsíci také premiér Petr Fiala (ODS) a podpořil ho.

„Proměnit by se měla i křižovatka Husovy třídy a Dlouhé louky u výstaviště. Naplánovaný je tam kruhový ochoz, který odvede lidi nad úroveň vozovky. Umožní to plynulejší provoz. Samotná hala bude multifunkční. Poslouží k hraní míčových sportů i na mezinárodní úrovni a zároveň se v ní budou moci konat velké konference,“ uvedl Bureš s tím, že stavba tak podpoří rovněž kongresovou turistiku.

S tím souvisí i další zástavba v lokalitě. Radnice plánuje na levém břehu výstavbu bytů pro přibližně sedm tisíc obyvatel. Ty má doplnit také velký hotel a parkoviště pro potřeby těch, kteří do haly přijedou.

„Výsledná podoba i kapacita bytů ale záleží na investorech. Město samotné na levém břehu byty stavět nebude, pouze změní územní plán a nabídne tak příležitost soukromým subjektům,“ upřesnil náměstek. U dalších projektů radnice počítá s finanční podporou z kraje, státu i Evropské unie.

Součástí studie je také akvapark. Nynější koalice má představu, že bude nedaleko od Strakonické a Vltavy. „Místo je v blízkosti vodního zdroje a pro vybudování takové stavby nám tak přijde mnohem vhodnější,“ vysvětlil náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Dalším podstatným bodem je proměna dopravní infrastruktury. „Díky dokončení dálnice a městského obchvatu již nebude takzvaná levobřežka fungovat pro tranzit. Budeme ji proto moci proměnit v městskou komunikaci plnou zeleně a vhodnou pro auta, chodce i cyklisty,“ potvrdil Bureš.

„Málo jste o akci informovali“

Rozsáhlé plány vedení radnice se ale setkaly i s kritikou ze strany opozičních zastupitelů a některých obyvatel. Nejvíce jim vadí postup města, které podle nich o projektu nedostatečně informovalo. Především takřka nikdo nevěděl o veřejném jednání, které se před několika týdny uskutečnilo na radnici.

„Mluvil jsem s lidmi, kteří se zajímají o veřejné dění a vůbec o tom nevěděli. Očekával bych, že o tak velké akci informujete veřejnost lépe. Je to velká změna, jsou tam desítky nových objektů či kácení stromů. Veřejná diskuse ale zatím úplně chybí,“ kritizoval na jednání zastupitelů jeden z obyvatel Jiří Řehounek.

Desítky podobných názorů se objevily i na sociálních sítích. „Čekal jsem dlouhou debatu, ale nejvíc jsem se ptal já. Informace o konání byla bohužel pouze na úřední desce, vedení města zájem o účast veřejnosti zjevně nemělo,“ napsal na svůj facebookový profil například Tomáš Holub.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Upozornil rovněž na nevhodně zvolený čas ve tři odpoledne, kdy je většina lidí stále v práci. Obyvatel se zastalo i několik opozičních zastupitelů, například Martin Novotný (Piráti) či Juraj Thoma (Občané pro Budějovice).

„S projektem nejsem vůbec srozuměný. Já ani kolegové jsme na veřejné projednání nedostali žádné avízo. Pozvat na takovou akci zastupitele by ale měla být samozřejmost. Doufám, že město připraví podrobné materiály, abychom se s projektem mohli seznámit a informovaně se k němu vyjádřit,“ sdělil Thoma.

Vedení města však pochybení důrazně odmítá a argumentuje tím, že své povinnosti splnilo dokonce nad rámec zákona. „O projektu jsme mluvili na několika tiskových konferencích. Nezájem veřejnosti je u podobných akcí běžný. Kdo chtěl, určitě se k tomu vyjádřit mohl,“ zmínil hejtman a budějovický radní Martin Kuba (ODS).

Celý projekt je nyní na začátku a město připravuje podklady pro architektonické soutěže. První změny mají být vidět za tři roky.

V Českých Budějovicích otevřeli sportovně relaxační areál (13. 7. 2023)

13. července 2023