Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Pět jazyků lásky: Jak i vy můžete komunikovat svou lásku způsobem, kterému váš partner rozumí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vjapratama (Pexels)

Vyjadřování lásky květinou není vždy tím, co ženy ocení. Některé preferují luxusní dovolenou.

Nekonečné snažení ve vztahu, které vaše polovička nevidí. Drahé dárky a spousta milých slov, ale na oplátku jen smutný výraz, protože to přeci není to, co potřebuje. Příčinou může být nevyjasnění vašich jazyků lásky.

Článek

Pět jazyků lásky - Gary Chapman

Ačkoliv frázi pět jazyků lásky zná téměř celý svět, jméno Gary Chapman už tak rozšířené není, a to i přes to, že by se mělo jednat o nerozdělitelnou dvojici, protože právě Gary Chapman s tímto termínem přišel, konkrétně tomu bylo v roce 1992, kdy vydal knihu s názvem Pět jazyků lásky. Publikace vznikla na základě osobních zkušeností, ale i praxe vztahového poradce, jímž se Gary docela neplánovaně stal. Původně byl pastorem a řečníkem, v současné době je tento Američan také známým autorem více než čtyřiceti knih.

Téma jeho publikace se poměrně rychle stalo fenoménem, šířícím se po celém světě. Pět jazyků lásky bychom mohli popsat jako pět způsobů, kterými je možné vyjadřovat a přijímat lásku. Je to vlastně stejné jako s jazyky klasickými, pokud na mě budeš mluvit čínsky, nebudu ti rozumět, protože jsem se tento jazyk nikdy neučil a ani mi nikdy nebyl blíže představen, je to pro mě zkrátka a jednoduše španělská vesnice, nerozumím ti, nevím, co mi chceš říct a nevím, jak s tebou komunikovat. Pokud však začneme komunikovat jazykem, který známe oba dva, nejlépe tedy jazykem mateřským, který v sobě máme od narození, je předávání i přijímání informací mnohem snazším a srozumitelnějším procesem. Totéž platí o jazycích lásky. Pokud je ten můj a tvůj odlišný a pokud jsme jeden druhému neodkryli karty, pokud neznáme jazyk lásky toho druhého, jen obtížně si porozumíme ve vyjadřování těch nejhlubších pocitů, jen obtížně budeme schopni pochopit, co si chceme vzájemně sdělit.

Gary Chapman ve své knize za jazyky lásky označil slova ujištění, pozornost, dary, skutky a služby a fyzický kontakt. Uvědomit si, jaký ze zmiňovaných jazyků upřednostňujete v a jaký upřednostňuje vaše polovička, může být pro váš vztah zlomové. Vyjasnění jazyků lásky může znamenat nejen osobní rozvoj, posílení vztahu, ale také předcházení konfliktů. Dle některých je vyjasnění jazyků lásky klíčem ke štěstí.

A co jednotlivé jazyky lásky představují? Jak vyjádřit lásku těm, u kterých je dominantní fyzický kontakt, jak těm, kteří potřebují slova ujištění, těm, jež komunikují zejména pozorností či těm, jejichž vnímání lásky vychází z darů či skutků a služeb?

Slova ujištění

Pokud zahlédnete jiskry v očích, nekonečný úsměv a zamilovaný pohled po komplimentu nebo třeba hezké zprávě, s největší pravděpodobností jste narazili na někoho, jehož jazykem lásky jsou slova ujištění.

Mějte na paměti, že slova mohou být nejen vyřčena, ale také zapsána. Slova ujištění se mohou vztahovat nejen ke klasické „miluji tě“ frázi, ale také k jakékoliv slovní podpoře, ke skládání komplimentů, jak bylo již zmíněno, ale i k SMSce před spaním nebo naopak milé zprávě k rannímu povzbuzení. Pro bližší představu a také pro inspiraci přiložím několik příkladů:

  • Jsi výjimečná/výjimečný.
  • Co bych bez tebe dělal?
  • Jsem tak rád, že tě mám po svém boku.
  • Jsem na tebe pyšný.
  • Tohle se ti opravdu povedlo.
  • Vážím si tě i toho, co vše děláš.
  • Děkuji.
  • Jsi skvělá/skvělý.
  • Máš ten nejkrásnější úsměv, co jsem kdy viděl.
  • Věřím, že to dokážeš.

Lidé, kteří potřebují slýchat slova ujištění, mohou být v jádru nejistí a nesebevědomí, jakákoliv podpora, jakékoliv potvrzení pro ně tedy může být nejen pochopitelným vyjádřením lásky, ale také krokem ke zdravějšímu pohledu na sebe sama.

Pozornost

Dalším z pěti jazyků lásky je pozornost, někdy také kvalitní čas či společný čas. Všechny tyto pojmenování dokonale popisují, co druhý z pěti jazyků lásky představuje.

Osoby, u nichž je tento jazyk dominantní, oceňují více než cokoliv jiného společně strávený čas, v ideálním případě ničím a nikým nerušený. Je to čas, během kterého odložíte telefony a věnujete se pouze jeden druhému, čas jen pro vás dva, čas, kdy aktivně nasloucháte, kdy vedete rozhovory bez toho, aniž byste odepisovali svým online přátelům. Je to čas, který patří jen vám. Čas, ve kterém se opravdu vidíte, slyšíte, vnímáte.

Foto: Vince Fleming (Unsplash)

Láska je, když se můžete s partnerem radovat.

Důležité je také zmínit, že prim hraje nikoliv délka společně stráveného času, nýbrž jeho kvalita. Pokud tedy hodiny a hodiny společně sedíte na gauči a projíždíte své sociální sítě, tento jazyk lásky nebude naplněn. Dokonce, i když se možná dotýkáte rameny, i když se vaše prsty čas od času propletou, i když mezi zprávami, které zběsile posíláte, a příspěvky, nad kterými se smějete, nakloníte hlavu ke své polovičce, řeknete, že ji milujete a políbíte ji, i přesto se osoby komunikující tímto jazykem lásky nebudou cítit milovány, dokonce je možné, že se budou cítit osaměle a nechtěně.

A tak máte-li po boku, nebo jste-li osobou, která lásku vnímá prostřednictvím pozornosti (kvalitního/společného času), můžete se odrazit od těchto bodů:

  • Zaměřte se na kvalitu, nikoliv na kvantitu.
  • Snažte se odložit telefony, ale třeba i chytré hodinky, zkrátka cokoliv, co by vás mohlo vyrušit.
  • Aktivně naslouchejte.
  • Udržujte oční kontakt, umožněte své polovičce, aby byla viděna.
  • Zkuste naplánovat něco nového, najděte si společný koníček, něco, co vás oba nadchne.
  • Vybudujte si rutinu, která bude váš vztah posilovat pravidelně.

Dary

Třetí jazyk pravděpodobně není nutné zdlouhavě popisovat, osoby, u nichž je dominantní, se zkrátka cítí milovány, když dostanou vizuální symbol lásky, tedy dar. Nenechte se ale mýlit, stěžejní složkou není cena onoho daru, jako spíše myšlenka za ním. Vybírejte podle toho, co má představovat, jaký má význam, nikoliv podle toho, kolik za něj utratíte. Nemusíte shánět drahé šperky ani objemné kytice, zkuste najít květinu na louce, která vám vaši polovičku připomíná, vyrobte náramek v jejích oblíbených barvách, dejte jí něco svého, aby vás mohla mít stále u sebe. Možností je spousta, nebojte se upustit uzdu své fantazie.

Skutky a služby

Skutky a služby bychom mohli označit za jazyk lásky osob, které věří, že činy jsou mocnější než slova. A tak zkuste podat pomocnou ruku kdykoliv to jen jde, a pokud možno, tak na základě vlastní iniciativy. Uvařte oběd, dojděte za svůj protějšek třeba nakoupit, ukliďte, připravte ranní kávu, zaběhněte do pekárny za rohem pro dobrou snídani. Zkuste prostě ukrojit z povinností své polovičky, buďte nápomocní, zaměřte své skutky a služby směrem, který vaší polovičce usnadní život, protože tak pozná, že vám na ní opravdu záleží. Ušetřený čas pak navíc můžete strávit společně.

Fyzický kontakt

Za poslední jazyk lásky bývá označován fyzický kontakt, který zahrnuje vše od jemných a nenápadných dotyků, přes držení za ruce a hlazení, po líbání a milování se. Nezapomínjete však, že jazyky lásky bývají dvousečné. Osoby komunikující tímto jazykem lásky tedy fyzický kontakt pouze nevyžadují, ale také rády iniciují. A tak, neuhýbejte před pohlazním na veřejnosti, nestyďte se držet se za ruce, nebojte se uštědřit polibek na rozloučenou. Tyto zdánlivě malé věci totiž mohou být v očích toho druhého stěžejními projevy lásky, stějžejními způsoby jak lásku nejen přijímat, ale také dávat.

Foto: Pexels

Můžete se o svého partnera opřít?

Vlastně je to docela snadné. Vyjasnění těchto jazyků vede k vyjasnění toho, jak komunikovat svou lásku způsobem, kterému váš partner porozumí. Buďte pozorní, zjistěte, co dělá radost vaší polovičce, ale i to, jak vnímáte lásku vy. Nebojte se toto téma společně otevřít, prozkoumejte ho. Vyjasněte si, jakým jazykem komunikujete, ať vaše snahy nepřijdou vniveč. Milujte se srozumitelně.

Zdroje

1) Pozornost jako jazyk lásky

2) Ocenění jako jazyk lásky

3) Co jsou to jazyky lásky?

4) Gary Chapman: autor knihy Pět jazyků lásky

5) Vše, co potřebujete vědět o pěti jazycích lásky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz