V předchozím článku jsme podrobně rozebrali kritéria, která by měl splňovat nejen dobrý, ale vynikající program cvičení s vlastní vahou: žádné vybavení, dlouhodobá ověřenost, minimalismus, snadná zapamatovatelnost. 

Jedním z kritérií byl i pečlivý výběr cviků – sítem musí projít jen ty nejlepší cviky s největším přínosem a přenosem, které kromě posílení těch či oněch svalů jejich cvičení zlepší i další kvality – mobilitu, flexibilitu, držení těla, fyzičku, dech, atd. atd.

Namísto desítek cviků jsme navrhli klasický kalistenický program, klip + dřep (+ příp. třetí cvik na posteriorní řetězec, tj. zadní stranu těla). Pokud bychom však měli vybrat jen jeden jediný top bodyweight cvik, jaký by to byl?

Jeden cvik s vlastní vahou vládne všem!

Autoritativní a všeobsáhlá Encyklopedie indické tělesné výchovy má jasno – její autor D.C. Mujumbar píše: 

Dand je nejdůležitější, nejúčinnější a nejpopulárnější formou všech indických tělesných cvičení. Nevyžaduje použití žádných speciálních pomůcek. Během krátké doby procvičí všechny končetiny a zaslouží si, aby ho cvičili všichni – nebudou účinky na tělo zklamáni. 

Dand je dnes známější jako tzv. Hindu pushup, tj. Hindu klik. Mujumbar pokračuje: 

Západní země provádějí různé formy fyzických cvičení, do kterých je začleněn nějaký typ Dandů [tj. Kliků, pozn. P.M.]. Propagují též cvičení indických Dandů, a to kvůli jeho výrazně větším účinkům.

A skutečně, podobná variace kliků byla populární i na druhé straně světa, ne mezi zápasníky, ale jejich boxerskými kolegy – fanouškem Hindu kliků byl například slavný strongman a boxer Thomas Inch, a jak dále uvidíme, řada dalších známých jmen. 

Co „standardní kliky“? Super – tzv. “superzpevnění” (superstifness, termín profesora Stuarta McGilla) standardního Hard Style kliku je klíčovou dovedností pro řadu dalších ostatních čistě silových cviků. Hindu klik však platforma, která umožňuje začátečníkovi zlepšovat nejen sílu, ale i mrštnost, ohebnost a kondici – je to kombinace silově-kondičního tréninku a jógy. 

Mujumdar uzavírá: 

Tato forma cvičení má při získávání zdraví a síly specifické přednosti. Zapojuje všechny šlachy těla. Cvičení Dandů umožňuje osobě posílit kapacitu srdce… Indičtí zápasníci se proslavili svou silou a vytrvalostí ve světě tím, že tento cvik pravidelně prováděli… [Cvičení Hindu kliků] poskytuje nesmírné duševní potěšení a dělá vaše tělo krásným díky symetrickému svalovému rozvoji.

Než se podíváme na další benefity Hindu kliků, konec historie a teorie – podívej se na krátké výukové video níže. Domácí úkol (a následně i jednoduchý program) až o něco později, nejprve správná technika tzv. standardní varianty Hindu kliku.   

Nejlepší cvik s vlastní vahou: Dand aka Hindu klik – standardní varianta [VÝUKOVÉ VIDEO] | YouTube

Proč Dand aka Hindu klik? 

Hindu kliky populární cvikem v mnoha čínských bojových uměních. Nejběžnější verze se nazývá „Železný býk orá pole“ (Tie niu geng di 鐵牛耕地). Velmistr mistr Wong Kiew Kit uvádí řadu benefitů cvičení této varianty kliku:

  • Prospívá ledvinám
  • Posiluje pas a zlepšuje obratnost
  • [Má] bojové využití při boji na zemi
  • …bez ohledu na to, kolik je člověku let, obnovuje mládí

Jinde poznamenává, že je to vynikající cvik na:

  • Posílení středu těla…
  • Podporu vitality
  • Udržení mladé a pružné páteře

Dandy a Baithaky (Hindu kliky a Hindu dřepy) si velmi oblíbil slavný Bruce Lee – cvičil je jako součást svého kruhového tréninku, spolu se skákáním přes švihadlo, předklony, panáky [ty necvičte, pozn. P.M., proč – o tom jindy], a vysokými kopy.

Editor jeho poznámek, Joe Little, píše: 

Lee si přečetl dva články o Gamovi [slavném zápasníkovi, pozn. PM] a o tom, jak tyto cviky použil k budování své legendární síly pro zápas, a okamžitě tyto cviky začlenil do svého vlastního režimu.

Hindu klik preferovali i tací velikání jako byl Masahiko Kimura, legendární džúdóka, který mj. porazil Helia Gracie, slavného zakladatele brazilského džúdžúcu, či Karl Gotch, otec-zakladatel profesionálního wrestlingu, který píše: 

Na začátku své kariéry jsem se setkal s hinduistickým zápasníkem, který mi ukázal cviky s třítisíciletou historií úspěchu – Hindu dřepy a kliky s tygřím prohnutím [tj. Hindu kliky, pozn. P.M.].

Gotchovy tréninkové protokoly pak masově zpopularizoval jeho žák Matt Furey v bestselleru Combat Conditioning, jedné z nejúspěšnějších knih, která na téma cvičení s vlastní vahou kdy vyšla. 

 Co autor Nahého bojovníka, Pavel Tsatsouline? 

Hindu kliky šetří ramenní klouby více než běžné kliky a zlepšují flexibilitu.

Pohled moderního cvičebního a vědeckého hlediska? Poslechněme si Tima Andersona z Original Strength:

[Hindu klik] podporuje správný vzor dýchání a je ohromným stimulátorem vestibulárního systému, zejména pokud pohyb řídíte očima a hlavou…. Další skvělou výhodou je rozsah pohybu, který Hindu klik nabízí kloubům ramen, kyčlí, zápěstí, krku a páteře. Všechny tyto části těla prochází plným rozsahem pohybu od téměř plné flexe po plnou extenzi. Klouby jsou tímto pohybem šetrně využity a promazány, což pomáhá udržovat je velmi zdravé.

Domácí úkol

Nauč se standardní variantu Hindu kliku, a pracuj prozatím na technice – cvič sety po 5-10 opakováních, s dostatečným odpočinkem mezi sety. Ďábel je v detailech, proto doporučuji se na video podívat znovu a znovu. 

Pokud máš dotazy, napiš prosím pod článek komentář, anebo dotaz polož v naší KB5 Facebook skupině

No a pokud se článek a naše práce obecně líbí, sdílejte je prosím na sociálních médiích, děkujeme! 

Pavel Macek, StrongFirst Master Certified Instructor, zakladatel školy KB5 

Předchozí díly:

[ONLINE KURZ] GGP: Základy cvičení s vlastní vahou – KLIKNI ZDE!


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!