Ligový pondělník


napsal hoch

Ligový pondělník – Sparta se Slavií nadále kralují a unikají ostatním, bronz drží s odstupem Slovácko

Po čtrnáctidenní reprezentační přestávce, ve které si Česká republika zajistila postup na EURO 2024 v Německu, vstoupila první liga šestnáctým kolem do druhé poloviny základní části. Na prvních dvou místech se nic nezměnilo, v čele zůstala Sparta o dva body před Slavií. Na třetí pozici vyskočilo Slovácko.

Poslední místo si zatím pronajaly České Budějovice, na barážovou pozici ztrácejí jeden bod. Na několika stadionech byla hrací plocha pod sněhem, přesto se odehrály všechny zápasy, ale například v Karviné byl terén druhý poločas na hranici regulérnosti.

FC Hradec Králové – Viktoria Plzeň 1:1 (1:0)

Branky: 11. Leibl – 73. Cadu. Rozhodčí: Ondřej Berka. ŽK: 3:4. ČK: 0. Fauly: 16:20. Střely na branku: 4:4. Rohy: 2:7. Držení míče: 38%:62%. Diváci: 7 818.

Minulý čtvrtek (16. 11.) nastoupila Viktoria k osmifinále českého poháru v Olomouci. Musela se obejít bez čtyř reprezentantů: Jindřich Staněk a Tomáš Chorý byli v kádru ČR, Erik Jirka v kádru Slovenska a Sampson Dweh reprezentoval Libérii. Viktorka nemohla mít dobrou náladu, o ligovém víkendu ji deklasovalo Slovácko. Hostům do karet příliš nenahrával ani nabitý program, od 21. října stihli odehrát již šest duelů, tedy o dva více než jejich soupeř. Sigma dokázala hned v sedmé minutě otevřít skóre. Ondřej Zmrzlý se uvolnil na levé straně hřiště a přihrál na nabíhajícího Radima Breiteho, který z hranice vápna zamířil přesně do dolního rohu branky Viktora Baiera. Inkasovaný gól plzeňské fotbalisty rychle probudil a o 10 minut později zásluhou Brazilce Cadua, jemuž balon hlavou sklepl Adam Vlkanova, stav srovnali. V rychlém sledu navíc poslal viktoriány do vedení Pavel Šulc po efektní přihrávce patou od Jana Klimenta.

Krátce po změně stran se po nepřesné rozehrávce Lukáše Kalvacha zjevil sám před brankářem Lukáš Juliš, ale v obrovské šanci trefil pouze tyč. Západočeši si první výraznější příležitost druhé půle vypracovali v 71. minutě, kdy po centru Cadua napálil Jan Sýkora tyč. Hned vzápětí to už viktoriánům vyšlo, když si Pavel Šulc našel pas narýsovaný dokonale Adamem Vlkanovou za obranu a překonal vyběhnutého Tomáše Digaňu ranou do dolního rohu brány. Poslední záchvěv hanáckých nadějí odmítl stoper Robin Hranáč, jenž po kiksu brankáře Viktora Baiera na čáře zastavil dalekonosný pokus Lukáše Juliše.

Viktorka tentokrát v rozestavení 4 – 2 – 3 – 1 s Janem Klimentem na hrotu tak odčinila víkendové ligové zaváhání a oslavila postup do čtvrtfinále poháru. Sigma stejně jako v minulém ročníku nezvládla osmifinálový zápas a s pohárem loučí. Pro Viktorku byla překvapením početná skupina jejích fanoušků, která do Olomouce přijela! Na jaře tedy bude hrát Viktorka stále ještě tři soutěže: Konferenční ligu, český pohár a ligovou soutěž. A to se stalo naposledy před 10 roky, na jaře 2014! Maximální zátěž pro hráčský kádr bude pokračovat.

Útočník Viktorie Rafiu Durosinmi (20) je přestupovým cílem také pro anglický Brighton. Podle britského deníku Mail tam ale nepřestoupí, protože se chce přestěhovat do Bundesligy, kde ho lanaří Eintracht Frankfurt. Jak napsal portál inFotbal.cz, německý klub si kvůli současnému zranění vyžádal od Plzně lékařskou zprávu a začalo se jednat o ceně. První neformální nabídka narostla na 9 milionů eur (220 milionů korun) včetně bonusů, v další fázi by se mohla dostat přes 10 milionů eur (245 milionů korun). Viktorka sice slovy tiskového mluvčího Václava Hanzlíka prohlásila, že momentálně na stole neleží žádná konkrétní nabídka, ale kdoví… Čert (hráčský agent) nikdy nespí!

V reprezentační pauze přispěli významně k postupu českého reprezentačního týmu na ME 2024 dva hráči Viktorie. Brankář Jindřich Staněk chytal v Polsku (1:1) i doma s Moldavskem (3:0), a vedl si výborně. Útočník Tomáš Chorý nastoupil poprvé v dospělé reprezentaci v Olomouci proti Moldavsku a příliš se mu nevěřilo. Když těsně před utkáním televizní reportér David Kalous zpovídal trenéra Jaroslava Šilhavého, tak mu položil jedinou a provokativní otázku: Proč hraje na hrotu Tomáš Chorý? Ani další pražská média mu nevěřila. Já ho však obdivuji, vím, kolik mravenčí práce zastane ve Viktorce, jak v ofenzivní činnosti, kdy na sebe váže minimálně dva hráče, tak v defenzívě, kde posbírá a rozdělí spoustu balonů. Řada fanoušků Viktorky má k němu neoprávněné výhrady, ale stačí jen zalistovat v historii, kolik utkání ve prospěch Viktorky svými góly rozhodl.

V olomouckém duelu s Moldavskem, byl z našich hráčů absolutně nejlepší! Perfektně přihrál Davidu Douděrovi na důležitý první gól, po faulu na něj dostal druhou žlutou kartu a byl vyloučen hostující Vladislav Baboglom a potom ještě přidal po rohu Vasila Kušeje ukázkovou prudkou hlavičkou pod břevno rozhodující druhou branku. Po celou dobu, co byl na hřišti, vyhrával všechny souboje, jak ve vzduchu, tak i na zemi, dobře přihrával a dokonce si dovolil i nějakou tu parádičku. Jinak k plzeňským hráčům v hodnocení tradičně skoupý pražský deník Sport jeho výkon ohodnotil známkou 9, což znamená excelentní výkon!

Bylo jasně vidět, že trenér Jaroslav Šilhavý přesně věděl, proč ho povolává. Samozřejmě k údivu pražských novinářů i velké části fotbalové veřejnosti. Trenér po vítězném mači a postupu na ME odstoupil. Ani se mu nedivím. Poté, co byl po některých nevýrazných výkonech doslova štván pražskými médii, a poté, co mu tři hráči vrazili v olomouckém baru Belmondo kudlu do zad, asi jinak reagovat nešlo. Ale i velcí a vše znající kritici by si měli uvědomit, že Jaroslav Šilhavý je trenér, který nás přivedl na dvě ME a na tom prvním z nich si rozhodně nevedl špatně, když postoupil až do čtvrtfinále, kde vypadl po porážce 1:2 s Dánskem!

Jestliže někdo čekal, že úterní zasedání VV FAČR vybere nového trenéra, musel být zklamán. Byla pouze určena pracovní skupina v čele s předsedou Petrem Fouskem, která má za úkol nového trenéra vybrat. Já vzpomínám na éry Františka Chvalovského nebo Miroslavy Pelty v čele svazu, kteří měli výběr reprezentačního kouče přímo v gesci, a jejich výběr pouze VV posvětil. Stále více mám dojem, že současný předseda se už vidí někde ve sférách UEFA, a že problémy v našem fotbalu ho zas až tak netíží.

K tomu si ve středu opět přisadil deník Sport, který se v souvislosti s výběrem reprezentačního trenéra opřel do Viktorky. Jak Jinak! „V zákulisí se začíná poměrně hlasitě hovořit i o Miroslavu Koubkovi. Dvaasedmdesátiletý trenér má sice práci v Plzni, ale jde jen o přechodné řešení. I proto by prý Adolf Šádek, generální ředitel Viktorie a člen výkonného výboru FAČR, neměl mít problém Koubka uvolnit k reprezentaci. Navíc by zřejmě klub vyinkasoval od svazu odstupné. A třeba by si v Plzni jako nového kouče vybral Martina Svědíka… Složitá konstrukce? Možná. Ale Šádek je mistr velkých her.“

Oba v lize střetávající se celky během přestávka nezahálely. Hradec Králové sehrál modelové utkání s reprezentační jedenadvacítkou, které prohrál 1:4. Viktorka vyhrála v poháru v Olomouci 3:1. Proti Východočechům však nemohl nastoupit tvůrce hry Lukáš Kalvach, který stál pro 4 žluté karty. Navíc Plzeň stále postrádala zraněné hráče, mimu hru byli Rafiu Durosinmi, Lukáš Pernica, Milan Havel, Matěj Vydra, při poháru v Olomouci se zranil Václav Jemelka a ze slovenské reprezentace se vrátil zraněný Erik Jirka!

Trenérského barda Miroslava Koubka vyzval druhý nejstarší ligový kouč Václav Kotal, který zatím Hradec v tomto ročníku nejvyšší soutěže dovedl k pouhým dvěma výhrám.

Do příležitosti se dostal hned v úvodu Daniel Vašulín, jenž ale po dlouhém sprintu vystřelil jen do míst, kde číhal Jindřich Staněk. Hradec po nadějném startu ze svého tempa neustupoval a v 11. minutě se dočkal odměny. Přímý kop Václava Pilaře přizvedl Petr Kodeš na za obranu si nabíhajícího a neobsazeného Michala Leibla, který hlavičkou do protipohybu Jindřicha Staňka poslal Východočechy do vedení. Viktorka se po inkasované brance k vyrovnání příliš neměla, naopak Votroci mohli před odehranou půlhodinou svůj náskok zvýšit. Václav Pilař ani Lukáš Čmelík ovšem zmatku před Staňkem ke skórování nevyužili. Před odchodem do šaten ohrozil černobílé nenápadnou hlavičkou Tomáš Chorý, ta ale těsně minula levou tyč.

Po změně stran po vystřídání Jana Sýkory a Adama Vlkanovy, za které přišli Sampson Dweh a Jan Kliment, zvýšili viktoriáni útočnou aktivitu, ze které chtěl vytěžit gól Pavel Bucha, jenže ranou zpoza vápna těsně přestřelil. Trvalý tlak nejdříve k ničemu nevedl a Hradec nadále ohrožoval Jindřicha Staňka především rychlými kontry. Reprezentačního brankáře vyzkoušel z dálky Petr Kodeš, trefil ale pouze připravené rukavice. Po hodině hry se propracovali Západočeši do své největší šance, odražený míč však Jan Kliment v malém vápně skrze clonící defenzivu nepropálil. V 73. minutě už se ovšem Viktoria dočkala vyrovnání. V závaru před bránou nejprve zastavil na čáře letící balon Michal Leibl, v pokračující akci se ale dostal ke střele na hranici pokutového území Cadu, který šajtlí zamířil polovysokou střelou přesně k tyči. V závěru mohl rozhodnout duel ve prospěch hostů po centru Johna Mosquery Jan Kliment, z bezprostřední blízkosti však hlavou trestuhodně minul!

V 90. minutě při rychlé akci Viktorky Petr Kodeš bezohledně zezadu sestřelil Tomáše Chorého, sudí Ondřej Berka místo aby tasil jasnou červenou, ocenil vysoce nebezpečný zákrok pouze kartou žlutou a VAR Petr Hocek byl postižen zřejmě slepotou. Inu, na tuto dvojici rozhodčích má Viktorka nepříjemné vzpomínky už z minulosti!

Zarážející jsou opakovaně slabší výkony někdejších plzeňských opor, například Pavla Buchy, Jana Sýkory, Johna Mosquery a také Adama Vlkanovy (podle Sportu činí jeho plat 400 000 korun), o kterém se spekuluje s možností návratu právě do Hradce Králové v zimním období.

Trenér Hradce Králové Václav Kotal: „Viděli jsme zajímavé utkání, obě mužstva chtěla vyhrát. Nakonec to skončilo, myslím, zaslouženou remízou. I my měli šance, ale Plzeň ve druhém poločase hodně tlačila, podařilo se jí vyrovnat. Skončilo to 1:1. Z toho pohledu jsme asi spokojení, protože se neprohrálo a Plzeň je velmi silný protivník. Viděli jsme její výkony v Evropské konferenční lize. Terén vypadal kvalitně, podklad byl tvrdý, ale hodně to klouzalo. Buďme rádi, že se nikdo nezranil a docela se na ten fotbal dalo dívat.“

Trenér Viktorie Miroslav Koubek: „Věděli jsme, že Hradec bude hrát velice dobře agresivně, dozadu kompaktně, soubojově. My jsme se v první půli nedokázali dobře pohybovat, byli jsme nedůrazní. Byli jsme sice asi víc na míči, ale hráli jsme v podstatě po vápno. Moc jsme si toho nevytvořili a byli útočně nedůrazní. Museli jsme udělat razantní změny o poločase. Druhou půli jsme tam dali jinou typologii hráčů, změnili rozestavení a byli jsme lepší my. Myslel jsem si, že po vyrovnávací brance to ještě otočíme na naši stranu. Bohužel jsme velké šance nedali a je to remíza.“

Také druhé vzájemné utkání sezony tak skončilo nerozhodným výsledkem. Viktorka klesla na 5. příčku a v příštím kole 3. prosince se představí v Ostravě, Hradec o den dříve zavítá do Českých Budějovic. Viktorka však ještě před tím ve čtvrtek sehraje duel Konferenční v albánské Tiraně proti kosovskému Ballkani.

Slavia Praha – Dynamo České Budějovice 2:1 (1:1)

Branky: 7. Juračka, 72. Chytil – 20. Adediran. Rozhodčí: Michael Kvítek. ŽK: 1:2. ČK: 0. Fauly: 15:13. Střely na branku: 9:3. Rohy: 11:0. Držení míče: 68%:32%. Diváci: 16 620.

Ve čtvrtek 18. 11. vypadlo Dynamo z osmifinále českého poháru, když v domácím prostředí prohrálo 1:2 s Jabloncem. Mohlo se tak soustředit výhradně na ligovou soutěž, ve které po polovině zaujímalo poslední příčku s jednobodovou ztrátou. Celou reprezentační přestávku se s trenéry Dynama nic nedělo a veřejnost byla vedením klubu ubezpečována, že Marek Nikl a Tomáš Zápotočný mají stále důvěru, ale ve čtvrtek před ligou na Slavii byl odejit Marek Nikl a mužstvo vedl v Edenu už jen Tomáš Zápotočný. Po kauze s jedním z klíčových hráčů Jakubem Horou, který byl vyřazen z kádru, je to další těžko pochopitelný tah sportovního vedení, v jehož čele stojí bývalý redaktor Sportu Jan Podroužek. Ono je zřejmě jednoduší o fotbale psát, polemizovat a kritizovat, než fotbalový klub vést a řídit.

Jihočeši prohráli 5 posledních soutěžních utkání, tým trápí prostupná defenzíva, když v průměru inkasoval 2 góly na zápas.

Nyní ke Slavii. Moses Usor přestoupil ze Slavie do LASKu Linz. Aktuálně třetí tým rakouské ligy na jednadvacetiletého Nigerijce uplatnil opci, která byla součástí jeho probíhajícího hostování. Ve Slavii Usor odehrál patnáct ligových utkání, v nichž vstřelil čtyři góly. Poutavé střetnutí v Evropské lize s AS Řím má pro sešívané hořkou dohru.

Disciplinární komise UEFA potrestala Slavii historicky nejvyšším peněžitým trestem. Nejen za projevy fanoušků běhen zmíněného duelu musí Slavia zaplatit 2 223 000 korun. Nad Tribunou sever visí hrozba uzavření a asistent trenéra Zdeněk Houštecký dostal za vyloučení stop na jedno utkání. Půlmilionovou pokutu zaplatila Slavia již po prvním utkání v Římě.

Před reprezentační pauzou odehrála Slavia výborné zápasy s AS Řím a v Olomouci (3:1). Předpokládalo se, že trenér Jindřich Trpišovský bude proti Jihočechům tvořit sestavu na základě vytížení reprezentantů, ale měl k dispozici už více variant díky vyprazdňující se marodce.

Na gól diváci nečekali dlouho. První roh duelu zahrál Petr Ševčík přesně na Conrada Wallema, ten míč jen posunul na Václava Jurečku, jenž z levé strany prostřelil Dávida Šípoše. V 15. minutě mohl udeřit sám Conrad Wallem, při protiútoku ale 25letého Slováka nepřeloboval. Tlak Slavie neustával, proto budějovické vyrovnání přišlo jako blesk z čistého nebe. Dávid Šípoš získal míč po rohovém kopu a pohotovým výkopem vyzval ke kontru Waleho Musu Alliho. Ten uspěl proti slávistické přesile kličkou a nahrál Quadri Adediranovi, který skóroval ranou k tyči. Pražané se mohli dostat zpět do vedení zásluhou Václava Jurečky, ten však před Dávidem Šípošem selhal střelou mimo. Před odchodem do šaten brankář Dynama pokračoval v kvalitním výkonu proti patičce Mojmíra Chytila, na druhé straně se musel činit Aleš Mandous, který zasáhl proti gólovce Jana Suchana.

Ve druhé půli jako první prověřil Dávida Šípoše z otočky Mick van Buren, bývalého spoluhráče ale Nizozemec nezaskočil. Po odehrané hodině se zase k ojedinělé akci propracoval Jan Suchan, zpoza vápna však trefil tyč. Branková konstrukce se záhy otřásla i za gólmanem Budějovic po svižné ráně Lukáše Provoda do břevna. V 72. minutě se Slavia dočkala kýženého zásahu. Po přímém kopu se míč šťastně odrazil od nohy Mojmíra Chytila přímo do sítě. Na vyrovnání se už Jihočeši nezmohli.

Asistent trenéra Slavie Jaroslav Köstl: „Utkání se nám hodnotí dobře z pohledu výsledkového. Jsou to proti Českým Budějovicím tři body, stejně jako by byly se Spartou nebo dalšími ligovými týmy. Pro nás je úkol splněný. Samozřejmě cesta k výsledku byla trošku lopotnější. Nicméně zápas jsme začali velmi dobře. Řekl bych, že po delší době jsme se v ligovém zápase trefili přímo z rohového kopu, za to jsme rádi. Naproti tomu z dalšího rohu přišel rychlý brejk soupeře na 1:1. Myslím, že jsme pak dobře zareagovali a do konce poločasu tam byly situace, které jsme ale měli dohrát lépe. Dopředu výkon nebyl úplně špatný. Ve druhé půli tam šel Zafi (Zafeiris) místo Kuby Hromady a výkon ještě gradoval. Víceméně se asi budeme bavit o zaslouženém vítězství. V sestavě bylo dost hráčů, kteří tady s námi absolvovali reprezentační přestávku. Zůstalo jich tu nějakých osm. Měli jsme komplikace hlavně u Oscara a Zafeirise, kteří hráli ještě v úterý. Oscar se vracel až ve čtvrtek. Klobouk dolů, jak to pak zvládl Zafi. Douděra a Holeš cítí určitý únavový diskomfort a také lehčí zdravotní problémy. U Holeše je problém s přitahovačem a je dost pravděpodobné, že s námi ani neodletí do Moldavska.“

Trenér Českých Budějovic Tomáš Zápotočný: „Chtěl bych hrozně smeknout před hráči, protože dnes mi ukázali nějaký směr, kterým se můžeme od dna tabulky odpíchnout. Odehrát takový zápas proti takovým borců a reprezentantům ze Slavie, z toho mám hrozně dobrý pocit a jsem za to rád. Hřeje to na srdci. Samozřejmě je to další prohra, dali jsme aspoň gól. Myslím si, že s taktikou, s kterou jsme do zápasu šli, jsme Slavii ztrestali krásným gólem. Nachytali jsme soupeře. Hrozně mě mrzí, že jsme inkasovali góly ze standardek. I když jsme se dva dny připravovali na to, že to tam bude lítat. Bohužel Slavia tou svou kvalitou to vystupňovala a asi zaslouženě vyhrála. S Márou (Niklem) jsme šli nějakou cestou. Teď to beru tak, že jsem tady sám. Bylo to pro mě citlivé. To fotbalový život přináší, nedá se nic dělat. Vůbec nic se nezměnilo, pokračovali jsme dál. Samozřejmě to byl pro nás šok, ale jsou to interní věci a nechám to bez komentáře. Je to otázka na sportovní vedení, respektuji, že tak rozhodlo. Beru to tak, že jsem profík jako trenér, jak jsem byl i jako hráč.“

Sešívaná družina tedy ze souboje s posledním celkem tabulky vyšla vítězně. Její další kroky povedou 3. prosince do Zlína, zatímco Dynamo o den dříve přivítá Hradec Králové. Ve čtvrtek hraje Slavia utkání Evropské ligy v Tiraspolu se Sheriffem.

Sparta Praha – FC Zlín 2:0 (2:0)

Branky: 3. a 41. Birmančevič. Rozhodčí: Jan Všetečka. ŽK: 3. ČK: 0. Fauly: 0:1. Střely na branku: 6:3. Rohy: 5:3. Držení míče: 63%:37%. Diváci: 16 837.

Lídr tabulky letos na Letné v lize neztratil ani bod a měl doma vysoce pozitivní skóre 23:4. Polovina kádru pak měla během pauzy možnost odpočinout si a nabrat síly do závěru roku. Zlín se pod koučem Bronislavem Červenkou výrazně zvedl, ale venku zatím boduje jen sporadicky, v osmi venkovních zápasech skóroval jen 4x.

Ševci dokázali na pražské Letné zvítězit jen v roce 2002, kdy v jejich týmu působil jako hráč současný trenér Bronislav Červenka. Předpokládaný scénář se začal naplňovat už ve třetí minutě, kdy po sérii vyhraných soubojů dostali sparťané za zlínskou obranu Veljko Birmančeviče, jenž křižnou ranou otevřel skóre. Brzká trefa motivovala domácí k dalším ofenzivním snahám. Velkou šanci zahodil Jan Kuchta, který po výborném pasu Tomáše Wiesnera netrefil bránu. Ve 22. minutě poprvé zasahoval Stanislav Dostál, na nějž při obranném zákroku poslal nebezpečný míč Selmir Pidro. Hned nato byl opět vidět Jan Kuchta, únik ale znovu zakončil mimo. Bývalý slávista se ocitl blízko gólu i po odehrané půlhodině, Dostál ovšem vykopl jeho pokus a brilantním zákrokem si na čáře poradil i s dorážkou Tomáše Wiesnera. Tlak Pražanů přinesl ovoce až před odchodem do šaten, kdy se po střele Lukáše Haraslína podruhé v duelu prosadil Veljko Birmančevič.

Ve druhé půli to zaplněnými ochozy pořádně zahučelo v 52. minutě, kdy zpoza vápna orazítkoval břevno Lukáš Sadílek. Chvíli nato se poprvé do dobré šance probojovali i Ševci. Po centru z levého kraje ale hlavičkoval Antonín Fantiš pouze do místa, kde byl připravený domácí gólman. Zlín měl v nejklidnější pasáži duelu další náznaky příležitostí. Vukadin Vukadinovič nejprve přehlížel volného Toma Slončíka a šanci zazdil. Poté Srb těžil z práce 18letého talenta a vyzval k zakončení Youbu Dramého, který ale zamířil vedle levé tyče. Pražané mohli v závěru navýšit vedení po slalomu Adama Karabce, jenže Tomáš Wiesner po jeho přihrávce napálil pouze břevno. V 62. minutě poprvé od 8. října nastoupil Ladislav Krejčí.

Pozornost si zaslouží ještě jeden okamžik. V 57. minutě za stavu 2:0 držel Zlín míč na vlastní polovině, Lukáš Bartošák se vysunul na levé křídlo. Do prostoru, který měl na starosti Tomáš Wiesner. Chvíli na sebe pokřikovali, zlínský obránce poté sparťana chytil za dres. Ten se mu prudkým pohybem vytrhnul, navrch se po něm dvakrát ohnal rukou. Jestli ho sparťan udeřil, nelze z televizních záběrů stoprocentně prokázat. Nicméně Lukáš Bartošák se sesunul k zemi, držel se za krk. Hlavní rozhodčí Jan Všetečka komunikoval s kolegy u videa, žádný přestupek nenašli. Kdyby se to odehrálo opačně, zcela jistě by přestupek našli.

Trenér Sparty Brian Priske: „První půle byla dobrá v mnoha ohledech. Hráli jsme se slušnou intenzitou, vytvořili si velké šance, dali pěkné góly. Měli jsme vést o tři, čtyři, nebo možná i pět branek. Ve druhé půli naše kvalita i intenzita opadly. Na druhé straně máme tři body, čisté konto a jsme znovu v čele tabulky, takže si moc stěžovat nemůžu. Vždycky na sebe máme velké nároky. Když už se nám nepodaří odehrát dokonalé utkání, chceme se mu alespoň přiblížit. A ne ve 45 minutách, nýbrž v 90.“

Trenér Zlína Bronislav Červenka: „Zápas jsme nezačali moc dobře. Hráli jsme v rozestavení 3-4-3, nešlo nám to v rozebírání hráčů. Po jedné nedodělané akci jsme dostali rychlý gól, což nám trochu ovlivnilo hru, kterou jsme chtěli hrát. Chtěli jsme hrát aktivně, napadat soupeře, ale nedařilo se nám dostávat pod tlak hráče, kteří měli míč na noze. Dokázali nám krásně provlíkat míče mezi záložní a obrannou řadou a dělali nám s tím problémy. Navíc se mi vůbec nelíbila práce obranné čtyřky, nebo pětky. Nenabírali náběhy Kuchty a středních záložníků. V tom nám v prvním poločase dělali velké problémy, Sparta se dostala do několika nebezpečných situací. Ve druhém poločase se to zlepšilo, už jsme zavírali nebezpečné zóny a osmělovali jsme se víc a víc. Jenom jsme bohužel nedokázali nadějné akce dořešit do vážnější šance. Až v závěru měl Youba Dramé dvě velmi nebezpečné šance, z nichž mohl výsledek zkorigovat. Kluci odevzdali maximum, ale máme hlavně v obranné fázi, co zlepšovat.“

Sparta nezaváhala a připsala si 13. výhru v ročníku a udržela se v čele tabulky. Další duel ji čeká 3. prosince v Pardubicích, Zlín ve stejný den hostí Slavii. Ve čtvrtek Sparta přivítá v utkání Evropské ligy na Letné španělský Betis Sevilla.

FK Teplice – Bohemians 1:1 (1:0)

Branky: 20. chaloupek – 87. Kozák. Rozhodčí: Dominik Starý. ŽK: 1:2. ČK: 0. Fauly: 12:14. Střely na branku: 7:6. Rohy: 6:4. Držení míče: 43%:57%. Diváci: 2 639.

Souboj sousedů v tabulce sliboval vyrovnaný duel. Nedalo se očekávat, že Teplice budou ustupovat od svého defenzivního pojetí, domácí obrana byla čtvrtá nejlepší v rámci první ligy, inkasovala pouze 14 gólů. Ale Severočechům naopak chyběla ofenzivní síla, vstřelil pouze 12 branek. Podobný problém měli i hostující Bohemians, kteří dali zatím také jen 12 gólů, venku se prosadili jen 4x.

Úvodní minuty v zamrzlém prostředí AGC Arény Na Stínadlech nabídly šance na obou stranách. Nejprve ranou zpoza šestnáctky do pravé šibenice prověřil gólmana Martina Jedličku záložník Severočechů Filip Havelka. Na druhé straně hrací plochy mohl upravit skóre Erik Prekop. Chytrý výběh a parádní zákrok však předvedl brankář Tomáš Grigar. Aktivnější tepličtí fotbalisté šli do vedení ve 20. minutě, kdy si krásně zakroucený centr od rohového praporku ve vzduchu našel dvacetiletý stoper Štěpán Chaloupek a z bezprostřední blízkosti hlavou rozvlnil síť. Vstřelil svou první ligovou branku. V závěru první půle se v pokutovém území po několika odrazech dostal k míči Erik Prekop, v nadějné pozici těsně minul pravou tyč.

Po změně stran se pokračovalo v zajetých kolejích, Tepličtí drželi více balon na svých kopačkách a šancí bylo poskrovnu. V 57. minutě se pokusil gólmana Martina Jedličku překvapit střelou k pravé tyči Filip Havelka, brankář hostujícího celku však předvedl reflexní zákrok. V zápětí se mohli znovu činit Filip Havelka se Štěpánem Chaloupkem. První jmenovaný vyslal zajímavý centr z rohu, který se však druhému aktérovi nepodařilo hlavou usměrnit mezi tři tyče. Hráči Bohemians se postupem času dostávali více do hry a hnali se za vyrovnáním. Kýženého gólu se nakonec Klokani dočkali, když v 87. minutě pěkným dloubáčkem našel Erik Prekop nabíhajícího Martina Hálu. Ten poslal přízemní pas do vápna, kde si jej převzal osamocený Matyáš Kozák a pohotově zakončil do pravé části branky. Ve druhé minutě nastaveného času mohl o třech bodech pro domácí rozhodnout Robert Jukl, jeho projektilu ale vystavil stopku parádním reflexním zákrokem Martin Jedlička.

Trenér Teplic Zdenko Frťala: „Bohemka byla těžkým soupeřem. V úvodu nás podržel Tomáš Grigar, chytil jejich šanci. Asi těžko budeme pořád vyhrávat zápasy 1:0. Myslím, že jednoznačně tomu od nás chyběl druhý gól. V závěru mohly vítězství překlopit na svou stranu oba týmy. Myslím, že lidi se nenudili, asi se bavili. Hrozně nás mrzí, že jsme to neudrželi, ale to je sport.“

Trenér Bohemians Jaroslav Veselý: „Vstup do zápasu jsme měli dobrý a 20 minut byli lepším a nebezpečnějším týmem. Domácí hrozili spíše ze standardních situací. Z jedné z nich skórovali, na což navázal takový náš blackout. Zbytečně jsme znervózněli a na nějakých 10 minut úplně vypadli ze zápasu. Posledních pět minut první půle zase bylo lepších od nás. Navzdory počasí a terénu se hrálo dobré utkání. Jinak tomu bylo po přestávce. Domácí chtěli ubránit jednogólové vítězství, moc se nehrálo. Vsadili jsme na riziko, což se nám vyplatilo. Vyrovnání bylo zasloužené, minimálně na bod jsme měli.“

Oba týmy se tak po reprezentační přestávce vrátily do ligového kolotoče bodovým ziskem. Teplice se v příštím kole 2. prosince představí v Jablonci, Bohemians tentýž den přivítají Liberec.

MFK Karviná – Sigma Olomouc 0:2 (0:1)

Branky: 7. a 46. Juliš. Rozhodčí: Tomáš Klíma. ŽK: 2:2. ČK: 0. Fauly: 11:11. Střely na branku: 5:6. Rohy: 7:5. Držení míče: 55%:45%. Diváci: 1 714.

Nováček soutěže poslední dva zápasy před reprezentační pauzou prohrál, také během přestávky se Karvuné v přípravném utkání s polským Piastem nedařilo (0:3). Efekt nového trenéra Juraje Jarábka jakoby vyprchal. Mužstvo ztrácelo hodně body v závěrech zápasů. Také Olomouc neměla žádnou top formu, ale tým měl o poznání pevnější defenzivu než domácí.

Olomoučtí nakročili k první soutěžní výhře od začátku října už v sedmé minutě. Denis Ventúra našel dlouhým balonem za vysoko postavenou obranu domácích Ondřeje Zmrzlého, jenž osamocený před Dominikem Holcem ještě vylepšil možnost ke skórování přihrávkou na Lukáše Juliše a ten poslal ranou do poloodkryté brány Hanáky do vedení. Situace zaváněla ofsajdem, ale VAR mlčel. Aktivitou hýřící Karviňáci se vyrovnání přiblížili na konci úvodní dvacetiminutovky, ale projektil Lukáše Budínského zpoza vápna vyrazil Tomáš Digaňa a následnou dorážku poslal Pavel Čavoš těsně vedle. Nováček nejvyšší soutěže přece jen míč za záda Tomáše Digaňi v první půli dostal, trefa Amara Memiče však kvůli faulu (?) na gólmana Olomouce neplatitila. Místo srovnání tak mohli jít do kabin s výraznějším náskokem hosté, Juraje Chvátala ovšem ve dvou velkých šancích vychytal Dominik Holec.

Sněhová vánice na Městském stadionu v Karviné zpozdila start druhé půle o více než 20 minut, což domácí vyvedlo z tempa. Hned po návratu z kabin se totiž podruhé v utkání prosadil Lukáš Juliš a osamostatnil se na čele tabulky ligových střelců. Bílá pokrývka na trávníku následně výrazně znepříjemňovala kombinace obou celků a hra byla plná nepřesností z obou stran. Naděje na bodový zisk mohl domácím do závěrečných minut ještě dodat střídající Lucky Ezeh, který si však na rychle vyběhnutého Tomáše Digaňu nepřišel.

Otázkou je, zda druhý poločas byl silně zasněžený terén vůbec regulérní. Rozhodčí Tomáš Klíma, který jinak všechny sporné momenty překlonil na stranu Olomouce, ho kupodivu posoudil jako hratelný! Kombinovat se nedalo, přihrávat se nedalo, hráči jen míče nakopávali, míč se bořil do stále více přibývajícího sněhu, v každém souboji hrozilo zranění, přesto se hrálo!

Trenér Karviné Juraj Jarábek: „Byli jsme na Olomouc dobře připraveni, ale vstup nám nevyšel, zaváhali jsme po nakopnutém balonu. Škoda, že jsme nevyužili některé šance. Mrzí mě, že neplatil náš gól, který videoasistent odvolal. Já jsem tam faul neviděl. Po přestávce jsme hned inkasovali, na těžkém terénu to byla pak pro ně výhoda. Rozhodly úvody poločasů, Sigma vyhrála zaslouženě. O přestávce jsme neřešili, zda se má pokračovat, nechali jsme to na rozhodčích. Třikrát po sobě jsme prohráli, musíme se vrátit do pohody. Dáváme málo gólů a děláme chyby vzadu.“

Trenér Olomouce Václav Jílek: „S výsledkem musím být spokojen, stejně tak s předvedeným výkonem a nastavením týmu, což nám v předchozích zápasech chybělo. Naše touha dovést zápas do vítězného konce byla jednoznačná. Z mého pohledu je to zasloužené vítězství, o němž jsme mohli rozhodnout i dříve. Zejména v prvním poločase jsme měli dvě tři příležitosti k navýšení náskoku. Musím pochválit i Karvinou, která hrála dobře. Nám se dařily náběhy za jejich obranu. Za sněhového přívalu se změnil charakter duelu, nakopávané míče byly nebezpečné. Spoléhali jsme na brejky a tyto okolnosti hrály nakonec v náš prospěch.“

Olomoučtí fotbalisté tak oblíbeného soupeře už posedmé v řadě porazili a vyskočili v tabulce na 4. místo. V příštím kole 2. prosince přivítají Slovácko, Karviná se tentýž den představí v Mladé Boleslavi.

Slovan Liberec – FK Mladá Boleslav 2:1 (1:1)

Branky: 7. a 70. Ghali – 10. Pulkrab. Rozhodčí: Karel Rouček. ŽK: 2:1. ČK: 0. Fauly: 12:19. Střely na branku: 7:6. Rohy: 4:5. Držení míče: 52%:48%. Diváci: 1 415.

Liberec s Mladou Boleslaví se v průběhu podzimu střetly už potřetí. První vzájemný souboj skončil v lize remízou 2:2 a v rámci poháru se radoval Slovan po výhře 1:0. Slovan zdobila solidní forma, v pěti posledních zápasech neprohrál. Mladá Boleslav držela venku vyrovnanou bilanci 3 – 1 – 3, ve velké formě byl čerstvý reprezentant Vasil Kušej.

A formu Liberci nesebrala ani reprezentační přestávka, vedení se totiž ujal už v sedmé minutě. Přízemní centr Dominika Preislera prošel až na zadní tyč, kde zakončoval nikým nebráněný Ahmad Ghali. Čisté svědomí po první brance domácích nemohl mít mladoboleslavský Martin Suchomel, jehož podklouznutí umožnilo přihrávce Dominika Preislera projít až na nigerijského střelce. Hostům ale stačily k vyrovnání jen tři minuty. Po krátkém rohu centroval Vasil Kušej z hranice vápna na přední tyč, kde si míč našel Matěj Pulkrab a přesnou hlavičkou smazal liberecký náskok. Po rychlém začátku sice oba celky pokračovaly v útočném snažení, na další gólovou šanci si však diváci museli počkat až do 35. minuty. Vasila Kušeje našel zpětnou přihrávkou Solomon John, jeho tvrdou ránu pod břevno ale skvěle vytěsnil Hugo Jan Bačkovský.

Sněžení, které po změně stran zesílilo, hráčům nedělalo problémy, a ti tak pokračovali v aktivní hře. V 52. minutě z toho byla šance Mladé Boleslavi, jenže Daniel Mareček nedal hlavičce patřičnou razanci. Postupně ale nepříznivé počasí přece jen vedlo k většímu množství chyb a zápas se proměnil v boj o střed hřiště. Liberec však prokázal, že je na podobné podmínky zvyklý, a v 70. minutě se tak opět ujal vedení. Ľubomír Tupta přenesl hru na volného Ahmada Ghaliho, který individuální akci na pravé straně zakončil krásnou střelou z hranice vápna přesně na zadní tyč. Slovan se po vstřelené brance zatáhl s úmyslem náskok ubránit, což se mu i přes závěrečný tlak hostů a dlouhé nastavení podařilo.

Trenér Liberce Luboš Kozel: „Dosáhli jsme velmi cenného a důležitého vítězství, chtěli jsme potvrdit poslední výsledky. Nevěděli jsme, co s námi udělá reprezentační pauza. Do utkání jsme dobře vstoupili, dali jsme gól. Bohužel jsme pak zaspali při rohu, než jsme se postavili, bylo vyrovnáno. To s námi trochu zacloumalo. Druhý poločas byl, myslím, vyrovnaný. Se sněžením to bylo čím dál více na hranici regulérnosti. Zaplaťpánbůh Ghali měl dnes gólovou formu, druhou branku trefil nádherně, čímž nás dostal do výhody. V závěru to bylo o tom, jestli přežijeme nákopy od soupeře. Uhráli jsme to, ubojované vítězství.“

Trenér Mladé Boleslavi Marek Kulič: „Vstup do utkání měl lepší Liberec. Dal gól, naštěstí my jsme Pulkrabem rychle reagovali po rychle rozehrané standardní situaci. Potom se to přelévalo, chvilku hrál Liberec, chvilku my. Druhá půle začala hustým sněžením. Nebylo to moc o fotbalové kráse, spíše taková válka. Nějakých 20 až 25 minut jsme měli takový optický tlak, akorát tam nebyla žádná vyložená šance. Pak nám domácí asi třikrát utekli a Ghali to trefil fantasticky. Dali jsme tam vysoké hráče a nakopávali, protože nic jiného hrát nešlo. Aspoň vyrovnávací branku jsme bohužel nevstřelili. Nebylo to na tom terénu o fotbale, byla to holomajzna. Ale když už máte utkání rozehrané, už se to asi musí dohrát.“

Liberec si tedy vyšlápl na Mladou Boleslav a vyhrál již potřetí z posledních pěti zápasů. Jeho příštím soupeřem bude 2. prosince pražská Bohemka, Středočeši ve stejný den přivítají Karvinou.

1. FC Slovácko – Baník Ostrava 2:0 (1:0)

Branky: 30. Havlík, 71. Cicilia. Rozhodčí: Dalibor Černý. ŽK: 1:0. ČK: 0. Fauly: 11:14. Střely na branku: 6:1. Rohy: 6:2. Držení míče: 53%:47%. Diváci: 6 632.

Souboj sousedů v tabulce sliboval vyrovnaný fotbal. V posledním kole se herně předvedlo výborně Slovácko v Plzni (4:1), i Baník doma se Spartou, s kterou sice prohrál 0:1, ale především v první půli ji doslova válcoval. Na půdě Slovácka však bude kvůli kartám postrádat obránce Davida Lischku a ve výborné formě hrajícího Ewertona.

Trenér Slovácka Martin Svědík se objevoval v médiích jako žhavý kandidát na uvolněné místo kouče národního týmu. Charismatický stratég se přesto naplno soustředil na souboj s Baníkem, který pro něj byl dlouhodobě pikantní, jelikož na jeho lavičce v minulosti působil. Tamní angažmá však rozhodně neskončilo dle trenérových představ.

Přestože si Pavel Juroška v předešlém duelu otevřel střelecký účet, v osmé minutě mu opět scházela přesná muška. Ačkoliv pálil z mírného úhlu, mohl jednoznačně zakončit lépe než vysoko nad břevno. Chvíli nato nevyužili hosté dvě příležitosti. Nejprve Abdullahi Tanko nezužitkoval chybu v rozehrávce a následně David Buchta pálil vedle ze solidní pozice. Tým z Uherského Hradiště za to Baník patřičně potrestal. Míč se dostal na hranici pokutového území, odkud jej nádherně poslal zatočeným pokusem do šibenice Marek Havlík, pro kterého se stali Slezané oblíbenou obětí. Gól to byl doslova ukázkový, z roho šestnáctky technická zakroucená střela na milimetry přesně přímo do šobenice! Ještě před odchodem do šaten Rigino Cicilia zazdil situaci jeden na jednoho, a domácí se tedy mohli těšit pouze nejtěsnějšímu náskoku.

Slovácko po změně stran chtělo přidat co nejdříve branku jistoty. Obléhání hostů kulminovalo rohovým kopem v 53. minutě. Petr Reinberk při pádu v pokutovém území dokázal ještě odehrát balon, který však pouze orazítkoval břevno. Rigino Cicilia napravil svou chybu z konce úvodního dějství a nakonec přece jen zdvojnásobil náskok domácích. Přesným zakončením hlavou nasměroval míč na správnou stranu boční sítě. Baník se v závěrečných minutách soustředil spíše na defenzivní fázi a kontaktní trefě se ani nepřiblížil.

Trenér Slovácka Martin Svědík: „V úvodu utkání se hrálo nahoru dolů a pak převzal na 15 minut iniciativu Baník. Prvním klíčovým momentem bylo, když Heča chytil šanci Tankovi a druhým, když se Marek Havlík přesně trefil. Od té doby jsme Baník k ničemu zásadnímu nepustili. Eliminovali jsme jejich hru, která jim přinášela výsledky na venkovních hřištích, Baník musel hrát do plných a my jsme z toho těžili. Dobře jsme je dostupovali a neztráceli balony.“

Trenér Ostravy Pavel Hapal: „Jsem hodně zklamaný z výsledku i výkonu našeho týmu. Přitom jsme do utkání dobře vstoupili, vytvořili si dvě vyložené šance, ale neproměnili jsme je. Koncovka byla dnes naší slabinou, naopak domácí Havlík ukázal, jak se střílí a krásně vymetl naši šibenici. Po přestávce jsme byli nepřesní, vázla nám kombinace, prohrávali jsme osobní souboje, byli jsme u nich pozdě. I přesto jsme měli několik brejkových možností, ale ani ty jsme nedotáhli. Slovácko vyhrálo naprosto zaslouženě.“

Slovácko tak po působivé výhře ze západu Čech skolilo další ambiciózní celek. V tabulce se posunulo na 3. příčku. V příštím kole se 2. prosince představí v Olomouci, Baník přivítá o den později Plzeň.

FK Jablonec – FK Pardubice 2:1 (1:1)

Branky: 37. a 75. Kratochvíl – 12. Zlatohlávek. Rozhodčí: Stanislav Volek. ŽK: 2:4. ČK: 0. Fauly: 14:24. Střely na branku: 11:7. Rohy: 6:6. Držení míče: 51%:49%. Diváci: 1 411.

Jablonec v domácím poháru postoupil do čtvrtfinále, když v osmifinále dokázal zvítězit 2:1 v Českých Budějovicích. Mohl se tak těšit z postupu do čtvrtého čtvrtfinále z posledních pěti sezon.

Aktuální forma spíše nahrávala domácím, ale oba celky se hodně trápily především v koncovce, přestože si dokázaly vypracovat vyložené šance. V tabulce měly stejný počet 13 bodů, což určovalo důležitost střetnutí.

Zeleno-bílá družina vstoupila do utkání s tabulkovým sousedem špatně. Klíčový podíl na tom měl lišák Michal Hlavatý. Ten chytrým pasem od rohového praporku kompletně rozhodil domácí defenzivu, která střelu Kryštofa Daňka zablokovala pouze k Tomáši Zlatohlávkovi, pro něhož nepředstavovalo zasunutí balonu do poloprázdné brány žádný problém. Trest za narůstající pasivitu přišel pro hosty ve 37. minutě, kdy se hlavičkou zády k bráně prosadil Miloš Kratochvíl. Závěr půle patřil Severočechům, o otočku ve skóre je však připravilo nejprve břevno a poté Lukáš Budínský. V nastaveném čase přišel ještě jeden zvrat, když se po faulu Kratochvíla poroučel k zemi Pablo Ortiz. Následnou penaltu ale Jan Hanuš Kryštofu Daňkovi chytil.

Na začátku druhé půle dostal míč do sítě Pardubic Haiderson Hurtado, když nohou vystihl výhoz Budínského. Situace, která připomínala moment z finále Ligy mistrů 2018, však tentokrát dopadla pro hostujícího gólmana lépe než pro Lorise Kariuse pět let dozadu, jelikož sudí Stanislav Volek posoudil počínání kolumbijského hráče jako nedovolené. Velkou šanci na rozhodnutí měl Michal Černák, toho ale ve stoprocentní příležitosti vychytal Lukáš Budínský. V 75. minutě nastal ve vápně Pardubic obrovský závar. Hned dvakrát se při něm znovu zaskvěl hostující brankář, z dorážky ho však překonal obětavý Miloš Kratochvíl, jenž následně tvrdě přistál na tyči. Bylo rozhodnuto!

Trenér Jablonce Radoslav Látal: „Byl to hrozně důležitý zápas. Pardubice jsou nepříjemné, mají velice běhavé hráče. A taky to potvrzovaly, hrozily nám z každého brejku. První půlhodina byla z naší strany velice špatná. Dostali jsme branku a nehráli jsme to, co jsme chtěli. Pomohl nám vyrovnávací gól na 1:1 ještě před poločasem. Tam jsme se trochu nakopli. Přiznávám, že v poločase jsem byl zlý. Hany (brankář Hanuš) nám zachránil výsledek, když chytil penaltu a ještě jednu šanci. Penalta byla důležitá a zřejmě i rozhodující chvíle zápasu. Kráťa (Kratochvíl) byl dneska u všeho, dal dva góly a zavinil penaltu. Od začátku co jsem tady, je naším problém to, že nemá kdo dát gól, když je ve vápně soupeře nedůraz. Na můj vkus jsme v tom vápně takový jemní, bez důrazu, na to jsem apeloval v poločase. Kráťa moje slova v poločase asi vyslyšel a pak tam dal všechno. Ve druhé půli už jsme to byli my. Už jsme byli agresivní a důrazní, měli jsme spoustu šancí, ten zápas jsme mohli klidně rozhodnout i dříve.“

Trenér Pardubic Radoslav Kováč: „Terén byl dobře připravený, bylo to super. Dalo se na tom hrát. Je tu nový trávník a Jablonci za to patří respekt. Začali jsme na tom pažitu velmi dobře. Vedli jsme a do třicáté minuty jsme měli i další šance. Jenže jejich řešení nebylo dobré. Chybí důraz a větší agresivita. Fotbal je o gólech a to je náš problém. Daněk se do šancí dostává, ale zatím je neproměňuje. Efektivita našich klíčových hráčů je slabá. Myslím, že do půlhodiny hry jsme tu měli vést o dva góly. Pak jsme dvakrát nevykopli balon z našeho vápna, ztratili jsme to a potrestalo nás to vyrovnáním. Do poločasu tam byl nějakých deset minut chaos. Na konci první půle přišla penalta, kterou jsme neproměnili. To byl zlomový moment celého zápasu. Jablonec v druhém poločase rozhodl po standardce.“

Jablonec tak neprodloužil trápení ze vzájemných soubojů posledních sezon a získal všechny body. V příštím kole přivítá 2. prosince Teplice, do Pardubic o den později přijede pražská Sparta.

Příští 17. ligové kolo (2. – 3. 12):

SO 15.00: Dynamo České Budějovice (10 bodů) – FC Hradec Králové (17 bodů)

SO 15.00: FK Mladá Boleslav (26 bodů) – MFK Karviná (13 bodů)

SO 15.00: FK Jablonec (16 bodů ) – FK Teplice (20 bodů)

SO 15.00: Sigma Olomouc (27 bodů) – 1. FC Slovácko (28 bodů)

SO 18.00: Bohemians (21 bodů) – Slovan Liberec (21 bodů)

NE 15.00: Baník Ostrava (24 bodů) – Viktoria Plzeň (26 bodů)

NE 15.00: FK Pardubice (13 bodů) – Sparta Praha (41 bodů)

NE 18.00: FC Zlín (11 bodů) – Slavia Praha (39 bodů)

Komentář k podzimu druhé ligy

Po první polovině druhé ligy vede tabulku se čtyřbodovým náskokem Vyškov, na barážových místech jsou pražská Dukla a Táborsko. Místo svého komentáře předkládám blog Michala Koštuříka, který vyšel v minulém týdnu ve Sportu pod titulkem

Jednu „Afriku“ liga unese

BLOG MICHALA KOŠTUŘÍKA | Jiný podobný tým v Česku nenajdete. Ani vzdáleně. Góly se slaví africkými tanečky, kolem slyšíte francouzštinu, angličtinu – a ano, taky češtinu. Na hřišti válí převážně borci tmavé pleti a fanoušci je povzbuzují přezdívkou „Bílý balet“. Po výhrách duní šatnou taneční hitovka Freed From Desire od italské zpěvačky Galy, kterou plynule střídá valašská hymna Vysoký jalovec a klasický pokřik „cigi caga“. Větší kontrast si snad ani nelze představit.

Tohle je MFK Vyškov, král druholigového podzimu. Specifický klub, který hraje na ikonickém stadionu v Drnovicích a štve veškerou konkurenci v soutěži. Je prostě dobrý. Hlavně proto, že má v kádru výkonné fotbalisty z afrického kontinentu, reprezentanty svých zemí. Zambie, Rovníkové Guineje, Ugandy, Burundi. „Je to úplně jiný tým než ostatní. Ti jejich rychlí, dynamičtí cizinci do druhé ligy nezapadají,“ vystihl v rozhovoru pro iSport.cz záložník Dukly David Kozel.

Právě pražská Dukla jako jediná držela v první půlce sezony s multikulturním výběrem krok. Obě vzájemné partie nicméně prohrála se skóre 2:6. A ztrácí čtyři body.

Vyškov je v trháku a fotbalem bavil. Útočník Idjessi Metsoko nasázel devět branek, konkurenci na svých postech převyšovali také Cheick Souaré, Santiago Eneme, Golden Mafwenta, Musa Ramathan. Kamerunský majitel Kingsley Pungong neposílá na Moravu žádnou pátou jakost. Vesměs jde o odchovance akademií slavných francouzských klubů, kteří nakoukli do Ligue 1, Ligue 2 či nižších soutěží v Americe. Na soupisce najdete bývalé hráče Olympique Marseille, AJ Auxerre, FC Nantes či FC Sochaux. Guinejec Fandje Toure působil v béčku anglického Watfordu.

Prakticky všichni dorazili se zkušenostmi s evropským fotbalem. Navíc jsou mladí, perspektivní, nejlepší roky mají před sebou. Nejstaršímu Fahadu Bayovi (hrával izraelskou ligu za Ašdod) je pětadvacet let. Zkrátka mají kam stoupat a ambiciózní Vyškov je pro jejich rozvoj výborným místem. Podstatné je, že se domluví s trenéry. Hlavní Jan Kameník umí skvěle anglicky, asistent Róbert Kafka oprášil francouzštinu, kterou se naučil během hráčského angažmá v Bourges.

Všichni dohromady pracují ve složitých podmínkách. V tomto směru patří klub do dolní poloviny tabulky. Není to žádný ráj na zemi. Hráči musí skousnout nepohodlí, neustálé přesuny za tréninky i zápasy. 

Navíc pořád není jasné, kde by Vyškov v případě postupu hrál nejvyšší soutěž. Představa o rekonstrukci stadionu ve vísce Drnovice je sice lákavá, ovšem jde o investici v řádu desítek milionů korun a také nezájem politiků v obci v čele se starostkou Lenkou Růžičkovou. O nájezdy fanoušků Sparty, Slavie nebo Baníku už část místních po letech nestojí. Mají obavy, že by přinesly víc problémů než užitku. Tuhle věc je potřeba rychle řešit – a vyřešit. Nedává smysl, aby působil Vyškov déle než jednu sezonu (maximálně jednu a půl) ve vyhnanství. Navíc v tak vzdáleném.

Kamerunský boss o historický postup hodně stojí, proto nadupává mužstvo stále lepšími a lepšími kusy. Další dorazí v zimní pauze. A že je ve Vyškově kvalita, o tom svědčí letní přestup záložníka Alexise Aléguého do Jablonce a hostování obránce Sampsona Dweha v Plzni. Oba se na nových adresách záhy chytli, nastupují v základu.

Pro český fotbal, který z tohoto projektu nemá moc co vytěžit, je aspoň fajn, že se mezi legionáři uchytilo pár Čechů. Třeba exzlínský stoper Filip Štěpánek, který dal na podzim tři branky, nebo brankář Jan Stejskal, zapůjčený ze Slavie. Většina domácích má však poloprofesionální status, drží si civilní zaměstnání. I to by se mělo do budoucna změnit, pokud nemá nastat pád.   

Nelze však řešit jen kvalitu kádru. Zázemí se sice zlepšuje, ale pořád je nedostatečné. Včetně tréninkových ploch. Klub, který na Moravě řídí Martin Chalupecký a drnovický srdcař Zbyněk Zbořil, vlastně není nikde doma. Když na jaře usiloval o průnik v baráži (se Zlínem 0:1, 0:0), měl nahlášen jako prvoligový azyl stadion ve Znojmě. Obě města přitom dělí 93 kilometrů! Kolik lidí by asi navštívilo duel Vyškov-Teplice?

Byznysmen Pungong, trvale žijící v USA, by měl finančně vypomoct i nad rámec dotování „svých“ zahraničních es. Jinak jeho projekt skončí v půli cesty. A v Drnovicích se zase bude hrát jen amatérský fotbal. Možná už nadobro.

Někdo řekne, že by to žádná škoda nebyla. Za mě už je celý projekt tak rozjetý, že by se měl dotáhnout do konce. „Bílý balet“ v první české lize? Jako oživení skvělé. Jednu „Afriku“ soutěž unese. Ideálně dlouhodobě.

Příspěvek byl publikován v rubrice Fotbálek se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.