Rostislav Křivánek: Adventní pohádky

Na letošní vánoční trh uvádí vydavatelství CPress skupiny Albatros Media už druhé, rozšířené vydání Adventních pohádek spisovatele Rostislava Křivánka. Po úspěchu prvního vydání v loňském roce požádalo vydavatelství autora o další pohádku a ilustrátora Petra Herolda o doplnění ilustrací nejen k nové pohádce „O čertovi, který neuměl být zlý“, ale i k dalším pohádkám. Rozšířené vydání tedy obsahuje jedenáct pohádek, které vycházejí z dávných i novodobých adventních tradic.

Pohádky vznikají zvláštním způsobem – rok co rok pouze jedna. „Jako kdyby někdo tam nahoře rozhodl, že Křivánek víc než jednu adventní pohádku za rok napsat nemůže. Zkoušel jsem to prolomit, ale ta druhá nikdy nestála za nic. A tak každý rok už po jedenáct let, když se vlády ujme podzim a za okny začne sychravé a plačtivé počasí, usedám ke klávesnici a napíšu tu jednu, co je mi povolena,“ říká s úsměvem Rostislav Křivánek. „Když jsem jich měl pohromadě deset, přišlo mi, že už by mohly vydat na knížku. V Albatrosu byli stejného názoru, a tak teď mohu zálibně přičichnout k už druhému, rozšířenému vydání. Miluju vůni knih. Čtečky mohou být sebepohodlnější, ale nevoní,“ dodává.

Stejně dlouho, jako své pohádky píše, jezdí s nimi Rostislav Křivánek mezi lidi. Nejprve je četl jen na školách, protože tam přece pohádky patří. Pak přišla nabídka z kamenickošenovského Sklářského muzea uspořádat večerní čtení pro dospělé. I pro autora samotného byl úspěch tohoto čtení velmi překvapivý. Od té doby, Advent co Advent, počet čtení narůstá a dělí se mezi dětské, dospělé a rodinné publikum. Vloni proběhlo v adventním období neuvěřitelných 44 čtení, některá i za účasti ilustrátora Petra Herolda, který při nich živě kreslil skici ilustrací. Pozoruhodné je, že dvě třetiny čtení už byly určeny spíše dospělým. 

„Ukázalo se, že na pohádky nejsme nikdy příliš staří. Právě Advent je podivuhodným obdobím, kdy jsme ochotni více naslouchat druhým, více se otevřít, víc přemýšlet o sobě i ostatních – v českých zemích dokonce ještě o poznání více, než je tomu ve zbytku Evropy. Lidé v téhle době zkrátka potřebují číst a slyšet příběhy, v nichž je jasné, kdo je dobrý a kdo zlý, příběhy, které v duchu pohádkové zákonitosti dobře dopadnou, které v sobě vždy obsahují zrnko naděje a touhy,“ konstatuje Rostislav Křivánek.

Křivánkovy pohádky jsou jiné. Nesledují současný trend, kdy je pohádka považována za úspěšnou, pokud se čtenář nebo divák každou chvíli zmítá smíchem nad vtípky a gagy, 

kdy nadpřirozené postavy jsou šišlajícími karikaturami a kdy poslání příběhu jako by se vytrácelo. Jsou to pohádky o tom, jak se kouzlo Vánoc ztratilo a zase bylo nalezeno, jak čtyři svíce na adventním věnci nejsou symboly nákupních nedělí, ale lidských ctností, o touze po tom, aby rodina byla na Vánoce pohromadě, o kráse lidské duše, o tom, že upřímné objetí je vlastně zázračný lék, o světle, o tmě, o tichu, o tom, jak kočky splácejí svůj dluh lidem, o adventních symbolech a zvycích…

Rozšířené vydání knihy, která je na trhu od poloviny října 2023, obsahuje pohádky:

O ztraceném kouzle Vánoc

O čtyřech svíčkách na adventním věnci 

O kouzelné šále      

O kocouru Baltazarovi      

O Elišce a adventních skřítcích      

O betlému, ve kterém chyběl Ježíšek 

O tajemné ptačí paní

O létajícím zámku      

O Slunci v kameni 

O poště na konci světa

O čertovi, který neuměl být zlý