Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Dělá to trochu napětí v pedagogickém sboru.“ Reportáž ze tří škol v den stávky

Hodina angličtiny na Základní škole Slovenská v Praze se konala i v době stávky. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Hodina angličtiny na Základní škole Slovenská v Praze se konala i v době stávky. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Většina škol se dnes připojila ke stávce. Deník N navštívil tři z nich: jednu zcela zavřenou, ve které zůstali jen nestávkující zaměstnanci, druhou v improvizovaném provozu a třetí s běžnou výukou, byť bez třetiny vyučujících. V reportáži učitelé popisují i to, jak protest rozdělil stávkující a nestávkující.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Před devátou hodinou přicházíme do ZŠ Brána jazyků v centru Prahy. Na vstupních dveřích je cedule, škola je zavřená. Mnoho zaměstnanců se totiž připojilo ke stávce, a škola tak nebyla schopna zajistit provoz včetně jídelny.

Před námi do velké budovy na Uhelném trhu vstupuje skupinka zhruba osmi učitelů. Chodby zejí prázdnotou, ve třídách jsou klasicky zvednuté židle na lavicích.

Ředitel Petr Tlustý svolal přesně na devět hodin poradu těch, kteří nestávkují. Ve sborovně voní kafe, přítomní učitelé musí nejprve podepsat prezenční listinu.

„Mám tady sto pět zaměstnanců, z nichž je zhruba osmdesát pedagogů. Nestávkuje celkem sedmnáct lidí,“ popisuje Tlustý dnešní situaci, která ho donutila zavřít školu.

On sám se přitom neobává, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Školství

Stávka 27. listopadu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější