Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chce léčit homosexualitu a korunovat Krista slovenským králem. Politická pouť tajemníka Ficovy vlády

Štefan Kuffa. Foto: Andrej Bán, Denník N
Štefan Kuffa. Foto: Andrej Bán, Denník N

Myšlenka jmenování Krista králem Slovenska je jen další z mnoha výstředních počinů slovenského politika Štefana Kuffy, státního tajemníka ministerstva kultury vlády Roberta Fica. Od vstupu do politiky v roce 2012 je toho víc.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Při skládání poslaneckého slibu položí většina nově zvolených slovenských poslanců ruku na ústavu, pak se postaví čelem k plénu parlamentu a následuje slovo „slibuji“. Štefan Kuffa to 25. října udělal jinak: zády ke kolegům se ústavě uklonil a pokřižoval se.

Byl to další extravagantní výstup muže, který se v té chvíli potřetí stal poslancem slovenské Národní rady. Výraznější událost přišla brzy nato, to už se ale Štefan Kuffa představil jako státní tajemník ministerstva kultury Slovenské republiky.

Politika v kostele

„Za ministerstvo kultury dáváme příslib, že budeme ti, kteří budou iniciovat, aby se co nejdříve dosáhlo toho, aby Kristus král byl intronizovaný a stal se králem Slovenska,“ řekl 13. listopadu na náboženském obřadu – úvodní mši Trnavské novény, týdenním katolickém svátku na počest Trnavské Panny Marie. Od té doby se ke slovům státního tajemníka ministerstva kultury a poslance strany Život, který se do parlamentu dostal na kandidátce nyní vládní Slovenské národní strany, vyjádřilo několik osobností, institucí i médií.

A také jeho nadřízená, ministryně kultury Martiny Šimkovičová, jež to označila za

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

LGBTQ

Náboženství

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější