Vladimír Šnicl i Milan Bazoš. Bývalý ligový hráč Folprecht vydává fotbalové pohádky

Jakému fotbalovému klubu fandí Včelka Mája a za koho hrál Milan Bazoš nebo Pavel Medvěd? O tom píše bývalý ligový hráč Zdeněk Folprecht ve své knižní prvotině Fotbalové pohádky. Celkem v osmi příbězích zavede čtenáře na světová i domácí hřiště. Třeba na Bajern Smíchov nebo Baník Oprava.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Folprecht

Zdeněk Folprecht | Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia | Zdroj: Profimedia

Letošnímu nositeli Zlatého míče Lionelu Messimu věnoval Folprecht svůj finálový pohádkový příběh. Jak sám přiznává, je poznat, koho z dvojice nejlepších fotbalistů světa posledních let má raději.

„Pár lidí už mi to řeklo. Naráží třeba na pohádku o Messim, kde ho vykresluji jako jasného hrdinu. Naopak v první pohádce popisuji Ronalda jako mnohem menšího klaďase,“ říká bývalý fotbalista kyperského Pafosu nebo italského Pistoiese.

Na téměř sto stránkách se ale nevěnuje pouze světovému fotbalu. V jednom z příběhů se například setkají maskoti tuzemských prvoligových klubů. Na výlet do Koněpruských jeskyní společně vyrazí třeba Klokan z Bohemians, Poseidón ze Sigmy Olomouc, Hvězda Dynama České Budějovice a sparťanský válečník Rudy.

Právě díky němu si pohádku oblíbili hlavně sparťanští fanoušci. „Psal mi na twitteru sparťanský fanoušek, že právě tahle pohádka je jeho oblíbená. Díky maskotu Rudymu, který je tam vykreslený jako ten pravý válečník, co zvládne každý boj,“ popisuje Folprecht.

Do příběhů vstupují také pohádkové bytosti. Třeba skalní fanynka anglického Liverpoolu Červená Karkulka. Ta seznamuje čtenáře s českými hráči, kteří v dresu tohoto klubu vyhráli Pohár UEFA i Ligu mistrů. Folprecht je pojmenoval Milan Bazoš a Vladimír Šnicl. Zmiňuje ale i některé kontroverzní osobnosti českého fotbalu, jako třeba bývalého šéfa Miroslava Peltu.

„Jeho přezdívka ve fotbalovém prostředí je Velký čáp. V pohádce o maskotech, kteří spolu jedou na výlet, přiletí za FK Jablonec sova Jizerka později. Omlouvá se ostatním, že se zdržela, protože měla ještě diskusi právě s Velkým čápem,“ říká televizní expert.

Jednu z pohádek věnuje Folprecht i ženskému fotbalu. Vrací se k dřívější kauze, kdy se hráči druholigové Příbrami nevybíravě vyjádřili o ženách ve fotbale.

„Jsou tam předlohy některých českých fotbalistek, jako třeba Kateřiny Svitkové, která aktuálně hraje za Chelsea. Ony právě nastoupí proti Příbrami a porazí kluky, kteří je zesměšňovali. Ty příběhy jsou skutečně postavené na kauzách nebo událostech, které jsou všeobecně známé ať už v českém, nebo světovém fotbalovém prostředí,“ popisuje jednu z kapitol Folprecht.

Pohádka o Vaclíkovi

Zdeněk Folprecht pohádky původně napsal pro své syny. Velký úspěch ale sklidil i u svých tuchlovických svěřenců a také současných i bývalých spoluhráčů.

„Jedna pohádka je inspirovaná Tomášem Vaclíkem. Je o malém klukovi, který chytá v bráně a je nervózní z každého zápasu. Nakonec dostane kouzelné rukavice. Vystupuje tam ve vedlejší roli i jeho bratr, který se jmenuje Ríša a já ho v knížce pojmenoval Míša. Napsal mi, že se mu pohádky moc líbí, a podepsal se jako brácha Míša. Tak mě hrozně dojalo, že se to líbí i lidem, kteří jsou tam vyobrazení,“ dodává Folprecht.

Dvaatřicetiletý Zdeněk Folprecht nastupoval za Spartu, Slovan Liberec nebo Zlín. Poslední půl roku byl výraznou posilou Kladna, odkud se kvůli nabitému programu na podzim rozhodl přestoupit do Tuchlovic.

Adéla Burešová, tpk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme