Ústavní soud odmítl stížnost právníka Michala, má si odpykat šest let za krácení daní při prodeji pozemků

Právník David Michal, jenž si má odpykat šest let ve vězení za krácení daní při prodeji pozemků v pražských Hodkovičkách, neuspěl s ústavní stížností. Soudy v kauze provedly dokazování v potřebném rozsahu, verdikt také přiměřeně odůvodnily, plyne z usnesení, které Ústavní soud (ÚS) zpřístupnil ve své databázi.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie navrhla obžalovat advokáta Davida Michala z krácení daní

Policie navrhla obžalovat advokáta Davida Michala z krácení daní | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Není úkolem ÚS, aby jednotlivé důkazy znovu reprodukoval, rozebíral, porovnával, přehodnocoval a vyvozoval z nich nějaké vlastní skutkové závěry. Logická obsahová návaznost skutkových zjištění soudů na provedené důkazy svědčí o tom, že ústavně zaručené základní právo obviněného na spravedlivé řízení nebylo porušeno,“ stojí v usnesení.

Jízdenková kauza: Babákové a Michalovi přiznal soud 200 000 korun jako odškodnění

Číst článek

Stížnost podal také podnikatel Ferdinand Überall, jenž si vyslechl pětiletý trest. ÚS zatím o stížnosti buď nerozhodl, anebo usnesení dosud nezpřístupnil ve své databázi.

Oba muži vinu od počátku popírali. Podle pražských soudů však nebylo pochyb o tom, že se dopustili trestného činu ve snaze zatajit daňovou povinnost. Michal dostal také peněžitý trest 3,65 milionu korun a zákaz činnosti. Überall musí zaplatit 500 000 korun.

„Jednání realizované obviněnými (...) podléhalo v České republice zdanění, a to v podobě daně z příjmu, na což bylo nutné odpovídajícím způsobem (...) reagovat, což však obvinění zcela záměrně neučinili,“ stálo v rozhodnutí Nejvyššího soudu, který dovolání obou mužů odmítl.

Právník Michal a podnikatel Überall podali ústavní stížnost. Byli odsouzeni za daňové úniky

Číst článek

Podle verdiktu muži úmyslně nepodali v roce 2016 v Česku daňové přiznání a nezaplatili daň z příjmů právnických osob, a to konkrétně „nastrčených“ kyperských společností Varvadi Limited a Certonia Trading Limited. Zkrácení daní obžaloba vyčíslila na 29,8 milionu korun, odvolací soud částku snížil zhruba na 28 milionů.

Michal byl pravomocně odsouzen i v souvislosti se zmanipulovanými zakázkami Nemocnice Na Homolce, dostal podmínku a pokutu. Šest let vězení v pozemkové kauze představuje souhrnný trest. I v kauze Homolka Michal podával ústavní stížnost, soud ji už dříve odmítl.

Bývalý advokát figuroval i v kauze petrochemické firmy Oleo Chemical, kde jej justice pravomocně osvobodila, stejně jako v kauze údajného vyzrazení utajované zprávy BIS a v případu souvisejícím s pražským dopravním podnikem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme