V pardubické radě usedne Radek Hejný místo obviněného Charváta

Martina Chartváta (dříve ANO) nahradil v pardubické městské radě Radek Hejný (ANO). V pondělí jej zvolilo zastupitelstvo. Zároveň zůstává starostou druhého pardubického obvodu a po zvolení zdůraznil, že za těžiště své práce dál považuje starostování. Do městské rady nepřichází s konkrétními plány a projekty. Charvát z vedení města odešel poté, co jej policie obvinila v kauze ovlivňování veřejných zakázek. Soud jej poslal do vazby.

Radek Hejný uvedl, že z funkce ve vedení Pardubic nemá velkou radost, s kandidaturou souhlasil, protože tak chtěl pomoci. „Chtěl jsem pomoci současnému vedení města, poněvadž tato doba není úplně jednoduchá,“ řekl.

Připustil, že nemá zatím žádné konkrétní plány nebo projekty, za těžiště své práce považuje dál starostenskou funkci v obvodu Pardubice II. „Dostanu se blíž k rozhodovacím pravomocem města, vnímám to jako pomoc pro náš městský obvod. V první chvíli se s tím budu muset asi seznamovat,“ poznamenal nový městský radní.

Hejný působí v pardubické komunální politice od roku 2006, zprvu byl zastupitelem druhého obvodu, od roku 2018 zasedá i v městském zastupitelstvu. Starostou Pardubic II je od roku 2014. Tehdy již kandidoval za ANO, jehož členem ale není. Předtím býval kandidátem lidovců, respektive jejich kandidátky s názvem Koalice pro Pardubice.

Jednání zastupitelstva, které ho zvolilo jako nástupce stíhaného Martina Charváta, využila pardubická opozice k rozsáhlé kritice vedení města v souvislosti s aktuální kauzou.

V ní policie obvinila devatenáct lidí. Většinu z nich stíhá na svobodě, ale tři jsou ve vazbě včetně Charváta a bývalé náměstkyně primátora Heleny Dvořáčkové (dříve ANO, teď SPD).

„Určitě tam byly některé projevy, které mně přišly trochu za čárou, nicméně chápu, že je to úloha opozice, takže jsme něco takového čekali, byť intenzita některých projevů nemile překvapila,“ řekl Hejný. Opozice navrhla také odvolání všech členů rady za ANO nebo všechny radní, ale neměla k tomu dostatek hlasů.

Pardubická rada má jedenáct členů. Hnutí ANO má pět křesel, Žijeme Pardubice tři radní, Společně pro Pardubice také tři zástupce.