Policisté získali další defiblirátor

0
217

V pondělí dne 27.11.2023 v prostorách zdravotnické záchranné služby krajský policejní ředitel plukovník Zbyněk Dvořák převzal od ředitele Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Petra Bureše automatizovaný externí defibrilátor (AED) Lifepak 1000 s příslušenstvím.

Jedná se o přenosné elektronické zařízení, které se používá v naléhavých případech k pomoci osobě, kterou postihla náhlá srdeční zástava. Defibrilátor detekuje a analyzuje srdeční aktivitu člověka a v případě potřeby dodá elektrický výboj přes hrudník do srdce. AED pomáhá obnovit normální rytmus srdce.

Tento nově získaný přístroj AED bude předán do výkonu služby kolegům ze speciální pořádkové jednotky. Policisté už mají osobní zkušenosti s přístrojem AED. Využívají ho v rámci svého běžného výkonu a v minulosti již přispěl k záchraně života. S použítím AED má vlastní zkušenost i praporčík Lukáš Blížil sloužící na policejní stanici Radovesice. Ten se v minulém roce opakovaně a rozhodujícím způsobem zasadil o záchranu lidského života svým profesionálním a rychlým přístupem s využitím přístroje AED, kterým je hlídka policejní stanice vybavena.

Na konci května roku 2022 byl výše jmenovaný policista operačním střediskem RZS vyslán společně se svým kolegou na pomoc osobě ohrožené na životě. Po příjezdu na místo již poskytovali pomoc rodinní příslušníci. Policista následně převzal iniciativu, s kolegou připravil přístroj AED k použití a začal provádět srdeční masáž. Do 2 minut od zahájení resuscitace přístroj vyhodnotil potřebu výboje. Po druhém výboji přijela RZS, lékař aplikoval několik dávek adrenalinu, přičemž se policista střídal se záchranáři v nepřímé srdeční masáži. Po stabilizaci byl pacient převezen RZS k dalšímu ošetření.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!