Tipy na výlety

Tipy_Velehrad_Kudy kam
Dnešní knižní tipy přinášejí dva průvodce pro vášnivé cestovatele, kteří chtějí lépe poznat krásy naší země. Za kouzelnou krajinou totiž nemusíte vyrážet až za hranice. Objevujte malebná zákoutí Čech a Moravy.

Vydejte se na výlet do srdce Moravy i její poutavé historie a navštivte naše nejznámější poutní místo: Velehrad. Díky knížce Velehrad – průvodce poutním místem od Petra Hudce se dozvíte spoustu užitečných postřehů i o dalších zajímavostech v okolí.

Velehrad – průvodce poutním místem

Pouť ke kořenům v srdci Moravy
Autor: Petr Hudec

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-7566-442-6
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Velehrad – průvodce poutním místem vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Čtivý průvodce po našem nejznámějším poutním místě. Autor svěžím způsobem vypráví o kořenech naší víry a kultury spojených se sv. Cyrilem a Metodějem, o odvaze cisterciáků a jezuitů zapustit kořeny v duchovním srdci Moravy, o proměnách poutního místa za císaře Josefa II. i arcibiskupa Stojana, ale i o klíčových událostech a osobnostech neklidného 20. století. Velehrad není jen historie, je to žhavá současnost: návštěva papeže v roce 1990, novodobé Dny lidí dobré vůle, obnova poutního areálu, kvalitní umění a vzdělávání a nesčetné množství duchovních podnětů. V knížce najdeme řadu dalších zajímavostí i praktické tipy na výlety po okolí. Informačně nabitá knížka poslouží jako příprava na vaši první návštěvu Velehradu, průvodce poutním areálem i literární suvenýr po návratu domů. Ať už sem přijíždíte na pouť, za památkami, na duchovní cvičení, ze studijních důvodů nebo prostě proto, že jste si to tu zamilovali, buďte vítáni.

 

Ukázka z knihy

V době, kdy se starověká Římská říše beznadějně rozpadala na východní a západní, vsunuly se mezi obě části slovanské národy. Budou napříště patřit k Západu, nebo k Východu? Tuto otázku, s jejímž řešením nejsme dosud hotovi, otevřela v 9. století na mezinárodním poli cyrilometodějská mise na Velké Moravě. Kníže Rostislav, vládce tohoto prvního státního útvaru na našem území, si totiž pro Moravu vyžádal učitele křesťanské zvěsti z Východu – Byzantské říše, ačkoliv se jeho země nacházela již ve sféře vlivu Západu – Franské říše. V roce 863 přišli na Velkou Moravu působit soluňští bratři svatí Konstantin a Metoděj, vyslaní byzantským císařem Michalem III. (str. 15)

Prohlédněte si celou ukázku.

 

O autorovi

Petr Hudec (1979) je památkový pedagog, který se dlouhodobě zabývá kulturními, duchovními a politickými dějinami Velehradu i bohatstvím jeho uměleckých památek. Vystudoval obor Křesťanská výchova na CMTF UP v Olomouci, pracuje v Národním památkovém ústavu v Kroměříži a angažuje se ve spolku Matice velehradská. Publikoval knihy Kamenná čítanka (průvodce bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě, 2016), Tajemství libosadu (o Květné zahradě v Kroměříži pro děti, 2019) a Galerie velehradské cisterciácké krajiny (s Alešem Létalem, 2022). S manželkou a čtyřmi dětmi žije v Kroměříži. Hraje rád na kytaru.

Zdroj informací: eshop.cirkev.cz

 

O nakladatelství

Karmelitánské nakladatelství (KNA) bylo založeno v roce 1991 mužským řádem karmelitánů se sídlem v klášteře v Kostelním Vydří. Působnost KNA se během času rozšiřovala a od konce 90. let minulého století se stalo lídrem na trhu s křesťanskou a katolickou knižní produkcí. V roce 2016 se sídlo společnosti přesunulo do Prahy a od 1. března 2019 je jediným vlastníkem KNA Česká biskupská konference.

————————————————

Když zamíříte na jihozápad od našeho hlavního města, narazíte na celou řadu jedinečných míst, která vám vezmou dech. S jejich bližším poznáváním vám pomůže průvodce Kudy kam mezi Berounem a Prahou od Romany Červinkové.

Kudy kam mezi Berounem a Prahou

22 výletů po nejkrásnějších místech na jihozápad od Prahy
Autorka: Romana Červinková

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7428-452-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Kudy kam mezi Berounem a Prahou vydalo nakladatelství Plot.

Za krajinou, která vybízí k objevování, není potřeba putovat míle daleko, leží za humny. Vydejte se s námi do míst, kam jezdíval už Karel IV., do lesů, ve kterých se v dávných dobách zdržovali loupežníci, do podzemních chodeb ukrytých v bohaté krasové krajině, na dávná keltská hradiště, k ševelícím potokům i k romantické Berounce, na rozhledny i skryté vyhlídky, do divokých roklí, malebných údolí i ke stinným skalám starých lomů. Naše výlety vám představí kromě nejvyhlášenějších krás také ty méně známé, a dokonce i ty, které často zůstávají neprávem bez povšimnutí.

 

Ukázka z knihy

Kudy kam mezi Berounem a Prahou

Prohlédněte si celou ukázku.

 

O nakladatelství

Nakladatelství PLOT vydává knihy o psech, strašidlech, historii nebo pověstech, a spoustě dalších věcí, které baví tamní redaktory, ale i čtenáře.

Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Líbily se vám naše cestovatelské tipy po krásách Česka? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVelehrad – průvodce poutním místem
Pouť ke kořenům v srdci Moravy

Hudec, Petr

Karmelitánské nakladatelství, 2023

zobrazit info o knizeKudy kam mezi Berounem a Prahou
22 výletů po nejkrásnějších místech na jihozápad od Prahy

Červinková, Romana

Plot, 2023

Napsat komentář