Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podivná soutěž na parkovací dům v Pardubicích čeká na soudní verdikt

  12:12
Letní zmatky kolem soutěže na stavitele parkovacího domu u arény a následné hádky politiků postavila policejní razie do jiného světla. Kvůli zakázce za 340 milionů museli do vazby bývalý primátor Martin Charvát a jeho náměstkyně Helena Dvořáčková.
Nový parkovací dům bude sloužit návštěvníkům arény, fotbalového stadionu i...

Nový parkovací dům bude sloužit návštěvníkům arény, fotbalového stadionu i rezidentům. | foto: Město Pardubice

Bylo to bizarní a neobvyklé. Politici z Rozvojového fondu připravovali dlouhé měsíce výstavbu parkovacího domu vedle malé hokejové haly v centru města. Vše se zdálo v pořádku, letos v červnu radnice uvolnila peníze a běžela soutěž na zhotovitele, kterou nakonec vyhrála firma Porr.

Pardubická stoka

Okolnosti přípravy stavby parkovacího domu u arény jsou jednou částí policejního vyšetřování, během kterého bylo obviněno 19 lidí a dvě firmy. Kvůli zakázce za 340 milionů skončili ve vazbě bývalý primátor Martin Charvát a jeho náměstkyně Helena Dvořáčková. Obviněni jsou i další členové vedení Rozvojového fondu, který stavbu připravoval. V další větvi jde o ohýbání veřejných zakázek města pro předem vybrané stavební firmy.

V půlce srpna však přišel ostrý zvrat. Vedení firmy vlastněné ze sta procent radnicí najednou oznámilo, že na stavbu není dost peněz a že se výběrové řízení ruší. „Už je rozhodnuto, situaci nelze zvrátit. Fond nemá na stavbu dost peněz,“ uvedla členka dozorčí rady fondu, zastupitelka města a projektová manažerka domu pro 380 aut Helena Dvořáčková.

Další zástupci města pod zárukou anonymity tvrdili, že není možné mezi firmami Porr a enteria rozhodnout a že se soutěž bude muset vypsat znova.

To samozřejmě rozlítilo šéfy stavební firmy, která si už dělala zálusk na další tučné sousto, když předtím Porr opravil vedlejší letní stadion za téměř půl miliardy. „Tento postup je nepochopitelný, netransparentní a vlastně pro mě podezřelý. Pokud by teď veřejný zadavatel výběrové řízení zrušil a vypsal ho znovu, tak by zcela jistě porušil zákon,“ uvedl generální ředitel firmy Porr Dušan Čížek.

Utekl týden od jeho vyjádření a z magistrátu dorazila tisková zpráva, která říkala, že je vše už v pořádku a že se brzy bude podepisovat smlouva mezi Rozvojovým fondem a Porrem. „Pokud se žádný z uchazečů neodvolá, je Rozvojový fond Pardubice připraven s vítězem soutěže začátkem září podepsat smlouvu o zhotovení díla,“ uvedl v ní místopředseda představenstva pověřený řízením fondu Michal Drenko.

Hodně podivný postup fondu, který se logicky jen těžko vysvětloval, na nejbližším zářijovém zasedání zastupitelstva vyvolal zájem opozičních politiků. Aktivní byl hlavně Pirát Dominik Bečka.

„Tohle je přece naprostý chaos. A to jenom cituji média. Nemluvím o tom, co vše se šíří šeptandou po městě o této soutěži, a o tom, co všechno se v ní děje. To přece smrdí naprosto obřím průšvihem pro fond i město. Řekněte nám prosím, co se děje,“ řekl Bečka, který citoval MF DNES a ČT, které se soutěži věnovaly.

Reagovali na něj postupně primátor Jan Nadrchal z ANO, bývalý primátor a člen vedení fondu Martin Charvát a také Helena Dvořáčková zvolená jako nezávislá za SPD. Bečku nejvíc překvapila reakce toho prvního.

Dole zázemí pro hokejisty, nahoře auta. Pardubice postaví parkovací dům

„Pane Nadrchale, nevím, proč ta agresivita,“ couval před zjevně naštvaným primátorem Bečka. Přitom před rokem zvolený primátor je znám svou klidnější povahou a velmi mírným chováním. V případě parkovacího domu se však evidentně dostal mimo svou obvyklou zónu. „Jsem taky jenom člověk. Pan Bečka někdy umí být velmi pichlavý a tehdy jsem to prostě nezvládl jako obvykle. Během jednání zastupitelstva se musím držet docela často,“ vzpomínal na dva měsíce staré zasedání zastupitelstva, které si je možné přehrát na stránkách města, Nadrchal, který zároveň dodal, že ho policie v celém případu nijak nekontaktovala.

V debatě se také Bečka dohaduje s Dvořáčkovou, jež popřela svou citaci v MF DNES. Přitom se na redakci neobrátila před jednáním ani po něm s tím, že by chtěla opravu článku nebo jeho stažení. „Nyní se už ukazuje, že k mlžení měla docela dobrý důvod. Vůbec celá tato anabáze teď vypadá ve světle vyšetřování mnohem jasněji,“ uvedl Bečka.

Jedna větev kauzy

Parkovací dům totiž tvoří jednu větev pardubické korupční kauzy. Martin Charvát i Helena Dvořáčkové jsou kvůli ní nyní ve vazbě. „Obvinění pana Charváta se týká pouze zakázky na výstavbu parkovacího domu. Tu chtěl údajně ovlivnit ve prospěch druhého účastníka soutěže v pořadí,“ uvedl advokát Martina Charváta Pavel Jelínek.

Podle policie totiž oba jmenovaní včetně dalších obviněných, šéfa fondu Drenka a předsedy představenstva městské firmy Pavla Nevečeřala, chtěli, aby zakázku získalo pardubické konsorcium enteria pro svou firmu Chládek a Tintěra.

„Popsaným jednáním chtěla skupina osob koordinovaná Martinem Charvátem cíleně ke škodě firmy Porr tuto společnost z řízení vyřadit, a naopak tím poskytnout prospěch druhému ze soutěžitelů veřejné zakázky, společnosti Chládek a Tintěra,“ stojí podle serveru Seznam Zprávy v soudním příkazu k domovním prohlídkám aktérů kauzy, ve které je obviněno 19 lidí a dvě firmy.

Obvinění v kauze zmanipulovaných zakázek končí, Charváta nahradí Ministrová a Hejný

Charvát a Dvořáčková jako členové hodnoticí komise nejprve podle detektivů začali na jaře mluvit o tom, že „mají problém se společností Porr“. Tato firma v soutěži nabídla, že postaví parkovací dům o 100 dní rychleji než konkurence. Právě termín dokončení byl jedním z důležitých kritérií v soutěži.

V soudním příkazu se dále uvádí, že zastupitelka a členka hodnoticí komise Dvořáčková proto vymyslela, že si tedy fond najme znalce, který měl dát razítko na to, že tak rychle nelze parkovací dům vybudovat. Za posudek utratili podle policie 242 tisíc, jenže plán stejně nevyšel.

„Záměr vyloučit soutěžitele Porr ze zadávacího řízení na veřejnou zakázku se na základě, cíleně pouze pro tento účel, zadané expertizy nepodařilo, neboť se profesor Č. J. vyjádřil, že termín stanovený ze strany soutěžitele Porr lze z technologického hlediska splnit,“ stojí v soudním dokumentu.

Kromě zmíněných policisté uvádějí mezi podezřelými ještě členku hodnoticí komise Markétu Juchelkovou, která ve volbách kandidovala za sdružení Žijeme Pardubice, jehož šéfem je náměstek primátora Jakub Rychtecký.

  • Nejčtenější

Na dostizích v Pardubicích se splašil kůň, vběhl mezi diváky a zranil i dítě

8. května 2024  15:29,  aktualizováno  19:59

Na dostihovém závodišti v Pardubicích se ve středu odpoledne splašil kůň bez jezdce. Přeskočil plot...

Stegosaurus se skluzavkou stál sedm milionů. Stal se terčem kritiky i posměchu

11. května 2024

Premium Už nejen opoziční zastupitelé upozorňují na vysokou cenu nového hřiště v pátém pardubickém obvodě....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokej mi dal všechno, Čechům budu fandit, říká Musil. Přestup syna chápe

10. května 2024  10:53

Jeho příběh spojený s odvážnou emigrací do NHL zná snad každý hokejový fanoušek. Legendární obránce...

U Pardubic vlak usmrtil člověka, koridor z Prahy na Moravu asi hodinu stál

7. května 2024  13:23,  aktualizováno  15:58

V Pardubicích po poledni vlak srazil a usmrtil člověka. Vlaky na železničním koridoru na Moravu asi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidiči na konci D35 se dočkají, ŘSD začalo stavět navazující úsek s tunelem

6. května 2024  14:41

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) výrazně pokročilo s budováním dálnice D35 v Pardubickém kraji....

Na podobný zápas jsem čekal snad dvě sezony, ulevilo se Hlavatému

12. května 2024  18:50

Na podobný zápas čekal v podstatě celou sezonu. „Možná i dvě,“ vyhrknul hned s úsměvem. Záložník...

Pardubice - Č. Budějovice 3:2, přestřelka pro domácí. Hrdinou střelec Hlavatý

12. května 2024  17:15,  aktualizováno  17:36

Aktualizujeme Museli otáčet, poté čelili i vyrovnání, nakonec pardubičtí fotbalisté porazili v klíčovém souboji...

Superrychlých nabíječek kolem hlavních tahů přibývá, na sídlištích chybějí

12. května 2024  11:01

Kolem hlavních tahů a obchodních center v Pardubickém kraji přibylo za poslední čtyři roky více než...

Druhá výhra v řadě? Už to dáme, věří pardubický záložník Sychra

12. května 2024

Fotbalisté Pardubic hostí v neděli od 15 hodin Budějovice. Pokud získají tři body, záchrana v lize...

Prodej apartmánů 58 m2
Prodej apartmánů 58 m2

Dolní Morava - Velká Morava, okres Ústí nad Orlicí
6 997 000 Kč

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...