Rádio Proglas: V DAB+ chceme být celoplošně, FM vysílání plánujeme utlumovat

28. listopad 2023

Vysílání komerčních DAB+ multiplexů s finálními kmitočtovými příděly se sice ještě nerozjelo, objevují se však už první plány vysílatelů. Kromě Rock Rádia, které potvrdilo zájem vstoupit na tuto platformu a mohlo by tak získat pokrytí v oblastech, kde není dostupný FM signál, má jasnou strategii stanovenou i křesťanské Rádio Proglas. To již vysílá v sítích RTI cz a Teleko DAB.

Čtěte také

„Koncem roku 2023 konečně dochází k přidělení technických prostředků od ČTÚ (Český telekomunikační úřad, pozn. red.). Žadateli jsou odborné firmy. Uzavřeli bychom rádi smlouvu s vítězi, kteří získají prostředky na pokrytí celé vlasti,“ informuje posluchače Rádia Proglas v aktuálním bulletinu jednatel a ředitel stanice Martin Holík. Proglas už dříve prostřednictvím svého média informoval, že pokud se DAB+ povede celoplošně rozjet, stanice omezí vysílání na FM.

Stanice vydává podle Holíka na provoz FM vysílačů cca. 6 milionů korun a kvalitním signálem pokrývá nejvýše 35 % populace Česka. „DAB+ vysíláním v ceně třeba 3 miliony Kč ročně bychom pokryli 85 % obyvatelstva. Licenci máme léta, chybí „jen“ ty technické prostředky,“ dodává šéf Rádia Proglas. Jeho plánem je s pomocí posluchačů rozjet dvě akce: „Pomohu finančně překrýt souběžné výdaje nabíhajícího vysílání DAB+ a utlumovaného vysílání FM.“ a „Pomohu sousedovi vybrat vhodný přijímač s DAB+ pásmem. A lidé z Proglasu nám je dovezou v neděli před kostel!“.

autor: lukpo
Spustit audio

Související