Juraj Skovajsa

28. 11. 2023

V pondělí organizovaly v Praze tři velké odborové svazy protesty proti vládním opatřením a zvyšujícím se cenám energií. Jejich šéfové vyslali premiérovi Fialovi několik vzkazů a hrozbu dalších protestů, pokud s nimi neusedne za jednací stůl. Ten však nátlak odmítá.

Menší část protestujících, v řádu několika stovek, se 27. listopadu po poledni shromáždila na Malostranském náměstí. Větší část, která se organizovala k průvodu, se shromáždila na náměstí Jana Palacha.

Svolavateli byli Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), Odborový svaz KOVO (KOVO) a Asociace samostatných odborů (ASO). Širokospektrální zastoupení odborových organizací bylo zřetelně viditelné před Rudolfinem – od hasičů, přes horníky po kuchařky – kde se protestující organizovali v jednotlivých hloučcích se svými symboly či transparenty.

Průvod pak vyrazil zhruba ve 12:30. V jeho čele byli předáci ČMKOS, kteří nesli transparent „Za lepší budoucnost ČR“. Pokračoval přes Mánesův most, dále přes Letenskou, kde krátce zastavil před ministerstvem financí a protestující se „opřeli“ do pískání a skandování. Poté pokračoval přes Josefskou a Mosteckou na Malostranské náměstí, kde se připojil k menší skupince.

Na Malostranském náměstí bylo připraveno pódium pro předáky odborových svazů a jejich hosty, kde komentovali důvody protestů a adresovali požadavky vládě. Protestující jejich proslovy prokládali skandováním a výzvami k demisi vlády.

Předseda ČMKOS a předseda vlády

Jako první vystoupil předseda ČMKOS Josef Středula, který varoval premiéra Fialu, že pokud nebude chtít s odbory jednat, budou v protestech pokračovat.

„Pan premiér nám říká, že se prý nechceme dohodnout. To vám je taková zvláštní pohádka… (dav burácí „demisi“). Pan premiér se poslední dny snaží lidem říkat neuvěřitelné pohádky, třeba o tom, že neví, co požadujeme,“ sdělil Středula a dodal, že sociální dialog není o tom, že se fyzicky sejdete ve stejné místnosti, „ale že hledáte společně cestu a hledáte kompromisy, které by pomohly všem“.

„Jestliže jsme v situaci, že nám volají i majitelé firem a říkají: ‚Běžte do toho, my stojíme na vaší straně,‘ tak to znamená, že tady nemluvíme jenom sami za sebe, za odboráře a odborářky, ale taky za zaměstnance, za manažery i za vlastníky. Taková situace se, pane premiére, ještě nikdy nestala,“ pokračoval šéf ČMKOS.

Ve stejný den byl premiér Fiala v Brně, kde dle ČTK sdělil: „Jsem připraven vždy jednat, ale ne pod tlakem, ne za této atmosféry, to žádné jednání nemá smysl. Až se odbory budou chtít vrátit k jednání a bude to jednání konstruktivní, nebude to pod tlakem a hrozbou dalších protestů, tak jsme samozřejmě připraveni jednat.“

Předseda vlády dle ČTK nesouhlasí s výtkou odborů o nedostatečném jednání a kritizuje je za neochotu domluvit se a za pokus o zviditelňování se. Sdělil také, že „drží celou zemi jako rukojmí“ a že „v politologii se často říká, že odbory protestují tam, kde nejsou schopny dosáhnout svých cílů prostřednictvím vyjednávání, protože jsou slabé. Tak já myslím, že i toto je příklad toho, co se odehrává v ČR“.

Na závěr svého projevu položil Středula davu otázku: „Jste připraveni, v případě, že vláda nebude chtít jednat, k pokračovaní protestních akcí?“ Na to protestující hlasitě odpověděli „ano“.

KOVO, ASO, Vidlák

Jako další vystoupil místopředseda ASO a předseda lékařského odborového klubu Martin Engel, který přivítal přítomné „jménem nejen všech lékařů, ale i zdravotníků z ČR“.

„Víte, co se s námi děje? Místo díku za několik vln covidu jsme se dočkali toho, že z nás chtěli udělat nevolníky a přiřadili nám jednou takové přesčasové hodiny. A pak, když se lekli toho, co způsobili, tak slibovali pouze návrat do legislativních změn před touto změnou. Už se v tom nikdo nevyzná,“ sdělil Engel a dodal: „Ale my už chceme víc. My chceme pro vás, pacienty, a pro nás, zdravotníky, zachovat kvalitní a dostupnou péči.“

„Nikdo z nás nešel studovat medicínu nebo zdravotní školu proto, aby vám omezoval omezoval péči, jak to teď může vypadat. Ale není to naše vina. Pomozte nám v tom a nenechte, abychom byli postaveni proti sobě. Nám na vás záleží a chceme pro vás tu péči. Ale bez peněz a bez vytvoření rozumných podmínek pro nás to nejde,“ pokračoval.

Závěrem si Engel „rýpl“ do vládních představitelů: „A jenom taková noticka – co můžeme chtít po ministru zdravotnictví, aby ve dvou měsících pochopil vážnost situace, když premiér potřebuje přes dva roky na to, aby zjistil, že v Německu je levněji?“

Dále vystoupil Pavel Bednář, předseda odborového svazu státních orgánů a organizací, který vyjádřil nesouhlas s tím, že by vláda vedla s odbory seriózní dialog, kritizoval propad reálných mezd a v této souvislosti sdělil, že odbory „vyjednávají s vládou o platech na příští rok. Za minulých vlád nám stačila dvě až tři jednání, za této vlády jsme měli loni šest jednání, z toho čtyři byla divadlo a pouze dvě byla konstruktivní“.

„Požadujeme, aby vláda vedla s odbory plnohodnotný sociální dialog. Požadujeme, aby vláda respektovala, že sociální dialog je o kompromisu. Pokud vláda svůj monolog nepřemění v sociální dialog, a pokud naše náměty, návrhy a požadavky budou nadále bagatelizovány ze strany vlády, jsme připraveni přistoupit k dalším protestům,“ řekl Bednář.

Slovo dostal i influencer „Vidlák“, který vyčetl vládě, že nedělá nic s vysokými maržemi obchodních řetězců, které dle něj vytvořily oligopol. „Výkupní ceny nízké, prodejní ceny vysoké, zákazník to zaplatí. Nechcete to ministerstvo zemědělství rovnou zrušit?“ řekl Vidlák a dále poukázal na vysoké ceny energií, byrokracii a jejich důsledky.

„Byli jsme křižovatka Evropy a teď jsme spíš kruhový objezd,“ sdělil Vidlák a dále okomentoval i situaci důchodů: „Přestaňte odírat důchodce, protože to je jenom jejich zásluha, že po 30 letech kapitalismu je tady pořád ještě co krást. Díky jejich umu máme elektrárny, přehrady a vůbec všechno, co teď zbrzďuje náš pád dolů.“

František Dobšík, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, řekl, že vláda jim představuje „hry s čísly“, kterým nevěří. Vládě vzkázal, že „existuje jednoduchá rovnice, že úspěšná země = kvalitně zafinancované školství. Kvalitní školství = úspěšná země, a my chceme být úspěšní“.

Roman Ďurčo, šéf KOVO na úvod sdělil: „Premiér Fiala řekl, že odboráři mají politické ambice. To je nehorázné. My chceme, aby se v ČR žilo dobře.“ Poté premiéra označil za „sraba“ s odkazem na to, že při poslední demonstraci „utekli do Jeseníků, dnes je schovaný v Brně a dává jenom prohlášení“.

Následně kritizoval energetickou politiku: „Není možné, aby ČR, která vyváží energii, ji měla dražší, a všechny firmy i my, občané, než země, které ji od nás odebírají. To přece není normální.“ Za nepřijatelné označil i zvyšování důvodového věku, přístup k minimální mzdě a dodal, že „naši politici jsou jediní, kterým neklesla reálná mzda“. I on pohrozil, že protesty uspořádají znovu, pokud jim vláda nebude naslouchat. Požaduje přitom důchodovou reformu a opravu daňového balíčku.

Předseda ASO Bohumír Dufek vyčetl vládě, že neví, co je to sociální dialog, a že „svojí absolutní neschopností vyvolala obrovskou inflaci a snižování životní úrovně“.

„Za této vlády je 1,5 milionu občanů ČR postiženo chudobou, oni si zvyšují platy a nám daně. Tato vláda, a řekl jsem to několikrát, dělá z poctivých pracovitých lidí chudáky a z chudáků žebráky,“ řekl Dufek a na vládu adresoval několik dalších tvrdých slov.

„Politika této vlády je jedna velká lež, přetvářka, populismus a pochlebování Bruselu. Green Deal je likvidace české energetiky, českého průmyslu, teplárenství, automobilového průmyslu a zemědělství,“ sdělil a dále se věnoval dalším detailům energetiky a kritice „Zeleného údělu“. Jako jediný z řečníků vyzval vládu k demisi.

Dále sdělil, že tato stávka je pouze začátkem, a že v případě, že vláda s odbory nebude jednat, je již domluvený s šéfem KOVO, že budou „plné ulice, blokády a stávky“.

Přečtěte si také

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května
Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Časový horizont nástupu Pivoňkova nástupce a jeho jméno komentovat nechtěl, což je do dokončení příslušného procesu obvyklé.

Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu
Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu

Domovní prohlídky provedené moskevskou policií jsou posledním vystupňováním kampaně proti duchovní skupině, která zahrnuje zákaz knih, zabavování literatury, obtěžování a výslechy.

Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů horní komory parlamentu
Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů horní komory parlamentu

Senátorský mandát hodlá v zářijových volbách obhajovat většina z 27 členů horní parlamentní komory, jejichž funkční období letos končí.

Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?
Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?

Vliv Číny na život 1,5 miliardy obyvatel Afriky je nyní tak široký, že zahrnuje produkci potravin, těžbu surovin a vojenské důstojnické školy.

Labouristé po místních volbách v Anglii oslavují, konzervativci utrpěli ztráty
Labouristé po místních volbách v Anglii oslavují, konzervativci utrpěli ztráty

Britští labouristé oslavují, zatímco Konzervativní strana v anglických komunálních volbách utrpěla velké ztráty, které jsou předzvěstí její bilance v nadcházejících parlamentních volbách.