út., 28. listopad 2023 11:07

Brno, Ostrava a teď i Praha. Jacob Collier přiveze do O2 universa sérii alb, tentokrát kompletní

Selfie ze známého Collierova domácího studia, odkud natáčel videa, jenž ho jako teenagera proslavily. Selfie ze známého Collierova domácího studia, odkud natáčel videa, jenž ho jako teenagera proslavily. Zdroj: Jacob Collier
Jacob Collier odehraje v příštím roce minimálně přes padesát koncertů. Na sociálních sítích představil evropskou část svého Djesse Vol.4 Tour ke stejnojmennému albu. Znovu tak doslova rozezpívá české publikum.

Přesně padesát tři koncertů v příštím roce doposud oznámil londýnský multiinstrumentalista, který tak od svého objevení v roce 2016 „nesundává nohu z plynu“. Své evropské fanoušky nechával po vypsání „amerických“ termínů přes měsíc v nejistotě, ale 24. listopadu přidal další část turné k novému albu, jež Collier uvede na trh koncem února.

To bude čtvrtým a zároveň posledním dílkem do skládačky celkově čtyř alb s názvem Djesse. Původním záměrem autora bylo vydat čtyři alba během jednoho roku. První dvě se podařilo publikovat jen osm měsíců od sebe, třetí o třináct měsíců od druhého, ale 29. února, kdy se album dostane k lidem, to bude už tři a půl roku od toho předchozího. Všechny tři doposud vydaná alba získaly cenu Grammy za nejlepší aranže.

Skladba Witness Me, na níž se podíleli Shawn Mendes, Stormzy a Kirk Franklin.

„To je typický „Jacob move“. Řekl jsem si, že to budou čtyři celá alba během jednoho roku. Bude to vzrušující a pak s nimi vyjedu na turné. Jenže se to zjevně nestalo. Bylo to šestileté dobrodružství, které se mi ale nakonec vyplatilo.“ uvedl s úsměvem Jacob Collier pro podcast Zach Sang Show.

Fanoušci jeho multižánrové tvorby už pravděpodobně počítali s tím, že si nové album, jehož vydání je známé už přes dva měsíce, naživo v Evropě neposlechnou. Turné započne 22. dubna v kanadském Torontu a přes skoro dalších třicet severoamerických zastávek se dostane do ohijského Clevelandu, kde mělo 12. června zaznít naposledy. Už teď ale víme, že na podzim vyrazí na dalších dvacet dva štací po Evropě. V pořadí sedmá z nich, pražské O2 Universum, je naplánována na 12. listopadu příštího roku. Nejblíže se potom nabízí Vídeň, Mnichov, Berlín nebo polská Lodž. Není zatím známo, jak Collier hodlá uchopit letní festivalovou sezónu. Jisté je jen to, že v její polovině, oslaví své třicáté narozeniny.

Pětinásobný držitel cen Grammy se u nás poprvé představil těsně před vydáním svého debutového alba In My Room. V rámci sedmého ročníku festivalu Mladí Ladí Jazz vystoupil v roce 2016 v Paláci Akropolis v Praze. Následujících šest let se do Česka nepodíval. Až v roce 2022 sem zavítal na pozvání JazzFestBrno, tentokrát bez kapely, kdy vyprodal Sono Music Club, vyhlášené svou akustikou. V tomto roce zase ve večerních hodinách roztancoval publikum hlavní stage Colours of Ostrava.

Britský hudebník Sting stihne odehrát v České republice k roku 2024 za prakticky stejnou dobu ještě o jeden koncert navíc, ale jinak bychom hledali podobnou frekvenci vystoupení v naší kotlině u takového zahraničního jména jen těžko. Nejen z jeho koncertní sebeprezentace je tak patrné, že si živé hraní nadmíru užívá.

Propagační fotografie k jeho plánovanému koncertu v O2 universu.

 

Zobrazeno 264 krát
Naposledy upraveno: út., 28. listopad 2023 13:54
Pro psaní komentářů se přihlaste